Lumen ja jään armoilla

Teksti: Tuomas Lehtonen. Kuva: Juha Myllymäki.

Talviautoilu ei ole aina stressitöntä puuhaa, mutta oikein ohjein siitäkin selviää kunnialla.

1. Varaa reilusti aikaa auton puhdistaminen ja matkan tekoon.

2. Pidä vähintään neljän sekunnin turvaväli. Kun edellä oleva on ohittanut tietyn kiintopisteen, laske rauhallisesti neljään. Vasta tämän jälkeen autosi saa olla kyseisen kiintopisteen kohdalla.

3. Valitse oikea tilannenopeus. Monilla tieosuuksilla nopeusrajoituksia lasketaan talveksi. Huonolla säällä oikea tilannenopeus voi olla vielä reippaasti sallittua alhaisempi.

4. Tee rauhallisia ajoliikkeitä. Ennakoi tilanteet. Kiihdytä, jarruta sekä ohjaa korostetun rauhallisesti, jotta säilytät auton hallinnan.

5. Toimi oikein luistossa. Jos auto lähtee luisuun, paina kytkin pohjaan tai automaattivaihteisessa autossa nosta jalka kaasulta. Sivuluistoissa käännä rattia siihen suuntaan, johon haluat auton kääntyvän. Jos auto puskee ja siinä on ajonvakautusjärjestelmä, käännä lisää haluamaasi suuntaan. Jos ajonvakautusta ei ole, ohjausliikkeen tehostaminen pahentaa puskemista.

6. Varo valleja! Jääpolanteet ja kaistojen väliset sohjovallit ovat haastavia. Ylitä vallit rauhallisilla liikkeillä ja tasaisella nopeudella. Huomaa, että ohitus- tai ryhmityskaista saattaa olla liukas, vaikka varsinainen ajokaista olisikin sula.

7. Huolehdi renkaat kuntoon. Turvallisessa nastarenkaassa on vähintään kuusi milliä kulutuspintaa ja kaikki nastat tallella. Renkaat pitäisi vaihtaa vähintään kuuden vuoden välein. Nastoilla saa huristella marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin ja kelin vaatiessa myös muina aikoina.

8. Tarkista auton valot. Tarkasta valojen toimintaperiaate, toimivuus ja teho. Vaihda huonosti valaisevat polttimot uusiin. Useissa autoissa takavalot eivät pala päiväajovaloilla ajettaessa, mikä on turvallisuusriski sateella, pimeässä tai hämärässä – käännä siis valokatkaisin asentoon, jossa myös takavalot palavat.

9. Puhdista turvalliseksi. Harjaa lumet ja raaputa pois ennen ajoa. Sisätilanlämmitin tai polttoainetoiminen lisälämmitin vähentävät ikkunoiden raaputustarvetta ja lämmittävät auton ajokuntoon pakkasaamuna. Huolehdi auton valojen ja tuulilasin puhtaudesta. Pese tuulilasi myös sisältä. Lisää lasinpesunestettä ajoissa ja vaihda uudet pyyhkijänsulat. 

10. Huollata. Ammattilaisen tekemät säännölliset määräaikaishuollot varmistavat, että auto toimii. Viimeisiään vetelevä akku on järkevä vaihtaa ajoissa. Jäähdytys-, jarru- ja pesunesteiden tulee kestää pakkasta. Jos ajat diesel-autolla, vaihda polttoaine ajoissa talvilaatuun. 

Juttuun haastateltiin Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaista.