Hiihtolomalta sorvin ääreen
Blogi

Hiihtolomalta sorvin ääreen

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Karkauspäivä oli aika huikea ja herätti hyvin hiihtoloman jälkeen takaisin työmarkkina-arkeen. Karkauspäivän yönä klo 0:45 syntyi keskusjärjestöjen kesken neuvottelutulos hallituksen pakkolakien pysäyttämiseksi ja paikallisen sopimisen järkeväksi edistämiseksi.

Ensimmäiseksi loman jälkeisen työpäivän aamuna kävin ERTOn toimistolla Pasilassa hakemassa pakkolakien korvaamisvaihtoehdoista tekemämme jäsenkyselyn tulokset. Tulokset kainalossa singahdin kohti keskusjärjestömme STTK:n hallituksen ylimääräistä kokousta Helsingin keskustaan Mikonkadulle. Kokous oli tärkeä. Sen huomasi väistellessään toimittajia ja tv-kameroita STTK:n käytävillä.

Neuvottelutulos on ikävällä tavalla historiallinen. Keskitetty ammattiyhdistysliike ei ole tainnut 100 vuoteen kertaakaan sopia työehtojen heikennyksistä. Nyt sellaisista oli paperi pöydällä. 24 tunnin vuosityöajan pidennys oli yksi edellytys maan hallituksen järjettömien hankkeiden estämiseksi. Muihin edellytyksiin kuului mm. palkansaajan sosiaaliturvamaksujen lisääminen. Hallituksen estettäviin hankkeisiin kuului/kuuluu mm. sairaspäivien palkallisuuden heikentäminen, lomarahojen yleinen leikkaaminen ja paikallisen sopimisen laajentaminen mm. niin, että työehtosopimusten minimipalkat voitaisiin paikallisesti lähes hallitsemattomasti alittaa.

Minäkin kannatin STTK:n hallituksessa neuvottelutuloksen hyväksymistä. Arvion tein erityisesti jäsenkyselymme perusteella. ERTOn jäsenet halusivat löytää vaihtoehtoiset toimet pakkolaeille. Ertolaiset olivat valmiit harkitsemaan mm. pitkää maltillista sopimusratkaisua ja lomarahojen leikkaamista. Kilpailukykysopimus sisältää 12 kuukauden työehtosopimusten pidennyksen ilman palkankorotuksia. Lomarahoja leikataan ainoastaan julkisella sektorilla.

Erityisesti ertolaiset vastustavat sairaspäivien palkattomuutta ja minimipalkkojen ja -työaikojen alittamista paikallisella sopimisella. Em. asioita ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa.

Työajan pidennystä ertolaiset vastustavat eri sopimusaloilla hyvin eri tavalla. Kilpailukykysopimus pidentää vuosityöaikaa 24 tuntia eli noin kolme työpäivää.

Kilpailukykysopimus on rankka ja äärimmäisen ikävä, mutta se on parempi kuin pakkolait ja hallituksen kohtuuttomat linjaukset paikallisesta sopimisesta. Toivotaan, että mahdollisimman monen alan työehtosopimus saadaan mukaan keskitettyyn ratkaisuun.

ERTOn hallitus käsittelee kilpailukykysopimusta kokouksessaan 4.3. 

 

 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen