Koulutukset henkilöstön edustajille 2022

Henkilöstön edustajat eli HEDit ovat ERTOn ja työpaikkojen tärkeimpiä toimijoita! HED on työpaikalla luottamushenkilö (luottamusmies), työsuojeluvaltuutettu, luottamusvaltuutettu, EWC-edustaja tai edellä mainittujen vara. Voit ilmoittautua alla oleviin HED-koulutuksiin heti, kun olet ilmoittanut valinnastasi liittoon.

”Luottamuksella parempaa työelämää” -HED-perehdytys verkko-opintoina

HED-perehdytyskoulutus on erinomainen aloituspaketti uudelle luottamushenkilölle ja luottamusvaltuutetulle. Se sopii myös pidempään tehtävässään toimineelle osaamisen päivittämiseen sekä työsuojeluvaltuutetun tehtävissä toimivalle täydennyskoulutuksena.

HED-perehdytyskoulutus suoritetaan pääasiassa itseohjautuvasti verkko-oppimisympäristössä opiskellen. Perehdytyksen jälkeen tiedät enemmän mm. ammattiliiton henkilöstön edustajien (HED) oikeuksista ja velvollisuuksista, työelämän lainsäädännöstä ja monista muista HED-tehtävään liittyvistä asioista.

Löydät verkkokoulutusalustalta muun muassa seuraavat koulutusosiot:

 • ERTO organisaatio
 • Me olemme sinua varten
 • Mitä on olla HED?
 • HEDin valinta työpaikalle – ohjeet ja käytännöt
 • Miten suomalaisen työelämän pelisäännöt on rakennettu?
 • Miten ERTOn jäsen vaikuttaa lainsäädäntöön ja sopimiseen?
 • Työn tekemistä turvataan lakien ja sopimusten avulla
 • Työsopimuslaki työpaikan arjessa
 • Vuosilomalaki työpaikan arjessa
 • Yhteistoimintalain avulla kehitetään työpaikkaa
 • Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmien laadinta työpaikalle
 • Yksityisyyden suoja työelämässä
 • Työehtosopimus on HEDin arjen työkalu
 • HEDin viestintä & tiedottaminen

Jos olet uusi henkilöstön edustaja, tutustuthan myös HED-intraamme! Löydät HED-intrastamme runsaasti perehdytysmateriaalia ja koulutustallenteita, jotka sinun on hyvä katsoa ennen HED-perehdytykseen osallistumista.

Uuden HEDin perehdytys on nyt avoinna verkko-oppimisympäristössä

Jos HED-kautesi on alkanut 1.1.2021 tai sen jälkeen, olet saanut kutsulinkin sähköpostitse. Luo tunnus ohjeiden mukaan. Kun olet luonut tunnuksen, pääset jatkossa kirjautumaan oppimisympäristöön palvelun kirjautumissivulta.

Perehdytyskoulutus on rakennettu ensisijaisesti uusille tehtävässään vasta-aloittaneille HEDeille, mutta se sopii myös kertauksena tehtävässään pidempään toimineille. Jos haluat tunnuksen oppimisalustallemme, voit tilata sen tapahtumakalenterimme kautta.

Täydennyskoulutukset

1. HED luottamuksen rakentajana -verkkokoulutus 23.3. ja 30.3.

Mitkä tekijät vaikuttavat luottamuksen syntyyn tai puuttumiseen työpaikalla ja henkilöiden välillä? Löydät verkkokoulutuksessa tapoja lisätä luottamusta työpaikalla oman HED-roolisi avulla. Koulutus sisältää ennakkotehtävän ja kaksi 1,5 tunnin koulutusjaksoa. Kouluttajana toimii Marika Ojala TJS Opintokeskuksesta.

Koulutusajankohdat:

 1. koulutusjakso 23.3. klo 9–10.30
 2. koulutusjakso 30.3. klo 9–10.30

(Ilmoittautuminen päättynyt)


2. Oikeudenmukainen ja reilu työpaikka 20.4. klo 9–11

Saat koulutuksessa käsityksen siitä, mikä on oikeudenmukaista toimintaa työpaikalla. Miten toimintaa voidaan kehittää niin, että henkilöstö ja esimiehet voivat kokea, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja reilusti? Koulutuksessa esitellään malli, jonka avulla jokaisella työpaikalla voidaan käsitellä yhdessä henkilöstön kanssa oikeudenmukaisuuden käsitettä ja kuinka työpaikan käytäntöjä voidaan viedä entistä oikeudenmukaisempaan suuntaan. Koulutus sisältää ennakkotehtävän. Kouluttajana toimii Marika Ojala TJS Opintokeskuksesta.

(Ilmoittautuminen päättynyt)

3. Yhteistoiminta työpaikalla ja muutosneuvottelut -verkkotyöpaja 21.9.

Kouluttajina toimivat ERTOn lakimiehet Sinikka Strömmer ja Heli Luukkonen.

Koulutusajankohta:

 • 21.9. klo 9–11

Ilmoittaudu tapahtumakalenterin kautta koulutukseen.


4. STTK:n HED-seminaari 27.9.2022

STTK järjestää HED-seminaarin syyskuussa 27.9. klo 10–17. Tämän vuoden teemana on psykososiaaliset voimavarat ja kuormitus. Tutustu päivän ohjelmaan STTK:n verkkosivuilla.

Ilmoittautuminen STTK:n HED-seminaariin tapahtuu ERTOn kautta:

(Ilmoittautuminen päättynyt)

5. Miten HEDinä ennakoin ja tehostan yhteistä kehittämistä työpaikalla? -verkkokoulutus 5.10. ja 12.10.

Koulutuksessa tutustutaan menetelmiin, joiden avulla pystyt ennakoimaan muutoksia omalla työpaikallasi. Lisäksi löydät keinoja muutoksessa vaikuttamiseen ja jäsenien/edustettavien tukemiseen. Opit vahvistamaan omaa toimintaasi ja kykenet kohtaamaan työelämän haasteita entistä valmistautuneempana. Koulutus sisältää ennakkotehtävän ja kaksi 1,5 tunnin koulutusjaksoa. Kouluttajana toimii Inka Ukkola TJS Opintokeskuksesta.

 1. koulutusjakso 5.10.2022 klo 9–10.30: Työpaikkojen muutokset: mikä muuttuu ja mitä vaikutuksia muutoksilla on jäseniin?
 2. koulutusjakso 12.10.2022 klo 9–10.30: HEDin keinot ja välineet vaikuttaa työpaikan muutoksiin ja valmistautua niihin.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumakalenterimme kautta »


6. HEDinä haastavissa tilanteissa 9.11.

Miten ottaa esille vaikeat asiat? Miten reagoida toisten negatiiviisiin tunteisiin? Koulutuksessa käsitellään työpaikan haastavia tilanteita ja pohditaan, miten voisit henkilöstön edustajan roolissasi toimia niissä ratkaisukeskeisesti sekä jäsenten/edustettavien tarpeita ja voimavaroja kunnioittavasti. Koulutus sisältää ennakkotehtävän. Kouluttajana toimii Tanu Heikkinen TJS Opintokeskuksesta.

Koulutuspäivä 9.11.2022 klo 9–12

Julkaisemme ilmoittautumislinkin myöhemmin.


7. ERTOn HED-seminaari 24.–25.11., Hotel Scandic Park, Helsinki

Luvassa on oivalluttavia puheenvuoroja, ajankohtaisia keskusteluja oman toimialan asioista ja tietenkin virkistymistä HED-kollegojen kanssa. Olisi hienoa, että mahdollisimman moni pääsisi paikan päälle jakamaan kuulumisia ja kokemuksia muiden henkilöstön edustajien kanssa. Jos et pääse livenä paikan päälle, voit osallistua seminaariimme myös etänä.

Vuosittain järjestettävään HED-seminaariimme voivat kaikki ERTOn henkilöstön edustajat osallistua. Muistathan kuitenkin sopia hyvissä ajoin työnantajan kanssa tähän täydennyskoulutukseen osallistumisesta. Seminaari on neuvoteltu useimpien työehtosopimusten koulutussopimuksiin, joten tällöin siihen voi osallistua palkallisesti työajalla.

Lue lisää ja imoittaudu mukaan 30.8. mennessä tapahtumakalenterimme kautta »


8. Taloustieto menestyksen tukena -verkkokoulutus

Jokaisen henkilöstönedustajan eli HEDin on hyvä tietää talousluvuista ainakin perusteet. Nyt on tarjolla verkkokoulutus, jossa talousasiat ovat helposti omaksuttavia ja ymmärrettäviä - Ihan peruskäsitteistä alkaen. Koulutuksen sisällön on tuottanut liiketaloustieteilijä ja tunnettu talouskouluttaja Arto Suninen. Verkkokoulutus sopii kaikille henkilöstönedustajille.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 27.2.2022 mennessä tapahtumakalenterimme kautta »

9. HED-verkkokurssit neuvottelutaitojen kehittämiseen

Oletko joskus miettinyt esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Miten valmistautua neuvotteluihin?
 • Miten osaan ottaa vaikeat asiat puheeksi?
 • Miten vaikutan paremmin?

Coollan HED-taitoja sparraavilla verkkokursseilla kohennat neuvottelutaitojasi, opit lisää pulmatilanteista ja tunteista sekä edustamisesta, vaikuttamisesta ja oikein toimimisesta. Verkkokurssit sopivat kaikille henkilöstönedustajille!

Yksi verkkokurssi sisältää viisi videota, tehtäviä ja itsearviointia. Voit halutessasi lähettää kurssin valmentajalle viestejä chatin kautta ja saada neuvoja ja palautetta. Voit kouluttautua omassa tahdissasi ja suorittaa kursseja valitsemassasi järjestyksessä. Suorita kursseista kaikki kolme tai vain osa koulutustarpeesi mukaan.

Verkkokurssit:

 • Neuvottelutaidot
 • Pulmatilanteet & tunteet
 • Edusta, vaikuta ja toimi oikein

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan »

10. ERTOn videokoulutukset työsuhdeasioista

ERTOn HED-intrasta löydät videokoulutuksia mm. seuraavista aiheista:

 • Yt-neuvottelut alkavat, mitä teen?
 • Miten työsopimus tehdään?
 • Uusi työaikalaki ja työaikajoustot
 • Yksityisyyden suoja työelämässä
 • Tunne oikeutesi työsuhteen muutostilanteissa
 • Vuosilomat ja niiden suunnittelu
 • Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen
 • Mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa
 • Liukuvan työajan pelisäännöt
 • Työntekijöiden asema yrityskaupoissa
 • Uusi kilpailukieltosopimuslainsäädäntö
 • Miten puuttua epäasialliseen kohteluun työpaikalla
 • Työpaikan kehittäminen yhteistoiminnassa
 • Uusi yhteistoimintalaki
 • Työpaikan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmat

Kirjaudu HED-intraan »

HED-koulutusten kustannukset

ERTOn järjestämät HED-koulutukset ovat maksuttomia. Matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaisesti. Kilometrikorvaukset maksetaan vain etukäteen sopimalla koulutuksesta vastaavan kanssa. Koulutukseen osallistuville lähetetään erillinen vahvistus ja ohjeet matkalippujen tilaamiseksi.

Mahdollinen majoitus kaksipäiväisissä koulutuksissa, koulutuspaikkakunnan ulkopuolelta tuleville osallistujille, maksetaan tarvittaessa 2 hengen huoneissa. Yhden hengen huoneesta osallistuja maksaa itse erotuksen. Yksipäiväisissä koulutuksissa ERTO ei kustanna majoitusta. Majoitustarpeesta kerrotaan ilmoittautumisen yhteydessä. ERTO varaa majoitukset. ERTO ei maksa koulutuksen ajalta päivärahaa eikä ansionmenetyskorvausta.

Työsuojeluvaltuutettujen koulutus

Työsuojelukoulutuskustannuksista vastaa pääsääntöisesti työnantaja ja niistä on sovittava etukäteen työnantajan kanssa. Perehdytyskoulutuksia järjestävät mm. Työturvallisuuskeskus ja Aktiivi-Instituutti.


Sote ry:n luottamushenkilöiden koulutus

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n luottamushenkilöt (luottamusmies) ja varaluottamushenkilöt (varaluottamusmies) voivat osallistuvat Aktiivi-Instituutin järjestämään luottamusmieskoulutukseen ja työsuojeluvaltuutetut ja -varat työsuojelukoulutukseen. Huom. Ota aina yhteyttä ERTOon (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ennen ilmoittautumista.

 • Lisätietoa ja ilmoittautuminen Aktiivi-Instituutin luottamusmieskoulutukseen »

 • Terveyspalvelualan HED-koulutukset 2022 » linkit päivitetään sivuille pian
 • Yksityisen sosiaalipalvelualan HED-koulutukset 2022 » linkit päivitetään sivuille pian
 • AVAINTAn HED-koulutukset 2022 » linkit päivitetään sivuille pian