ERTO 100 tavalla: Sosiaalista kestävyyttä
Blogi

ERTO 100 tavalla: Sosiaalista kestävyyttä

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Toimihenkilöliitto ERTO on osa globaalia palkansaajaliikettä. Tavoitteemme on reilu työelämä Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Euroopan kuljetusalojen ammattiliittojen yhteisjärjestö ETF:n (European Transportworkers Federation) kongressi järjestettiin Barcelonassa 23.-25.5.

ETF:n kongressissa puhumassa EU:n kuljetuskomissaari Violeta Bulc

ETF:n kongressin tärkein teema oli sosiaalisen polkumyynnin vastustaminen. Käytännössä tässä polkumyynnissä on kysymys alenevien palkkojen ja työehtojen kilpailusta. Työnantajat ja elinkeinoelämä tavoittelevat yhä vahvemmin palkansaajien ja valtioiden kilpailutusta. Yrityksille parhaat olosuhteet tarjoavalle valtiolle tarjotaan voittoa: investoinnit ja työpaikat. Huonoimmilla työsuhteen ehdoilla työtä tekevälle tarjotaan voitoksi työtä.

Esimerkki sosiaalisesta polkumyynnistä on se, että vaikkapa Suomessa tavaraa kuljettaa puolalainen kuski sikäläisellä rekalla. Palkkaa maksetaan euro tunnilta. Eläkettä tai veroja ei makseta lainkaan. Todellisena pelkona on, että tällaisen tilanteen hyväksyminen johtaa yhteiskunnan rahoituspohjan romahtamiseen ja nälkäpalkkojen yleistymiseen.

Toinen esimerkki on valtioiden toiminta. Valtiolta voidaan vaatia vero- ja/tai muita tukia tehdasinvestoinnin tekemiseksi. Pelkona tässä on, että valtiot muodostuvat yritysten vero- ja tukiparatiiseiksi. Yritykset olisivat vapaamatkustajia. Tässäkin kehityksessä on pelkona yhteiskunnan rahoituspohjan ja hyvinvoinnin romahtaminen.

Edustajistokausi pidennettiin neljästä viiteen vuoteen, ERTO äänesti voittaneen 5 vuoden puolesta

Sosiaalista polkumyyntiä vastaan voidaan kamppailla sekä EU:ssa että globaalisti. EU:n alueella on työehtojen osalta kysymys yksinkertaisen periaatteen noudattamisesta: sama paikka, sama työ -> sama palkka. ETF:n kongressissa tämän periaatteen kannattajiksi ilmoittautuivat sekä palkansaajat että EU:n kuljetuskomissaari Violeta Bulc.

Globaalisti sosiaalisen dumppauksen eli sosiaalisen polkumyynnin vastustamisessa on kysymys ihmisoikeuksista, joihin kuuluvat mm. järjestäytymisoikeus ja oikeus neuvotella työehtosopimuksia. Mm. näitä oikeuksia vaalimalla vältetään äärimmäistä köyhyyttä ja mahdollistetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisen elämän kehittyminen myös kehittyvissä maissa.

Juri Aaltonen
Twitter: @JuriAaltonen

 

ETF:n kongressissa tärkein teema oli sosiaalisen polkumyynnin vastustaminen

Toimihenkilöliitto ERTO ry toteuttaa kansainvälistä edunvalvontaamme erityisesti Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n (EU- ja globaali vaikuttaminen yleisesti) kautta. Lisäksi kansainvälistä edunvalvontaa hoidetaan eurooppalaisen ETF:n (European Transportworkers’ Federation) ja globaalin ITF:n (International Transportworkers’ Federation) kautta. Lisäksi ERTO tukee globaalia solidaarisuustyötä SASK:n kautta.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen