Lisää kierroksia penkkiurheiluun

Teksti: Tuomas Lehtonen. Kuvitus: Juha Myllymäki

Vedonlyönnissä pelaaja sijoittaa rahaa johonkin kohteeseen ja saa voittaessaan rahasumman takaisin tietyllä kertoimella.

1. Jätä tunteet syrjään ja ota järki tilalle. Menestyvä vedonlyöjä ei anna tunteille sijaa vaan luottaa testattuihin algoritmeihin ja kovaan dataan. Usea jää miinukselle satunnaisista onnenkantamuksista huolimatta, koska vetoa lyödään tunteella ja taikauskonkin annetaan johdattaa. Vedonlyönnissä on kuitenkin kyse aina todennäköisyyksistä ja sattumasta.

2. Etsi ylikertoimia. Vedonvälittäjä on arvioinut tietyn joukkueen tai urheilijan mahdollisuudet alakanttiin. Nämä virheet havaitsemalla voit onnistua tekemään tiliä.

3. Ole sinnikäs. Menestyvä pelaaja toimii pitkäjänteisesti kuin osakesijoittaja. Äkkirikastumisesta on turha haaveilla, sillä vedonvälittäjä harvemmin hölmöilee pahasti kertoimien asettamisessa.

4. Kerää tietoa. Kokoa dataa pelaamastasi lajista ja analysoi, miten pelikohteiden voitot jakautuvat ja millä todennäköisyydellä tietty joukkue on vastustajaan parempi. Riittää, että olet kiinnostunut urheilusta, pystyt analyyttiseen tarkasteluun ja hallitset lukion todennäköisyyslaskennan.

5. Jätä työ tietokoneelle. Tarvitset hyvän Excel-laskentakaavan eli eräänlaisen robotin, joka pystyy keräämään dataa urheiluvedonlyönnin avoimista tietokannoista ja laskemaan todennäköisyysarvioita. Kaavan luominen vaatii viitseliästä tutkimustyötä ja lajituntemusta. Mieti, mitkä asiat urheilutapahtumassa korreloivat voittojen kanssa, ja sisällytä nämä seikat kaavaan. Älä peukaloi luomaasi kaavaa omilla intuitiivisilla tiedoillasi, sillä inhimilliset virheet ja ajatusharhat vesittävät helposti kaavan tuoman edun. Anna siis robotille työrauha.

6. Älä hötkyile. Pidä kiinni toimivasta pelistrategiasta ja todennäköisyyslaskelmista myös voitto- ja tappioputkissa. Paniikissa tai voitonhuumassa laskelmia saatetaan rukata perusteettomasti tai kohottaa riskitasoa panoksia nostamalla.

7. Valitse sopiva panos. Se pitää pelikassan kiertonopeuden hyvänä ja vähentää tappioriskiä. Arvio pelipanoksen suuruus John Kellyn kaavalla, jonka löydät googlettamalla netistä.

Juttuun haastateltiin urheilupsykologi Matti Jaakkolaa ja Suomen tunnetuinta vedonlyöjää Jorma Vuoksenmaata.