Siirry suoraan sisältöön

Kesäduunari-info auttaa ja opastaa

Maksuton Kesäduunari-info opastaa touko–elokuussa kesätyöntekijöitä. Mitkä asiat sitten pohdituttavat kesäduunareita?

Käsiä päällekkäin.

Kesäduunari-info auttaa ja opastaa

 
Maksuton Kesäduunari-info auttaa ja opastaa touko–elokuussa kesätyöntekijöitä kesätöihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa puhelimitse ja WhatsAppissa. Lisäksi Kesäduunari-infosta löydät neuvoja ja ohjeita kohdista Kesäduunarin muistilista ja Usein kysytyt kysymykset. Apua siis saa helposti, älä epäröi ottaa infoon yhtyettä!
 

Palkat ja palkkasaatavat mietityttävät

 
Mitkä asiat sitten pohdituttavat kesäduunareita? Eniten kysymyksiä Kesäduunari-infoon tulee palkasta ja palkkasaatavista. Niistä on kysynyt neuvoja noin kaksi viidestä yhteydenottajasta. Työajoista on kysynyt noin joka neljäs ja työsopimuksesta joka viides yhteydenottaja.
 
Yleensä kesätyöntekijät haluavat tarkistaa, millaista peruspalkkaa ja mitä lisiä heidän kuuluisi saada. Lisäksi kysymyksiä tulee epäselvästi laadituista työsopimuksista ja perutuista työvuoroista.
 
Loppukesästä infoon tulleet kysymykset koskevat usein lomakorvauksia, lomarahoja ja työsuhteen päättämistä. Myös työtodistuksen sisällöstä halutaan kysyä neuvoja.
 
Nuorista työntekijöistä Kesäduunari-infoon ovat ottaneet yhteyttä esimerkiksi kahvilatyöntekijät, kiinteistöpalvelun työntekijät sekä jäätelön- ja marjanmyyjät. 
 

Määräaikaiseen työsuhteeseen pitää olla perusteltu syy

 
Kesäduunari-infoon tulee kesän aikana jonkin verran yhteydenottoja nuorilta, joiden työsopimusta on ketjutettu kerran kuukaudessa jo pidemmän aikaa.
 
Määräaikaisuuteen on oltava kuitenkin aina perusteltu syy, joka pitää kertoa työntekijälle, jos esimerkiksi kesän jälkeen työsuhdetta jatketaan määräaikaisella sopimuksella. Työsuhteen määräaikaisuuden perusteita on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. 
 
Ruuhkahuipun tasaaminen on tavanomainen syy määräaikaiselle työsuhteelle, mutta se ei yleensä käy perustellusta syystä enää silloin, kun työsuhde tosiasiassa jatkuu pitempään ja työsopimus uusitaan lukuisia kertoja. Tällöin on usein kyse pysyvästä työvoiman tarpeesta, jolloin työtehtävään tulee palkata vakituinen työntekijä.
 
Kesäduunari-info auttaa kesäisin sekä työntekijöitä että työnantajia. Nuori ei myöskään ota aina yhteyttä itse, vaan silloin sen tekee hänen puolestaan joku läheinen, esimerkiksi äiti tai isä.
 
Kesäduunari-infon tarjoavat suomalaisia ammattiliittoja edustavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK.
 
Jos kesätöissä jokin vähänkin mietityttää, ole yhteydessä Kesäduunari-infoon
 
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin