Vuonna 2016
Blogi

Vuonna 2016

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Toivottavasti vuosi 2016 on rakentamisen ja yhteistyön, ei riitelemisen vuosi. Pelkään kuitenkin hallituksen pakkolakien johtavan erittäin laajoihin työmarkkinahäiriöihin viimeistään loppuvuodesta 2016. Häiriöihin ajaudutaan, jos ei päästä sopuun pakkolait poistavasta työmarkkinaratkaisusta. Toivottavasti järki voittaa ja sopimukseen päästään.

ERTO tavoittelee sopimista ja pyrkii välttämään riitelyä. Jäsenkyselymme mukaan 88 % jäsenistämme haluaa sopia vaihtoehtoisista säästöistä hallituksen pakkolaeille. Pitkällä maltillisella palkkaratkaisulla voisimme parantaa palkkakilpailukykyämme ilman työehtoheikennyksiä muutamassa vuodessa yli 5 prosenttia suhteessa Saksaan. Jos lisäksi sovittaisiin joistakin maltillisista työnantajakulujen alentamisista, saavutettaisiin hallituksen asettamat säästötavoitteet lähes kokonaan ilman työehtoheikennyksiä.

Jäsenyyden merkitys kasvaa

Paikallinen sopiminen tulee olemaan vuoden 2016 iso teema. ERTO kannattaa aitoa paikallista sopimista ja vastustaa paikallista määräämistä. Paikallisen sopimisen avulla voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi aiempaa yksilöllisempiä työntekijälähtöisiä työaikoja tai työaikamalleja.

Onnistunut paikallinen sopiminen edellyttää sekä henkilöstöltä että työnantajalta hyvää asiantuntemusta laeista ja työehtosopimuksista. Laista tai työehtosopimuksesta poikkeamisesta sopiminen edellyttää lakien tuntemista. Jos osapuolet eivät tiedä miten ja mistä saa sopia, niin riski syviin riitoihin ja erimielisyyksiin on erittäin suuri.

Paikallinen sopiminen kannustaa liiton jäsenyyteen. Vain liiton jäsenillä on todellinen mahdollisuus selvittää oikeutensa ja ymmärtää tarkasti mitä paikallisesti on sovittu tai sovitaan. Jos jostain oikeudestaan haluaa sopia tai luopua, niin olisi hyvä ensin tietää tällaisen oikeuden olemassaolo. Tämän tiedon voi saada vain alan omasta liitosta. Liiton apua voidaan tarvita myös sopimuksen tulkinnassa.

Digitalisaatio

Vuosi 2016 on ERTOssa digitalisaation vuosi. Vuoden aikana otamme aluejärjestöjen ja yhdistystemme käyttöön tapahtumien verkkokaupan. Uusi sähköinen toiminnallisuus parantaa jäsenpalvelua ja vähentää erityisesti luottamustoimisten liittoaktiivien järjestelytyötä. Ilmoittautuminen, osallistumisen vahvistaminen, tilaisuuksien täyttyminen ja omavastuiden maksaminen toteutuu jatkossa automaattisesti. Tämä säästää ERTOlle erittäin tärkeiden vapaaehtoisten aktiivien aikaa ja vaivaa. 

Laaja verkkokaupan hyödyntäminen ERTOn toiminnassa on ensiaskeliamme digitalisaation uudessa tulemisessa. Tavoitteemme on digitalisoinnilla lisätä jäsenpalvelua ja parantaa jäsenpalvelukokemusta entisestään.

Twitter: @JuriAaltonen

Kirjoitus on julkaistu Toimi-lehdessä 4/2015. 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen