Kolme syytä sopia ja olla sopimatta kiky
Blogi

Kolme syytä sopia ja olla sopimatta kiky

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta (kiky) pitäisi saada maaliin viimeistään 31.5. Hyväksymistä puoltaa ainakin kolme erityistä syytä, joista jokainen jo yksin kelpaa sopimisen perusteeksi. Lisäksi on kolme erityistä syytä olla sopimatta.

Ensin syitä sopia

Syy sopia 1: Työllisyyden tukeminen

Työttömyys on pahin vihollisemme. Vuoden 2015 aikana ertolaisista 21,5 % sai vähintään yhden päivän työttömyyskorvauksia. Siis useampi kuin joka viides. Ertolaisten työttömyysaste oli vuoden 2015 lopussa 11,4 % ja maaliskuun 2016 lopussa 10,6 %. Suunta on rohkaiseva.

Valtiovarainministeriö on arvioinut kilpailukykysopimuksen alentavan vuonna 2017 yleistä työttömyysprosenttia 0,8 % ja 1,0 % vuonna 2018. ERTOssa se tarkoittaisi kikyn ansiosta noin 150 työtöntä vähemmän vuodesta 2017 alkaen.

Syy sopia 2: Pakkolakien korvaaminen ja jäsenkysely

Hallituksen syksyllä 2015 tekemät pakkolakiesitykset olivat kohtuuttomia ja osoittivat hallituksen osaamattomuuden työmarkkinakysymyksissä. ERTOn jäsenkyselyssä jäsenet kertoivat haluavansa neuvotella hallituksen pakkolaeille vaihtoehtoisen ratkaisun. Halukkuus sopia vaihteli aloittain, mutta lähes kaikilla ERTOn aloilla sopimisen tietä tuettiin vahvasti.

Syy sopia 3: Paikallinen sopiminen

ERTO haluaa lisää paikallista sopimista, mutta edellyttää sopimisen reiluutta. Kyse pitää olla sopimisesta, ei määräämisestä. Käytännössä yritys- ja työpaikkatason sopimisen tukeminen edellyttää mm. luottamusmiesjärjestelmän vahvistamista ja henkilöstön tietoisuuden lisäämistä työelämän laeista ja säännöistä.

Kikyssä on määritelty tavat lisätä paikallista sopimista hallitusti. Paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömään työnantajakenttään on hyvä asia kunhan yritykset ovat yhdenvertaisessa asemassa. Paikalliseen sopimisen pitää toteutua yhteishengessä ja samanlaisin muotomääräyksen kaikissa yrityksissä.

Syitä olla sopimatta

Sopimista tukevien syiden lisäksi on muutama syy miksi ei kannattaisi sopia. Ainakaan vielä tässä vaiheessa nämä syyt eivät ole suurempia kuin syyt sopia.

Syy olla sopimatta 1: Osalla yrityksistä menee erittäin hyvin

Ertolaisista aloista esim. optisella alalla menee paremmin kuin koskaan. On vaikea keksiä miten optikoiden työajan pidentäminen parantaisi vientiteollisuuden menestystä. Hyvin menestyvillä aloilla sopimisen halukkuus ei ole kauhean korkea.

Syy olla sopimatta 2: Erimielisyyksiä soveltamisesta

Joissakin ERTOn työehtosopimuksissa näyttää siltä, että työnantajat soveltavat joitakin työehtosopimusmääräyksiä väärin. Tällaisissa tilanteissa ilman oikean tulkinnan vahvistamista voi olla mahdotonta jatkaa voimassa olevien sopimusten voimassaoloa kikyn mukaisesti.

Syy olla sopimatta 3: Hallituksen toiminta

Maan hallitus tuntuu suoltavan työelämään liittyviä uudistusideoita kuin liukuhihnalta. Nämä kaikki raakileina esitetyt uudistukset näyttävät tarkoittavan työelämän heikennyksiä. Jos hallituksen toiminta ei järkevöidy eikä esim. työttömien nöyryyttäminen työllisyyden parantamisen peiton alla lopu, voi kiky hyvinkin epäonnistua.

@JuriAaltonen

Hanki huolettomampi huominen, liity jäseneksi tänään »

 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen