Onneksi muutos on mahdollinen
Blogi

Onneksi muutos on mahdollinen

Kirjoittaja: Jarmo Lahti Kuva: Jarkko Laaksonen Julkaistu:

Helsinki Pride 2018 -viikko on parhaillaan käynnissä valtavalla asia- ja kulttuuritarjonnalla ympäri kaupunkia. Tämän vuoden teemana on ”Ääni”, ja sen kautta halutaan nostaa esille ne äänet, jotka yhteiskunnassamme vaiennetaan.

Teema kuvastaa kulttuurimme monikerroksisuutta, jonka yhtenä tasona on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Muistan hyvin osallistumiseni 1980-luvulla Tukholman Prideen. Silloin pääjuhla järjestettiin Tukholman kaupungintalolla. Ajattelin, ettei tämä koskaan voisi tapahtua Helsingissä. Onneksi olin väärässä. Eilen Helsingin keskustassa kävellessäni sateenkaarilippurivistöt liehuivat Rautatientorilla, Rautatieaseman katolla, Ateneumin julkisivussa, Helsingin kaupungintalon edustalla ja Helsingin Yliopiston kampuksella. Jopa postilaatikotkin olivat saaneet sateenkaarikuosin kylkeensä.

Samanarvoisuuden periaatteen tulee olla arkitodellisuutta myös työpaikoilla. Tavoite on siitä metka, että kun nuoret, vanhat, äidit, isät, sinkut, maahanmuuttajat, vajaatyökykyiset ja seksuaalisen moninaisuuden edustajat kokevat työpaikalla arvostusta ja tasa-arvoa, nostaa se takuuvarmasti myös työhyvinvointia ja tuloksellisuutta. Tavoitteen toteutuminen on kiinni minusta ja sinusta. Se on arkipäivänä tapahtuvaa moikkaamista, mukaan ottamista, kiittämistä ja rohkaisemista. Ja tarvittaessa puolustamista.

Jos et pääse mukaan Pride-kulkueeseen, se on katsottavissa Yle Areenassa 30.06.2018 klo 12.45. Kaikki mukaan Pride-huumaan!

 

Jarmo Lahti
Asiantuntija

Työhyvinvointiasioihin perehtynyt asiantuntija.