Neuvottelut alkavat – vai alkavatko?
Blogi

Neuvottelut alkavat – vai alkavatko?

Kirjoittaja: Matti Orkovaara Julkaistu:

Kohta mies/naismuistiin ei ole käyty oikeaa liittokierrosta, viimeksi noin kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen on ollut tykaa ja kikyä Suomen pelastamiseksi. Taidetaan kuitenkin pelastua.

Jos rehellisesti katson vuoden kaksi taaksepäin, aika huonolta näytti. Parhaat ja luotettavimmat ekonomistit maalasivat aika synkkiä näkymiä. Palkansaajajärjestöjen on pidettävä huolta sekä työssä olevista että työttömistä jäsenistään. Toisin sanoen työllisyys ja Suomen menestys koskettavat myös meitä. No, äärimaltillisilla palkankorotuksilla tai korotukset jopa väliin jättämällä olemme yhdessä saaneet Suomen nousuun ja nyt menee jo aika hyvin. On siis palkankorotusten aika. 

Emme saa katua menneitä, emme myöskään niitä unohtaa. Toimimme silloin parhaan näkemyksemme mukaan ja kokonaisuudessa suunnitelma toimii. Suunnitelmissa on palkan korotus.

Rikkana rokassa on ollut koko menneen vuoden EK:n irtisanomat keskusjärjestösopimukset. Neuvottelut eivät ole päässeet kunnolla käyntiin, kun on jouduttu selvittelemään, mitä kaikkea on siirrettävä työehtosopimuksiin ennen keskustasolla sovitusta. Läheskään kaikkea sitä ei ole vielä tehty ja ratkaistu, siksi työehtopöydässä odotellaan.

Menneiden lamavuosien jälkeen yritysten taseet ovat pääosin hyvässä kunnossa ja konkurssit vähentyneet. Monet ERTOn alat toimivat kuitenkin ns. jälkisykslisillä aloilla, joissa suhdanteet paranevat vasta teollisuutta myöhemmin. Onneksi esimerkiksi terveys- ja hoiva-ala tarvitsee koko ajan lisää väkeä vanhenevan väestön hoitamiseksi. Suuri Sote-uudistus lykkäyksineen ja valinnanvapausjahkailuineen tuo kuitenkin epävarmuutta.

Mitä siis nyt seuraavaksi oikeasti tapahtuu? Oletettavasti lähimmän kuukauden aikana, pienien kriisien jälkeen, teollisuus pääsee ratkaisuun omista sopimuksistaan. Vasta sen jälkeen palvelualat ja julkinen puoli pääsevät oikeasti vauhtiin. Niin sanottua Suomen mallia ei saatu sovittu yrityksestä huolimatta, mutta se voi käytännössä muotoutua tällä kierroksella. Teollisuus näyttää mallia ja muut seuraavat perässä.

Liitokierrokselle ovat ominaisia piirteitä, että eri aloille sovelletaan palkankorotustasoa vähän eri tavalla. Jotkut alat parantavat tekstejä palkankorotusten kustannuksella. Luultavasti tällä kierroksella enin osa liitoista haluaa lisää liksaa. Nyt on niin pitkään noudatettu maltillista palkkapolitiikkaa, että nyt on työnantajillakin varaa maksaa lisää. 1990-luvulla inflaatio oli toista luokkaa, eikä niiden aikojen korotusprosentteihin toki ole mahdollista eikä tarvettakaan palata. Inflaatio saattoi olla yli 10 %, joten ostovoiman turvaaminen vaati isoja korotuksia. Nyt on julkisuudessakin laskettu, että parin prosentin korotukset vasta käytännössä lisäisivät ostovoimaa.

Nyt on vain odotettava teollisuuden tes-ratkaisua, sitten voimme mennä eteenpäin. Nyt on myös vapaus eri aloilla sopia pitempään hiertäneistä kysymyksistä. Julkisen sektorin lomarahojen leikkaus on yksi uusista esiin tulleista kysymyksistä, se on nostanut laajan keskustelun ja jollain aikavälillä määräaikainen leikkaus kuitenkin päättyy. Silloin myös yksityisen ja julkisen sektorin ansiokehitys saavuttanee sen saman tason, jolta Kiky-sopimus julkisen puolen pudotti. Miten tähän muut reagoivat, jää nähtäväksi. Voi vain arvailla, pääseekö julkinen puoli entiselle ansiolle, vai alemmaksi ja jäikö kuoppa lomarahoista siis vain väliaikaiseksi tappioksi.

ERTO on valmistautunut huolellisesti neuvottelemaan kaikilla parilla kymmenellä työehtoalalla uudet työehtosopimukset. Loppusyksy ja alkutalvi näyttää, miten asiat ratkeavat. Pitkästä aikaa on tilaisuus alakohtaisiin vaihteluihin, joten jäsentenkin kannattaa olla valppaina.

Matti Orkovaara
Johtaja (osa-aikaeläkkeellä)

Varatuomari