Talouselämän päätoimittaja (TE 22/2015) hölmöläinen?
Blogi

Talouselämän päätoimittaja (TE 22/2015) hölmöläinen?

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Suomen ongelma ei ole ostajia kiinnostavien innovatiivisten tuotteiden puute, vaan se, että Suomessa työajat ovat liian lyhyet, lomat liian pitkät ja palkat liian korkeat. Vika on siis palkansaajien.

Näillä hokemilla tuotekehityksen ja yritysten kehittämistä vastustavat yrittävät tehdä tyhjäksi kaikki toimet, joilla voisi parantaa Suomen kilpailukykyä. Harmittavan moni uskoo hokemiin, koska vaihtoehtona olisi yritysten toiminnan kehittäminen. Yritysjohtajien pitäisi katsoa peiliin.

Talouselämän Reijo Ruokanen on yksi parhaiten taloutta ymmärtävistä päätoimittajista. Voiko noin järkevä mies päätyä uskomaan hölmöyksiä?

Talouselämän 22/2015 pääkirjoituksessa Ruokanen antaa virheellisesti ymmärtää, että yritystemme tuotteet ovat olleet ja ovat nyt parhaita (siis esim. Nokian puhelinten käyttöjärjestelmä). Tuotteet ovat erinomaisia ja menestys ratkaistaan hinnalla, yritysten tehokkuudella. Palkkojen alentamisen ja työajan pidentämisen jälkeen tehokkuus kasvaisi ja hinnan laskisivat. Suomalaisten tuotteiden kysyntä ilmeisesti kasvaisi silmissä ja työtä riittäisi meille jokaisella vähintäänkin tarpeeksi. 

Asioiden yksinkertaistaminen ja kärjistäminen on nykyisissä Suomen monimutkaisissa ongelmissa houkuttelevaa. Yksinkertaistaminen kuitenkin aiheuttaa sen, ettei pystytä näkemään tasapuolisesti erilaisia talouteen ja yhteiskuntaan liittyviä ongelmia.

Ensimmäinen unohtuva asia on se, että työvoimakustannukset ovat vain osa yritysten kustannuksista. Toinen on se, että työajan pidentäminen johtaisi ainakin hetkeksi nykyistä pahempaan työttömyyteen.

Yhteinen hanke

Jos työaikaa pidentämällä päästäisiin työttömyydestä eroon ja Suomi kukkimaan, ei pidempiä työpäiviä kannattaisi vastustaa. Päinvastoin. Tosiasia kuitenkin on, että Suomea ei saada nousuun työaikakikkailulla, vaan paljon laajemmilla uudistuksilla. 

Suomi tarvitsee rakenteiden ja toimintatapojen uudistamista. Palkansaajaliike on omalta osaltaan valmis talkoisiin. Talkoisiin tarvitaan kuitenkin palkansaajien lisäksi myös yrityksiä. Etelärannan isäntien osallistuminen ei voi rajoittua talkoojuomien kittaamiseen muiden tehdessä työt. Ruokasenkin pitää ymmärtää, että Suomen pelastaminen on kaikkien yhteinen hanke.

Jos työntää pään maan sisään, voi olla, ettei yritysten kehittämisen tarve näy.

juri.aaltonen@erto.fi, Twitter: @JuriAaltonen

Kirjoitus on julkaistu Talouselämän (23/2015) Debattipalstalla. Kirjoitus on suurelta osin päätoimittaja Reijo Ruokasen pääkirjoituksen (TE 22/2015, Ihalainenkin eksyi hölmöjen kelkkaan) käänteistä kirjaamista ja arviointia.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen