Siirry suoraan sisältöön

Jäikö palkka saamatta? Toimi näin!

Mitä tehdä, jos et saanutkaan palkkaasi? Jos työnantaja jättää palkan kokonaan tai osittain maksamatta, voit hakea saataviasi palkkaturvan kautta.

Rahanippu.
Jos työnantajalla menee huonosti, eikä hänellä olekaan varaa maksaa palkkoja, voi työntekijää odottaa palkkapäivänä pankkitilillä ikävä yllätys. Työntekijä voi kuitenkin hakea palkkasaataviaan palkkaturvan kautta.
 
Palkkaturva on työsuhteessa olevan työntekijän apu tilanteessa, jossa työnantajalla ei ole varaa maksaa palkkaa. Palkkaturvan kautta työntekijä voi hakea saataviaan enintään 19 000 euron edestä.
 
Palkkaturva ei koske muun muassa osakeyhtiön toimitusjohtajaa ja yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli yrittäjää.
 

Miten palkkaturvaa haetaan?

 
Palkkaturvaa voi hakea aluehallinnon asiointipalvelun kautta tai lomakkeella. Lomakkeen saa verkosta tai TE-toimistosta. Hakemuksen voi lähettää ELY-keskukseen.
 
Hakemus on jätettävä kolmen kuukauden kuluessa siitä hetkestä, kun palkkasaatava on erääntynyt. Työsuhteesta johtuvan saatavan erääntymispäivänä on pääsääntöisesti palkanmaksupäivä ja loppupalkan erääntymispäivänä työsuhteen päättymispäivä, ellei toisin ole sovittu. Lakiin tai sopimukseen perustuvaa vahingonkorvausta on haettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asia on lainvoimaisella tuomiolla ratkaistu tai siitä on sovittu sovintosopimuksella. Jos hakemusta ei ole tehty määräajassa, saatavaa ei voida maksaa palkkaturvana.
 
Jotta saatava voidaan maksaa palkkaturvana, sen on oltava selvä ja riidaton. Jos työnantaja riitauttaa saatavan, eikä sen oikeellisuutta pystytä selvittämään, saatava voidaan maksaa palkkaturvana vasta sitten, kun sen määrä ja peruste on ratkaistu lainvoimaisella tuomiolla.
 
Uudenmaan ELY-keskus käsittelee palkkaturvahakemuksen ja tekee päätöksen asiassa.
 
Palkkaturvan asiakaspalvelu antaa yleisneuvontaa palkkaturvan hakemisesta ja palkkaturva-asioiden käsittelystä arkisin klo 12–15 puhelinnumerosta 0295 020 020.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin