Espoon vaaliteltalla väiteltiin
Blogi

Espoon vaaliteltalla väiteltiin

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Olin aiemmin koukussa tv:n vaalikeskusteluihin. Nyt ehdokkaana luulen olevani koukussa katukeskusteluihin politiikasta ja yhteiskunnasta. En etukäteen ymmärtänyt kuinka mukavia, mielenkiintoisia ja opettavaisia katukeskustelut voivat olla. Todella siistiä.

Mitä tapahtui?

Alistin vaaliteltalla vaalitavoitteeni kansalaisarvostelun kohteeksi. Kysyin espoolaisilta kelpaavatko tavoitteeni. Seuraavassa muutama esimerkki keskusteluista. 

Mitä mieltä olet tavoitteistani? Oletko samaa mieltä?

Henkilö A: Eläkeläinen, eläke noin 2.300 euroa kuukaudessa. Koko elämänsä yrittäjänä toiminut herrasmies oli aika kiukkuinen, koska hänen tulotasollaan ei saa kuin maksaa. Pienituloisia autetaan tuilla ja isotuloisille annetaan verohelpotuksia. Itse jää aina ilman. Tämän herran asema yhteiskunnassa liippaa brexitin ja Trumpin puolesta äänestäneiden tilannetta. Keskiluokka on jäänyt paitsioon.

Keskustelu eteni hyvässä hengessä. Eläkeläinen oli erityisen tyytyväinen haluuni tukea paikallisia yrittäjiä ja tavoitteeseeni terveyskeskuskäynnin maksuttomuudesta. Hän kun ei ole työterveyshuollon piirissä eikä niin pienituloinen, että saisi maksusta vapautuksen.

Henkilö B: Noin 40 -vuotias nainen kysyi hivenen ärtyneesti, että enkö halua homekoulujen korjaamista. Homekoulut kun ovat massiivinen ongelma Espoossa eikä asia näy esitteessäni. Esitin vastakysymyksen, että löytyykö yhtään ehdokasta, joka ei vaadi homekoulujen korjaamista? Sanoin ajatelleeni, että jokainen ehdokas vaatii homekoulujen korjaamista. Niin minäkin. Itsestään selvää tavoitetta en esitteeseeni kirjannut.

Nainen taisi hyväksyä perusteluni ja kiinnostui tavoitteistani päivähoidon maksuttomuuteen. Erityisesti naisten työmarkkina-aseman ja lasten syrjäytymisen estämisen tukeminen sai tukea.

Henkilö C: Vajaa 50-vuotias pohjoismainen businesskonsultti. Konsultti kieltäytyi esitteestäni, mutta heitti räväkän kysymyksen ruotsiksi: Vastustatko Ruotsin kieltä? Totesin, että ruotsin kieltä ei varmaan vastusta kuin ehkä yksi puolue. Tästä käynnistyi erittäin mielenkiintoinen ja arvokas keskustelu pohjoismaiden välisestä kaupasta ja skandinaaviskan olennaisesta merkityksestä osana talouttamme.

Konsultin mielipiteet olivat loistavan hyvin argumentoitua ja perustuivat hurjaan kokemukseen. Vaikka emme puhuneet vaaliteemoistani emmekä ihan samaa mieltä Ruotsin kielen asemasta varmaan ole, niin keskustelu päätyi erinomaisen hyvässä hengessä.

Oppilaat D ja E: Kaksi Tapiolan 9-luokkalaista esittivät viiltävän hyvän kysymyksen. Kun olet sitä mieltä, että peruskoulun jälkeen jokaisella pitäisi olla velvollisuus mennä toisen asteen koulutukseen tai muuhun kouluun, niin pitäisikö oppimateriaalien olla ilmaisia?

Em. kysymystä ei ole esitetty esim. yhdessäkään vaalikoneessa. Vastaukseni oli kyllä. Jos on pakko mennä kouluun, niin sen on oltava maksuton. Ei köyhällä yksinhuoltajalla ole varaa ostaa satojen eurojen lukiokirjoja. 

Tietoja minusta:

-  Juri Aaltonen, Espoo 412

-  henkilökuvaa kansikuva-artikkelina  (ss. 16-19)

-  blogikirjoituksiani 

-  googleta Juri Aaltonen

facebook.com/juri.aaltonen

Juri Aaltonen
Ehdolla Espoossa, 412, SDP
Twitter: @JuriAaltonen

Toimihenkilöliitto ERTO ei tue rahallisesti kuntavaaliehdokkaita. Aaltonen vastaa itse omista vaalikampanjointiin liittyvistä kuluistaan.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen