Ei ole jätettä, pelkästään resurssia väärässä paikassa
Blogi

Ei ole jätettä, pelkästään resurssia väärässä paikassa

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Sitran seminaarissa kestävän kehityksen puolestapuhuja Kate Raworth sanoi yhden pysäyttävän ja merkityksellisen lauseen. "Ei ole jätettä, vaan pelkästään resurssia väärässä paikassa."

Tuo lause selittää uskomattoman tiivistetysti ja selkeästi mitä tarkoittaa kiertotalous. Ainakin minulle. Olen kuunnellut monia puhujia ja lukenut lukuisia artikkeleita kiertotaloudesta, mutta en ole koskaan kuullut noin hienoa tiivistelmää. Mutta mitä sitten?

Kate Raworthin puheenvuoro Sitran seminaarissa 22.5. sai minut jälleen kerran miettimään mitä kestävä kehitys ja kiertotalous voisi tarkoittaa ammattiliitoille? Mitä me voisimme tehdä? Mikä on liittojen oma vastuu?

Yritykseltä, yhteiskunnalta ja kaikilta muilta paitsi itseltä on helppo vaatia kestävää toimintaa. Voimme hyvin keskustella ja kirjoittaa blogeja kestävän kehityksen puolesta, mutta mitä me liittona ihan oikeasti teemme? Ammattiliiton puheenjohtajana minulla on oltava tähän mielipide.

Minimi ei riitä

Sosiaalinen kestävyys ja oikeudenmukaisuus ovat osa kestävää kehitystä ja näiden eteen teemme töitä päivittäin. Nuo teemat ovat osa ammattiliiton verenkiertoa. Seminaarissa alustaja kuitenkin sanoi vakuuttavasti, että toiminta voi olla ja sen pitäisikin olla sitoutunut kestävään kehitykseen laajemmin ja intensiivisemmin kuin mikä on ehkä luontaista ja selvää. Minimitien kulkeminen ei ole riittävää, oli Raworthin viesti.

Mitä se laajempi osallistuminen liitolle voisi olla? Olisiko mahdollista tehdä yhteistyötä eri järjestöjen välillä ja vaikkapa organisoida teemasta käytännön koulutusta luottamusmiehille? ERTOlla on satoja henkilöstön edustajia eri puolella Suomea. Olisiko merkityksellistä, jos järjestäisimme heille koulutusta tavoitteella saada heistä oman työpaikan ja oman yhteisönsä kestävän kehityksen käytännön lähettiläitä? Kiinnostaisiko se aktiivejamme? Pystyisimmekö me tällaiseen? Uskon, että pystymme. Uskon, että pystymme itseämme isompaan ja merkityksellisempään toimintaa.

Lupaus

Lupaan viedä asian ERTOn kesäkuun hallituksen kokoukseen. Esitykseni tulee olemaan, että etsimme itsellemme aikaisempaa aktiivisemman ja käytännöllisemmän roolin kestävän kehityksen edistämisessä. Mitä se tulee sisältämään, niin en tiedä. Mutta nykyisten aikuisten velvollisuus on varmistaa, että täällä voi elää vielä sadankin vuoden päästä. Tästä velvollisuudesta ei ole kukaan meistä vapaa.

Jos sinulla on idea mitä liitto voisi tehdä tai organisaatiosi haluaisi tehdä kanssamme asiassa yhteistyötä, niin laita ihmeessä minulle sähköpostia juri.aaltonen@erto.fi

Lue lisää ns. donitsitaloudesta ja sen edustajasta Kate Raworthista esimerkiksi täältä

Kiertotaloudesta voit lukea enemmän esimerkiksi Sitran sivuilta.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen