Koulutukset henkilöstön edustajille 2023

Henkilöstön edustajat eli HEDit ovat ERTOn ja työpaikkojen tärkeimpiä toimijoita! HED on työpaikalla luottamushenkilö (luottamusmies), työsuojeluvaltuutettu, luottamusvaltuutettu, EWC-edustaja tai edellä mainittujen vara. Voit ilmoittautua alla oleviin HED-koulutuksiin heti, kun olet ilmoittanut valinnastasi liittoon.

HED-koulutukset on neuvoteltu useimpien työehtosopimustemme koulutussopimuksiin, jolloin koulutukseen voi osallistua palkallisesti työajalla. Muistathan kuitenkin aina sopia hyvissä ajoin työnantajan kanssa HED-koulutukseen osallistumisesta.

”Luottamuksella parempaa työelämää” -HED-perehdytys verkko-opintoina

HED-perehdytyskoulutus on erinomainen aloituspaketti uudelle luottamushenkilölle ja luottamusvaltuutetulle. Se sopii myös pidempään tehtävässään toimineelle osaamisen päivittämiseen sekä työsuojeluvaltuutetun tehtävissä toimivalle täydennyskoulutuksena. Työsuojeluvaltuutetun perehdytyskoulutukseksi suosittelemme käymään esimerkiksi työturvallisuuskeskuksen työsuojeluvaltuutetun peruskurssin. Työsuojeluvaltuutetun perehdytyskoulutuksen kustannuksista vastaa työnantaja.

Jos olet uusi henkilöstön edustaja, tutustuthan myös HED-intraamme! Löydät HED-intrastamme runsaasti perehdytysmateriaalia ja koulutustallenteita, joihin on hyvä tutustua ennen HED-perehdytyskoulutusta.

HED-perehdytyskoulutus suoritetaan pääasiassa verkko-oppimisympäristössä opiskellen. Perehdytys rakentuu useammasta jaksosta ja osioita voit suorittaa itsellesi sopivassa tahdissa. Verkko-opintojen läpikäymiseen kuluu aikaa arviolta neljä työpäivää (32 h). Perehdytyksen jälkeen tiedät enemmän mm. ammattiliiton henkilöstön edustajien (HED) oikeuksista ja velvollisuuksista, työelämän lainsäädännöstä ja monista muista HED-tehtävään liittyvistä asioista.

Löydät verkkokoulutusalustalta muun muassa seuraavat koulutusosiot:

 • ERTO organisaatio
 • Me olemme sinua varten
 • Mitä on olla HED?
 • HEDin valinta työpaikalle – ohjeet ja käytännöt
 • Miten suomalaisen työelämän pelisäännöt on rakennettu?
 • Miten ERTOn jäsen vaikuttaa lainsäädäntöön ja sopimiseen?
 • Työn tekemistä turvataan lakien ja sopimusten avulla
 • Työsopimuslaki työpaikan arjessa
 • Vuosilomalaki työpaikan arjessa
 • Yhteistoimintalain avulla kehitetään työpaikkaa
 • Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmien laadinta työpaikalle
 • Yksityisyyden suoja työelämässä
 • Työehtosopimus on HEDin arjen työkalu
 • HEDin viestintä & tiedottaminen

Perehdytyskoulutus on rakennettu ensisijaisesti uusille tehtävässään vasta-aloittaneille HEDeille, mutta se sopii myös kertauksena tehtävässään pidempään toimineille.

Saat tunnuksen verkkokoulutusalustalle ilmoittautumalla koulutukseen tapahtumakalenterimme kautta. Lähetämme sinulle kutsulinkin verkkokoulutusalustalle viikon sisällä ilmoittautumisesta. Kun saat kutsulinkin, luo tunnus ohjeiden mukaan. Tunnuksen luonnin jälkeen pääset kirjautumaan oppimisympäristöön palvelun kirjautumissivulta.

”Luottamuksella parempaa työelämää” -HED-perehdytyksen alakohtainen osio verkossa

HED-perehdytykseen kuuluu myös alakohtainen verkkokoulutusosio, jossa perehdytään oman alan työehtosopimukseen, paikalliseen sopimiseen, työaikamääräyksiin ja tarpeellisin osin työaikalain säännöksiin. Alakohtaiseen perehdytysosioon sisältyy ennakkotehtävä (2 h) ja itse verkkokoulutusosuus (6 h) toteutetaan kahdessa osassa (2 x 3 h).

Taloushallintoala, optikot, sosiaalialan järjestöt, terveyspalveluala ja muut sopimusalat (sopimuksettomien alojen, Yleisen Runkosopimuksen, yrityskohtaisten työehtosopimusten sekä muiden työehtosopimusten yhteinen ryhmä)

Koulutuspäivät ja -ajat: ti 7.2.2023 ja ti 14.2.2023 klo 9–12 (2 x 3 h)
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 29.1.2023
Ennakkotehtävä lähetetään: 30.1.2023

Ilmoittaudu yllä mainittujen alojen työehtosopimusryhmiin »

Yksityinen sosiaalipalveluala, henkilöstöpalveluala

Koulutuspäivät ja -ajat: to 9.2.2023 ja to 16.2.2023 klo 9–12 (2 x 3 h)
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 29.1.2023
Ennakkotehtävä lähetetään: 30.1.2023

Ilmoittaudu yllä mainittujen alojen työehtosopimusryhmiin »

Huolinta-ala

Koulutuspäivät ja -ajat: ti 18.4.2023 ja ti 25.4.2023 klo 9–12 (2 x 3 h)
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 9.4.2023
Ennakkotehtävä lähetetään: 10.4.2023

Ilmoittaudu huolinta-alan työehtosopimusryhmään »

Autoliikenneala

Koulutuspäivät ja -ajat: ti 9.5.2023 ja ti 16.5.2023 klo 9–12 (2 x 3 h)
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 30.4.2023
Ennakkotehtävä lähetetään: 2.5.2023

Ilmoittaudu autoliikenteen työehtosopimusryhmään »

Alakohtaisten perehdytysosioiden kouluttajina toimivat ERTOn sopimusneuvottelijat. HUOM! Perehdytysjaksojen sisältöihin saattaa tulla vielä pieniä muutoksia. Aikataulut ovat kuitenkin ohessa esitetyt.


Täydennyskoulutukset

Henkilöstön edustajien täydennyskoulutuksiin ilmoittaudutaan ERTOn tapahtumakalenterin kautta.

1. Taloustieto menestyksen tukena -verkkokoulutus

Jokaisen henkilöstönedustajan eli HEDin on hyvä tietää talousluvuista ainakin perusteet. Tässä koulutuksessa talousasiat ovat helposti omaksuttavia ja ymmärrettäviä - Ihan peruskäsitteistä alkaen. Sisällön on tuottanut liiketaloustieteilijä ja tunnettu talouskouluttaja Arto Suninen. Tämä koulutus sopii kaikille henkilöstönedustajille. Kouluttautumiseen arvioidaan kuluvan aikaa noin neljä tuntia ja kouluttautumisaikaa on noin kuukausi.

HUOM! Kurssia voi samaan aikaan suorittaa rajattu osallistujamäärä. Tästä syystä ilmoittautuminen avautuu aina seuraavalle kuukaudelle aiemman ilmoittautumisen päätyttyä. Mikäli et ehdi suorittamaan kurssia alkuperäisessä aikataulussa, niin ota yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., niin avaamme koodin uudestaan käyttöösi.

Ilmoittaudu Taloustieto menestyksen tukena -verkkokoulutukseen »


2. Yhdenvertaisuussuunnitelman tekeminen työpaikalle -verkkokoulutus 1.2.2023 klo 9–12

TJS Opintokeskuksen logo.

Koulutuksessa opit perustiedot yhdenvertaisuussuunnitelmaan liittyvästä lainsäädännöstä sekä saat myös konkreettisia ohjeita suunnitelman tekemiseen.

Yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen on pakollista työpaikoilla, joilla työskentelee säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Suunnitelma tulee laatia yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Kaikilla työpaikoilla yhdenvertaisuussuunnitelmaa ei kuitenkaan lain edellytyksistä huolimatta ole. Koulutus aloitetaan yhteisellä luento-osuudella, jonka jälkeen toteutetaan osallistava työskentely yhdenvertaisuussuunnitelman valmistelemiseksi työpaikoille.

Kouluttajana toimii tarkastaja Pia Nivalainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 4.1.2023.

Lisätietoa koulutuksesta: Marika Ojala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. (09) 229 3030 tai 050 541 9328

Ilmoittaudu yhdenvertaisuussuunniltelman tekeminen työpaikalle-verkkokoulutukseen »


3. Henkilöstön edustajan viestintä -verkkokoulutus 4.5.2023 klo 9–16

TJS Opintokeskuksen logo.

Koulutuksessa hahmotat henkilöstön edustajan tehtävään kuuluvan viestintäroolin. Opit, miten saada näkökulmia edunvalvontaan edustettavilta ja miten viestiä edustettaville sekä työnantajan edustajille. Ymmärrät, millaiset asiat vaikuttavat luottamuksen rakentumiseen.

Koulutuksessa määrittelemme yhdessä, mikä henkilöstön edustajan viestinnässä on tärkeää. Käymme läpi viestinnän keinoja kasvokkaisesta viestinnästä sähköiseen viestintään ja mietimme keinoja edustettavien mielipiteen esiin saamiseksi. Käsittelemme viestinnän haasteita ja ratkaisuja niihin. Lopuksi luomme kokonaisnäkemystä siitä, mitkä seikat vaikuttavat luottamuksen rakentamiseen.

Koulutus koostuu kouluttajan opetuksesta sekä näkemysten keräämisestä ja vaihdosta osallistujien kesken joko yhteiselle alustalle työstäen tai pienryhmissä.

Kouluttajana toimii viestinnän asiantuntija, koulutussuunnittelija FM Marika Ojala TJS Opintokeskuksesta.

Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 4.4.2023.

Lisätietoa koulutuksesta: Marika Ojala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. (09) 229 3030 tai 050 541 9328

Ilmoittaudu henkilöstön edustajan viestintä -verkkokoulutukseen »


4. Tasa-arvosuunnitelman tekeminen työpaikalle -verkkokoulutus 23.5.2023 klo 9–12

TJS Opintokeskuksen logo.

Koulutuksessa opit perustiedot tasa-arvosuunnitelmaan liittyvästä lainsäädännöstä sekä saat myös konkreettisia ohjeita suunnitelman tekemiseen.

Tasa-arvosuunnitelman laatiminen on pakollista työpaikoilla, joilla työskentelee säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Suunnitelma tulee laatia yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa. Kaikilla työpaikoilla tasa-arvosuunnitelmaa ei kuitenkaan lain edellytyksistä huolimatta ole.

Koulutus aloitetaan yhteisellä luento-osuudella, jonka jälkeen toteutetaan osallistava työskentely tasa-arvosuunnitelman valmistelemiseksi työpaikoille.

Kouluttajana toimii ylitarkastaja Suvi Vilches tasa-arvovaltuutetun toimistosta.

Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 23.4.2023.

Ilmoittaudu tasa-arvosuunnitelman tekeminen työpaikalle -verkkokoulutukseen »


5. Neuvottelutaidon verkkokurssi 2023 (15h)

Aktiivi-Instituutti

Kurssin kesto on 15 tuntia viikkojen 45-49 aikana (6.11.2023–10.12.2023).
Kurssilla syvennetään taitoja, joiden avulla kehityt selkeämmäksi, vaikuttavammaksi ja innostavammaksi viestijäksi ja neuvottelijaksi. Kurssilla on itsenäisesti ja interaktiivisesti suoritettavia osioita. Verkkokurssin aikana käsitellään seuraavia teemoja:

 • Neuvottelu vuorovaikutustilanteena
 • Neuvottelijan vakuuttava ja vaikuttava viestintä
 • Sanaton ja sanallinen viestintä
 • Haastavat neuvottelutilanteet
 • Millainen vaikuttaja olen ja miten vaikutan?
 • Luova vuorovaikutus, toiveet ja pelot
 • Miten viestin verkossa
 • Esiintymisjännityksen syyt ja helpotukset
 • Esityksen suunnittelu
 • Hyvän esityksen elementit
 • Kenelle puhun?
 • Mikä on tärkein viestini?
 • Miten uteliaisuus herätetään?
 • Kehon kieli ja äänen merkitys
 • Miten suhtaudun palautteisiin? Miten annan palautetta?

Viimeinen ilmoittautumispäivä neuvottelutaidon verkkokurssille on 25.9.2023.

Ilmoittaudu neuvottelutaidon verkkokurssille »

6. STTK:n HED-seminaari 3.10.2023

STTK:n koulutustapahtuma henkilöstön edustajille. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin.

7. ERTOn HED-seminaari 23.–24.11.2023, Helsinki live- ja etäosallistuminen

Luvassa on oivalluttavia puheenvuoroja, ajankohtaisia keskusteluja oman toimialan asioista ja tietenkin virkistymistä HED-kollegojen kanssa. Olisi hienoa, että mahdollisimman moni pääsisi paikan päälle jakamaan kuulumisia ja kokemuksia muiden henkilöstön edustajien kanssa. Jos et pääse livenä paikan päälle, voit osallistua seminaariimme myös etänä.

Ilmoittautuminen avautuu keväällä 2023.

8. ERTOn videokoulutukset työsuhdeasioista

ERTOn HED-intrasta löydät videokoulutuksia mm. seuraavista aiheista:

 • Opintovapaa, vuorotteluvapaa ja palkattomat vapaat työsuhteessa
 • Miten työsopimus tehdään?
 • Tunne oikeutesi pätkä- ja osa-aikatyössä
 • Yksityisyyden suoja työelämässä
 • Mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa
 • Liukuvan työajan pelisäännöt
 • Työntekijöiden asema yrityskaupoissa
 • Työpaikan kehittäminen yhteistoiminnassa
 • Vuosilomat ja niiden suunnittelu
 • Miten puuttua epäasialliseen kohteluun työpaikalla
 • Uusi kilpailukieltosopimuslainsäädäntö
 • Uusi yhteistoimintalaki
 • Tasa-arvo työsuhteessa


9. Koulutustallenteita

ERTOn HED-intrasta löydät koulutustallenteita mm. seuraavista aiheista:

 • HED luottamuksen rakentajana
  Mitkä tekijät vaikuttavat luottamuksen syntyyn tai puuttumiseen työpaikalla ja henkilöiden välillä? Miten lisätä luottamusta työpaikalla oman HED-roolisi avulla.

 • Oikeudenmukainen ja reilu työpaikka
  Saat koulutuksessa käsityksen siitä, mikä on oikeudenmukaista toimintaa työpaikalla. Miten toimintaa voidaan kehittää niin, että henkilöstö ja esimiehet voivat kokea, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja reilusti?
  Koulutuksessa esitellään malli, jonka avulla jokaisella työpaikalla voidaan käsitellä yhdessä henkilöstön kanssa oikeudenmukaisuuden käsitettä ja kuinka työpaikan käytäntöjä voidaan viedä entistä oikeudenmukaisempaan suuntaan.

 • Miten HEDinä ennakoin ja tehostan yhteistä kehittämistä työpaikalla?
  Tutustutaan menetelmiin, joiden avulla pystyt ennakoimaan muutoksia omalla työpaikallasi. Lisäksi löydät keinoja muutoksessa vaikuttamiseen ja jäsenien/edustettavien tukemiseen. Opit vahvistamaan omaa toimintaasi ja kykenet kohtaamaan työelämän haasteita entistä valmistautuneempana.

 • HEDinä haastavissa tilanteissa
  Miten ottaa esille vaikeat asiat? Miten reagoida toisten negatiiviisiin tunteisiin? Käsitellään työpaikan haastavia tilanteita ja pohditaan, miten voisit henkilöstön edustajan roolissasi toimia niissä ratkaisukeskeisesti sekä jäsenten/edustettavien tarpeita ja voimavaroja kunnioittavasti.


10. ERTOn alakohtainen HED-tapaaminen verkossa

Järjestämme isoimmille valtakunnallisille työehtosopimusaloillemme tunnin kestävän alakohtaisen HED-tapaamisen verkossa sekä keväällä että syksyllä. Tapaamisen ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Alakohtaisen HED-tapaamisen aihe on ajankohtaiset sopimusalakohtaiset asiat, kuten työehtosopimukseen liittyvät tulkinnat.

HED-koulutusten kustannukset

ERTOn järjestämät HED-koulutukset ovat maksuttomia. Matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaisesti. Kilometrikorvaukset maksetaan vain etukäteen sopimalla koulutuksesta vastaavan kanssa. Koulutukseen osallistuville lähetetään erillinen vahvistus ja ohjeet matkalippujen tilaamiseksi.

Mahdollinen majoitus kaksipäiväisissä koulutuksissa, koulutuspaikkakunnan ulkopuolelta tuleville osallistujille, maksetaan tarvittaessa 2 hengen huoneissa. Yhden hengen huoneesta osallistuja maksaa itse erotuksen. Yksipäiväisissä koulutuksissa ERTO ei kustanna majoitusta. Majoitustarpeesta kerrotaan ilmoittautumisen yhteydessä. ERTO varaa majoitukset. ERTO ei maksa koulutuksen ajalta päivärahaa eikä ansionmenetyskorvausta.

Työsuojeluvaltuutettujen koulutus

Työsuojelukoulutuskustannuksista vastaa pääsääntöisesti työnantaja ja niistä on sovittava etukäteen työnantajan kanssa. Perehdytyskoulutuksia järjestävät mm. Työturvallisuuskeskus ja Aktiivi-Instituutti.

Sote ry:n luottamushenkilöiden koulutus

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n luottamushenkilöt (luottamusmies) ja varaluottamushenkilöt (varaluottamusmies) voivat osallistuvat Aktiivi-Instituutin järjestämään luottamusmieskoulutukseen ja työsuojeluvaltuutetut ja -varat työsuojelukoulutukseen. Huom. Ota aina yhteyttä ERTOon (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ennen ilmoittautumista.