Oikeutta itsensä työllistäjille
Blogi

Oikeutta itsensä työllistäjille

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

EU:n raportin mukaan itsensä työllistäjien osuus EU:n työvoimasta on noin 12 %[1]. Suomessa itsensä työllistäjien osuus työvoimasta on noin kuusi prosenttia eli puolet EU:n keskiarvosta. Itsensä työllistäjät, ne jotka eivät toimi työnantajina, työskentelevät viikossa 42 tuntia eli viisi tuntia enemmän kuin työsuhteiset. Vaikka itsensä työllistäjät tekevät työsuhteisia pidempää työaikaa, tienaavat vähemmän ja heillä on huonommat mahdollisuudet esim. kouluttautumiseen, ovat he tyytyväisempiä työhönsä kuin työsuhteessa olevat.

Suurin haaste?

Itsensä työllistämisen suurin kansallinen haasteemme on työttömyysturva. Nykyinen työttömyysturvamme kannustaa pelottein ja uhkakuvin passiivisuuteen ja varovaisuuteen. Sosiaaliturvaa tasa-arvoistamalla voimme toimia oikein ja samalla luoda uutta taloudellista toimintaa. Jos koko tukijärjestelmäämme ei saada korvattua kestävällä perustulomallilla, on ainakin työttömyysturvaa uudistettava radikaalisti.

Työttömyysturvaan muutoksia

Työttömyysturvan pitää mahdollistaa erilaiset työnteon muodot. Eduskunta ei pysty laeilla muuttamaan työmarkkinoita, mutta kansanedustajat voivat tukea turvallista, kannustavaa ja monimuotoista työelämää. Helpoin tapa tukea erilaisia työnteon muotoja on uudistaa työttömyysturvaa tukemaan myös itsensä työllistämistä.

Viime toukokuussa työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta totesi, ettei osuuskunnalla tehty työ ollut työsuhteista työtä. Menemättä juridiseen nippanappailuun voi todeta, että ongelma on se, että tekijä on voinut saada palkkaa ja siitä on maksettu kaikki mahdolliset palkan sivukulut (siis mm. työttömyysvakuutusmaksu), mutta silti laki estää työttömyysturvan.

Tilanne on kestämätön ja epäoikeudenmukainen. Jos joku todella hoitaa kaikki mahdolliset yhteiskunnalliset velvoitteet, niin miksi suurennuslasilla tutkitaan löytyisikö jokin keino olla maksamatta työttömyysturvaa. Ei järjen hiventäkään.

Mm. seuraavilla kolmella konkreettisella uudistuksella voitaisiin yksinkertaistaa työttömyysturvaa, vähentää byrokratiaa ja tukea työllistymistä:

  1. Hyväksytään työttömyysturvan ”työsuhteiseksi” palkaksi kaikki sellainen tulo, josta on maksettu palkan sivukulut
  2. Luovutaan sovitellun päivärahan vaatimuksesta tehdä alle 80 %:sta työaikaa
  3. Lasketaan työttömyysturva ansiotason mukaan vaatimatta jotakin tiettyä työaikaa

Uudistamalla työttömyysturvaa voimme positiivisesti kannustaa toimeliaisuuteen ja itsensä työllistämiseen ilman nälkäkuoleman pelkoa.

Juri Aaltonen
Twitter:@JuriAaltonen

Lähteet:


[1] Jos lukuun lisätään työnantajana toimivat itsensä työllistäjät, on luku 15 %.

HS Mielipide (6.7.2016): Oikeutta itsensä työllistäjille 

 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen