Sopiminen on liian kallista
Blogi

Sopiminen on liian kallista

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Suomalaisen yhteiskunnan sanotaan olevan sopimusyhteiskunta. Työmarkkinoidenkin sanotaan perustuvan sopimiseen, ei riitelyyn. Sopimalla hyvä tulee. ERTO on kuitenkin törmännyt logistiikan kentässä vakavaan tilanteeseen. Sopimisesta on rangaistu. Riitelystä on palkittu.

Logistiikan toimihenkilöt (autoliikennealat ja huolinta-alat) eivät ole olleet valtakunnallisessa lakossa ainakaan viimeiseen 50 vuoteen. Työehdoista on aina sovittu ilman valtakunnallista lakkoa. Tämä näkyy karusti työehdoissa.

Olemme viimeiset pari työehtosopimuskautta vaatineet ja kaivaneet varhaisempia tilastotietoja selvittääksemme toimihenkilöiden ansiotietoja ja verranneet niitä mm. saman alan työntekijöihin (Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n sopimukset). Miten on menestynyt sopimushakuinen toimihenkilö verrattuna saman alan kuskiin tai muuhun AKT:laiseen työntekijään? Miten on kohdeltu naisvaltaista toimihenkilöjoukkoa verrattuna miesvaltaiseen porukkaan?

Tilastot ovat karuja. Toimihenkilöt ovat hävinneet lakkoja järjestäneille rajusti. Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana toimihenkilöiden vähimmäispalkat ovat jääneet noin 10 % jälkeen työntekijöistä. Keskiansioissa on jääty jälkeen lähes kuusi prosenttia, ja lisäksi vuosien saatossa on jäänyt saamatta monia työntekijöiden saamia etuja.

Miksi esimiehelle maksetaan vapaapäivänä tehdystä työstä huonompaa palkkaa kuin hänen alaiselleen? Miksei palkkausjärjestelmässä huomioida huolitsijan uutta rikosoikeudellista vastuuta työstään? Miksei KELA-taksinvälityksen vaativuuden kasvua huomioida palkassa?

Haluamme vakauttavan, pitkän ja taloudellisen tilanteen huomioivan sopimusratkaisun. Hyväksymme vuoden 2017 ilman palkankorotuksia, mutta 2018 lukien on korjattava alan palkkauksen vääristymiä ja työehtojen epäoikeudenmukaisuuksia. Hyvä henkilöstöpolitiikkakin edellyttää henkilöstöryhmien yhdenvertaista kohtelua.

Sopimisesta ei saa tehdä liian kallista. Toivon, että toimihenkilöitä ei pakoteta taistelemaan reilun ja oikeudenmukaisen ratkaisun saamiseksi. Nykyisessä työttömyyden ja talouden tilanteessa ei ole aika taistella, vaan nyt on rakentamisen ja sopimisen aika. Sopimisen pitää kuitenkin olla reilua eikä siitä pidä rangaista. Ei edes toimihenkilöitä.

Juri Aaltonen
Twitter: @JuriAaltonen 

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen