Brexit ja EU:n tulevaisuus
Blogi

Brexit ja EU:n tulevaisuus

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Brexit on häkellyttänyt koko Euroopan. Osa pitää brittejä idiootteina, osa tietämättöminä. Jotkut uskovat, että he tiesivät mitä tekivät. En osaa sanoa kuinka neroja britit ovat, mutta äänestyksen tuloksen tiedän. Ja tulos on se olennaisin asia. EU ei ole sellainen kuin britit haluavat. Onko se sellainen kuin sinä haluat?

Tärkein syy EU:n olemassaololle on rauha. Olemme kokeneet kaksi sotaa, kolmatta ei haluta. Tämä maksaa sen minkä maksaa. Tätä meistä kukaan ei saa unohtaa.

Kaukana rauhan jälkeen tulee EU:n tavoite lisätä talouskasvua ja turvata ihmisoikeuksia. EU:n suurin ongelma taitaa olla liiallinen keskittyminen talouskasvuun ja ihmisten unohtaminen. Taloudelliset arvot ovat päässeet ohittamaan sosiaaliset oikeudet. Kun EU ajaa tykein kilpailun edistämistä ja liiaksi vain juhlapuheissa vaikkapa työntekijöiden oikeuksia, ei EU näyttäydy ihmisten organisaationa. EU:sta on tullut liikaa taloudellisten arvojen edistäjä ohi sosiaalisten oikeuksien.

Esimerkki ongelmasta

EU:n komission toimintatapoja voi tarkastella työaikadirektiivin ja julkisuudessakin käsitellyn rekkojen kabotaasikuljetusten kautta.

Komissio uhkaa Suomea oikeustoimin kuljetusasiassa. Kysymys on vuodelta 2009 olevan EU-asetuksen noudattamisesta. Komissio on nyt viittä vaille haastamassa Suomen oikeuteen asetuksen rikkomisesta. Syy on se, ettei Suomi komission mielestä salli ulkomaisten rekkojen toimia rahdinkuljettajana Suomessa niin vapaasti kuin asetus määrää.  Oikeuteen ollaan siis menossa noin seitsemän vuotta asetuksen antamisesta. Komission linjauksen voittaminen uhkaa koko suomalaista kuljetusalaa.  

Euroopan yhteisöjen tuomioistuin (EYT) on kahdessa merkittävässä tuomiossaan (Simap 3.10.2000 ja Jaeger 9.9.2003) tulkinnut työaikadirektiivin määritelmää työajasta. EYT:n ratkaisujen ja sen jälkeen tehtyjen selvitysten ansiosta tiedetään, että useissa jäsenmaissa rikotaan työdirektiivin työaikasuojelua. Vaikka komissio on täysin tietoinen rikkeistä, ei se tee oikeastaan yhtään mitään pakottaakseen jäsenmaat noudattamaan direktiivin työaikasuojelua. Eli komissio toimii aktiivisesti kun kyse on kilpailuun tai talouteen liittyvästä asiasta. Mutta kun kyse on työntekijän suojelusta, ei komissio toimi velvollisuuksiensa mukaisesti. Kyse on arvovalinnasta.  Komissio näyttää pitävän taloudellisia arvoja tärkeämpinä kuin sosiaalisia oikeuksia.

EU:n uudistuttava

EU pitää uudistaa kansalaisten projektiksi. Ns. läheisyysperiaatetta voidaan vahvistaa palauttamalla päätöksentekoa jäsenmaihin. EU voi keskittyä vähintäänkin talouden ohella aidosti myös sosiaalisiin oikeuksiin. Tämä tarkoittaa esim. työntekijöiden oikeuksia, TTIP neuvotteluja, laajasti kansainvälisten kauppasopimusten tekemistä sekä harkintaa uusien jäsenmaiden hyväksymisessä.

Suomen kannattaa ehdottomasti pysyä EU:n jäsenenä. Pieni viennistä riippuvainen pohjoinen kansa ei voi menestyä eristäytymällä. Mutta meidän ei pidä tyytyä EU:hun sellaisena kuin se nyt on. EU:n ei tarvitse olla lobbareiden tulonjakoautomaatti eikä sen tarvitse näyttäytyä byrokraattisena eliitin temmellyskenttänä. Sen ei myöskään ole välttämätöntä puuttua niin moniin asioihin kuin se nykyään puuttuu.

Kiitos britit. Olette joko neroja tai jotain muuta, mutta olette mahdollistaneet EU:n uudistamisen.  Tulkoon EU:sta entistäkin parempi. Antakoon se meille oikeuksia, velvollisuuksia ja mahdollisuuksia. Oikeudenmukaisesti ja reilusti.

Juri Aaltonen
Twitter: @JuriAaltonen

Hanki huolettomampi huominen, liity jäseneksi tänään »

 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen