Sijoitus hyvään päivään

Teksti: Kirsi Poikolainen. Kuva: Juha Myllymäki

Säästämällä ja sijoittamalla voi vaurastua huonoinakin aikoina.

Maailmalta kuuluu huolestuttavia uutisia. Pörsseissä kuohuu. Suomen talous on alamaissa. Korot ovat alhaalla ja asuntojenkin arvot ovat jossain jo laskeneet. Uskaltaako mihinkään enää sijoittaa? Pitäisikö kuitenkin säästää pahan päivän varalle?

Pitäisi, tai pikemminkin hyvän päivän varalle. Lama-ajoilla on nimittäin kääntöpuolensa – silloin tapahtuu varallisuuden uusjakoa. Talouden huonot uutiset luovat varovaista mielialaa. Ihmiset eivät uskalla ottaa pankkilainaa ja pelkäävät suurten hankintojen tekemistä. Pankit muuttuvat varovaisemmiksi luotonannossaan. Kysynnän lopahtaminen laskee hintoja. Pörsseissä nähdään myyntipaniikkeja. Monet joutuvat muuttamaan omaisuuttaan rahaksi esimerkiksi työttömyyden vuoksi. Ne, jotka pystyvät ostamaan ja sijoittamaan silloin kun muut pakon edessä myyvät, ovat tulevaisuuden voittajia. He voivat myydä hankintansa hyvällä voitolla, kun ajat ovat taas paremmat.

Korkojen ollessa alhaalla, kuten ne nyt ovat, rahojen pitäminen pankkitilillä ei ole kauhean järkevää, vaikkakin turvallista. Toinen vaihtoehto ovat joukkovelkakirjalainat ja muut korkoinstrumentit. Mutta jos korot lähtevät nousuun, sillä laskeakaan ne eivät juuri voi, korkosijoitusten arvo laskee.

Historiallisten lukujen valossa osakkeisiin sijoittaminen on ollut pitkällä aikavälillä tuottoisinta. Kurssien laskiessa, kuten viime aikoina, osakkeiden osinkotuotto kasvaa ja lisää osakkeiden houkuttelevuutta. Tänä keväänä monien pörssiyhtiöiden osinkotuotot ovat poikkeuksellisen korkealla, viidessä–kuudessa prosentissa ja joidenkin jopa lähes kymmenen prosenttia. Yhtä hyvää tuottoa on vaikea saada mistään muualta. Osakesijoittaminen kuitenkin, jos mikä, on riskipeliä kokemattomalle. Suorassa osakesijoittamisessa välttyy kyllä rahastojen perimiltä kuluilta, mutta siinä on muita ongelmia. 

Sijoittamisen kultainen sääntö on hajauttaminen ja se pätee etenkin aikoina, jolloin asiantuntijoidenkin näkemykset tulevaisuudesta vaihtelevat. Hajauttaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osa sijoituksista on osakkeissa, ja osa korkoinstrumenteissa, kuten yrityslainoissa ja muissa joukkovelkakirjalainoissa. Osa voisi lisäksi olla kiinteistöissä ja raaka-aineissa. Näin toimivat ammattilaiset: he vaihtelevat sijoitusten painotuksia markkinanäkemyksensä mukaan.

Hajauttaminen tarkoittaa myös sitä, ettei sijoita vain yhteen osakkeeseen ja toimialaan, vaan useampiin. Jos yksi osake menettää arvoaan, toiset voivat nousta. On hyvä valita toimialoja, jotka käyttäytyvät keskenään vastakkaisella tavalla. Huonoinakin aikoina aina jotkin yritykset ja toimialat menestyvät. Tällaisina pidetään esimerkiksi lääketeollisuutta, hoivapalveluja ja elintarviketeollisuutta.

Yksityisen sijoittajan on vaikeaa koota hajautettua sijoitussalkkua, etenkin jos sijoitettavat summat ovat pieniä. Jos aikoo laittaa sivuun tietyn summan kuukausittain, käytännöllisintä ja helpointa on valita pankkien tarjoamista sijoitusrahastoista itselleen sopivin. Kuukausisäästäminen on sikälikin järkevää, että ostot jakautuvat pitkälle aikavälille ja on todennäköisempää, että osa niistä osuu otolliseen aikaan.

Yksi helppo vaihtoehto, jossa sijoittajan ei tarvitse omaa näkemystä, on indeksirahasto, joka noudattelee tarkasti pörssi-indeksin kehitystä.

Omat tavoitteet ja riskinsietokyky määräävät, millainen rahasto sopii parhaiten. Riskiä pitää ottaa vain sen verran kuin pystyy kantamaan. Yksi tärkeä tekijä riskin kannalta on sijoituksen aikaväli. Onko tavoite ulkomaanmatka ensi vuonna vai siintävätkö silmissä kaukaiset eläkepäivät? Myös sijoittajan ikä sanelee valintoja. Mitä pidemmällä tavoite on, sitä enemmän riskiä voi ottaa.

Yhtä tärkeää kuin ostojen ajoittaminen on myyntien ajoittaminen. Osta halvalla, myy kalliilla, on tietysti ihanne, mutta usein on viisasta muuttaa sijoitukset rahaksi silloin, kun ne ovat tuottaneet omasta mielestä sopivasti. Parhaan mahdollisen myyntihetken ahne odottelu voi johtaa siihen, että tilaisuus menee ohi.

Sijoituskohdetta valitessa pitää siis selvittää, miten sen rahaksi muuttaminen onnistuu. Monissa pankkien ja vakuutusyhtiöiden tarjoamissa valmiissa sijoitustuotteissa on myyntirajoituksia. Toisin sanoen jos niistä luopuu kesken määritellyn sijoitusajan, voi joutua maksamaan sakkoa tai menettää tuoton mahdollisuuden. Tärkeintä on tietää, mihin sijoittaessaan sitoutuu. 

Entäpä muut kohteet kuin arvopaperit? Suomalaiset ovat pitäneet asuntoa pomminvarmana sijoituskohteena, mutta nyt on jo nähty, että haja-asutusalueiden asunnot ovat menettäneet arvoaan. Vuokrat Helsingissä ovat ennätyskorkealla, joten asunnot siellä tuottavat hyvin omistajilleen. Paremman vuokratuoton eli prosentuaalisen tuoton asunnon hinnasta laskettuna voi silti saada muualta kuin pääkaupungista, mutta vastapainona sille asunnon arvonnousu ei todennäköisesti ole yhtä hyvä. Jatkuvasti nousee esiin uusia paikkakuntia, joihin väki pääkaupunkiseudun asuntopulasta hakeutuu, uusimpina esimerkkeinä Kotka ja Loviisa. Pienten paikkakuntien asuntojen hintakehitys on kuitenkin paljon epävarmempaa kuin suurten.

Yleissääntö on, että sijoitusasunto kannattaa hankkia yliopistokaupungista hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Lainaa saa nyt edullisesti, joten sijoitusasunnon hankkiminen lainarahalla voi olla hyvä yhtälö. Asuntosijoittaja voi lisäksi vähentää lainan korot ja muut kulut verotuksessa. Monet pitävät asuntosijoittamisesta, koska se on konkreettista omistamista toisin kuin bitit arvo-osuustilillä.

Oma asuntokin voi tarjota turvaa pahan päivän varalle. Asuntoa ei tarvitse myydä, vaan sitä vastaan voi ottaa niin sanottua käänteistä asuntolainaa. Sen turvin voi aikanaan kartuttaa eläkettään tai rahoittaa vaikka tarvitsemiaan hoivapalveluita.

Vuokralla asumista voi nykyisessä taloustilanteessa hyvällä syyllä pitää rahan haaskaamisena. Kannattaa uhrata hetki sen laskemiseen, millaista asuntolainaa pystyisi hoitamaan samalla rahalla, minkä käyttää kuukausittain vuokranmaksuun ja arvioida, laskisiko asumisen taso lainkaan. 

Vinkkejä sijoittamiseen

  1. Mieti tavoitteesi ja valitse siihen sopiva sijoituskohde. Mitä pidempi sijoitusaika on, sitä enemmän riskiä voi ottaa.

  2. Osakkeiden ja arvopapereiden lisäksi voi sijoittaa esimerkiksi asuntoihin, kultaan, valuuttoihin, metsään tai raaka-aineisiin. Aloittelijan ei kannata valita kovin eksoottisia kohteita.

  3. Jos sijoitat suoraan, sijoita kohteisiin, jotka tunnet ja joiden toiminnan ymmärrät.

  4. Jos sijoittaminen ei tunnu leipälajiltasi, valitse rahastoja. Niissä ammattilaiset huolehtivat ostoista, myynneistä ja salkun painotuksesta.

  5. Muista selvittää sijoituskohteen verokohtelu.