Pyhä riitti

Teksti: Tuomas Lehtonen. Kuva: Juha Myllymäki

Saalistajan paluu. Nykyihmisen saalistusvietti on vuosituhansien kuluessa haalistunut liki olemattomaksi. Häivähdys menneestä palaa, kun kalamies saa käsiinsä virvelin ja uistinpakin. Kun Ahti suosii ja tuhti vonkale kiristää siimaa, urbaaneimmankin pukumiehen adrenaliinitaso nousee muinaisten saalistajien tasolle.

Yllätyksellisyys. Koskaan ei voi ennakoida saalista. Kalaa saattaa tulla pakastettavaksikin, mutta huonolla tuurilla pitää kotimatkalla koukata kaupan kautta. Kalastuksessa on aina pieni jännitysmomentti. Hieman kuin pistäisi loton vetämään.

Kilpailuvietti. Enemmän ja isompia kuin kaverille! Elämä on kilpailua ja kalastus osa elämää. Yksi kalamiehen haaveista on saavutettu, kun kelomökin seinää koristaa omakuva elämän vonkaleen kanssa. Hyvällä kalaonnella saa arvostusta kaveriporukassa.

Monipuolisuus. Kun heittokalastus tylsistyttää, voi lähteä perhostamaan, vetouistelemaan tai vaikka mato-ongelle. Verkkoja, katiskoja ja rysiä hyödyntäen kalastus saa täysin erilaisen luonteen. Eksotiikkaa kaipaava voi tutustua harppuunan tai atraimen käyttöön.

Vehkeiden viehätys. Vapoja, vieheitä ja pakkeja ei koskaan ole liikaa. Välineitä tulee olla tilanteen saaliskalan ja kalastusmuodon mukaan. Osaavimmat työstävät tai tuunaavat välineitään itse. Monen kalastajan mielestä varustekatalogien pänttääminen voittaa parhaatkin bestsellerit.

Luonto. Veden loiske veneen kyljissä, vesilintujen elämöinti ja selällä puhaltava raikas tuuli muodostavat yhtälön, joka poistaa arkistressiä. Eri vuorokauden- ja vuodenajat sääilmiöineen tuovat kalareissuihin omat pikantit sävynsä.

Veneilyn tenho. Pyrähdys moottori- tai lihasvoimalla ulapalle on mitä mainioin tapa karata elämän realiteetteja. Veneellekin on järkikäyttöä, kun päämääränä on saada apetta päivällispöytään.

Haluttaessa helppoa. Isoisän vanhat varusteet riittävät, eikä tyylipisteitä tarvitse metsästää. Lomaileva kalamies voi nauttia täysin rinnoin kyläpuodista hankittua mato-onkea heilutellessa. Kalastuksen voi ottaa myös lunkisti.  

Hyvässä seurassa. Kalareissut ovat parhaimmillaan useiden päivien mittaisia ystäväporukan kanssa koettuja eräspektaakkeleja. Kalastuksen ohella tarinoidaan ja nautitaan eväitä. Kaveri on mukava lisä lyhyemmälläkin saalistusreissulla: aina on käyttöä haavimiehelle ja huopaajaalle.