Kiekon tenho

Teksti: Tuomas Lehtonen. Kuvitus: Juha Myllymäki

Jääkiekko on pieni laji maailmalla, mutta suomessa lätkä on vuosi toisensa jälkeen maan katsotuin palloilulaji. Mikä tekee siitä niin mahtavaa?

Nopeus. Jääkiekko on vauhdikasta. Hokkareilla pääsee kovaa ja voi tehdä pikaisia suunnanmuutoksia. Kovan tempon seurauksena pelitilanteet vaihtuvat nopeasti ja maalipaikat aukeavat kuin tyhjästä. Lajia seuraavan on pidettävä katseensa tiukasti kiekossa, jotta maukas maali ei pääse livahtamaan ohi silmien.

Fyysisyys. Kiekko on kontaktilaji, johon kuuluvat taidokkaat taklaukset ja sitkeät kulmaväännöt. Oikea-aikainen kontakti voi sotkea vastustajan kuvion ja muuttaa oleellisesti pelin kulkua. Fyysisyys tuo pelin seuraamiseen myös tietynlaisen primitiivisen adrenaliinilatauksen.

Yllätyksellisyys. Pelin nopeus ja kontaktit johtavat virheisiin sekä ennakoimattomiin tilanteisiin. Joukkueiden suorituskyvyssä, latauksessa ja sisäisessä henkilökemiassa tapahtuvat muutokset saattavat kääntää voimasuhteet pikavauhtia päälaelleen. Jos altavastaajaksi arvioitu joukkue pelaa korttinsa oikein, se voi hyvinkin nollata vastapuolen tähtien kimalluksen. Myös jäähyt ja onnenkantamoiset sotkevat joukkueiden voimasuhteita.

Taidokkuus. Näyttävät kuviot, tarkat laukaukset, juonikkaat harhautukset ja huipputorjunnat ovat kaunista katseltavaa. Kyllä siinä silmä lepää, kun kuukausitolkulla yhdessä treenannut kentällinen saa pelin kulkemaan tai yksittäinen pelaaja onnistuu ohittamaan vastustajia kuin pujottelukeppejä. Puhumattakaan niistä upeista maaleista, jotka vapauttavat endorfiiniryöpyn keskittyneen katsojan kehossa.

Tunne. Lätkä on intensiivistä ja pulssi nousee niin kaukalossa kuin lehtereilläkin. Tunne vie mukanaan. Räjähtävää riemua, syvää pettymystä, jopa primitiivistä raivoa. Keskellä tuhatpäistä katsojajoukkoa voi tuntea olevansa varsinaisessa tunteiden valtameressä. Jääkiekon herpaantumaton seuraaminen on tietynlainen terapiaistunto, joka saa katsojan unohtamaan hetkeksi arkisen aherruksen ja kokemaan voimakkaita tunteita turvallisesti.

Puheenaihe. Koska lätkää seuraa likimain koko kansa, se on oivallinen puheenaihe niin illanvietoissa kuin palaverien tunnelmaa kevennettäessä. Varsinkin kevään koittaessa Liigan Play Offit ja Suomen pärjääminen MM-kisoissa tarjoavat ensiluokkaisen puheenaiheen. Puolituttujen kanssa voi puhua muustakin kuin säästä.

SM-liigan Play Off -ottelut eli pudotuspelit alkavat ns. Villi kortti -kierroksella 14.3. ja päättyvät finaaliotteluihin huhtikuun lopulla. KHL:n Play Off -ottelut ovat parhaillaan käynnissä ja mestaruus ratkeaa huhtikuun lopulla. Suomalaisjoukkueista KHL:ssä pelaa Helsingin Jokerit. Jääkiekon MM-kisat pelataan Tšekin Prahassa ja Ostravassa 1.–17.5.2015