Iloista jussia myös työttömille!
Blogi

Iloista jussia myös työttömille!

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Mökki, aurinkoa ja kireitä siimoja. Siinä muutama kesän avainsana ja fiilis. Jos tunnelma ei ole ihan yhtä lennokas kuin videolla olevalla perheemme havannakoira Leolla, niin ei mitään hätää. Jokainen omalla tavallaan.

Kesätoivotuksiin ei saisi perinteen mukaan liittää mitään asiaa eikä ikävää. Rikon periaatetta. Noin 10 % työvoimasta on työttömiä eikä heillä perheineen ole samanlaisia mahdollisuuksia loman viettoon kuin meillä työssä olevilla. Työttömyys, erityisesti pitkäaikaistyöttömyys, on Suomen suurin vihollinen. Kesän jälkeen on käärittävä hihat ja entistäkin tarmokkaammin etsittävä keinoja työttömyyden nujertamiseksi.

Työttömyyden nujertamisessa pitää voida miettiä myös poikkeuksellisia toimia. Minä olen valmis kokeilemaan uusiakin tapoja.

Ministeri Lindströmin työkokeilusta voitaisiin kehittää erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen uusi työllistymisen tapa. Miksi emme antaisi pitkäaikaistyöttömälle (yli vuoden työttömyys) oikeutta halutessaan tehdä työtä työttömyyskorvauksella vaikkapa kuukautta? Näin hän voisi näyttää osaamisensa työpaikalla.

Maan hallitus on ehdottanut mahdollisuutta tehdä enintään vuoden määräaikaisia työsopimuksia ilman sijaisuus tms. määräaikaisuuden perustetta. Esitys on huono, mutta siitä voisi rakentaa pitkäaikaistyöttömiä auttavan mallin. Sallittaisiin esim. yli vuoden työttömänä olleiden palkkaaminen enintään vuoden työsuhteeseen ilman määräaikaisuuden perustetta. 

Uudistuksia pitää tehdä. Nykyinen tilanne on kestämätön

Takaisin lomafiiliksiin. Ei helppoa yllä olevan jälkeen, mutta yritetään. Mökki, aurinkoa ja kireitä siimoja. Siinä muutama kesän avainsana ja fiilis. Katso tyttäreni Sennin kuvaama video ja nauti kesästä. Huomaa, että juomana on vesi.

Tsemppiä!

Juri Aaltonen, @JuriAaltonen

Hanki huolettomampi huominen, liity jäseneksi tänään »

 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen