Varaudu eläkeaikaan jo ennakkoon
Blogi

Varaudu eläkeaikaan jo ennakkoon

Kirjoittaja: Jarmo Lahti Julkaistu:

Meistä kuusikymppisistä moni laskee aikaa, jolloin pääsee tai joutuu eläkkeelle. Lokoisien eläkepäivien varjoksi voi tulla tilanne, jossa rahat eivät riitä kaikkiin menoihin.

Bongasin TV:stä pari viikkoa sitten uutisen siitä, kuinka moni eläkeläinen on joutunut velkaongelmiin otettuaan pikavippejä. Seurauksena voi joutua kierteeseen, josta ulospääsyä ei tahdo löytyä.

Vanhuuseläkkeelle jääminen on iso muutos, joka vaikuttaa talouteen. Kun tulot pienenevät, on tultava toimeen vähemmällä ja varauduttava taloudellisiin yllätyksiin. Ajatus siitä, että olisit pidempään töissä kuin tarvitsisikaan kartuttamassa eläkettä, ei aina toteudu. Työpaikka voi mennä alta tai sitten voit sairastua.

Eläkeaikaan voi onneksi valmistautua ennakkoon. Kokeile pelkällä eläkkeellä toimeen tulemista jo palkkatyössä ollessasi. Kun tiedät suurin piirtein eläkkeesi määrän, testaa ennakkoon muutamien kuukausien ajan, millaiseen kulutukseen nettoeläkkeesi riittää. Selvitä paljonko sinulla on velkaa, ja miten ne lyhenevät. Yritä maksaa niitä pois mahdollisimman paljon ennen eläkeikää.

Ahdistavien raha-asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Niistä voi ja kannattaa puhua läheisten tai ystävien kanssa. Myös samassa talossa ERTOn toimiston kanssa sijaitseva Takuusäätiö voi auttaa velkakierteeseen joutuneita eläkeläisiä. Jos tunnistat rahatilanteesi sellaiseksi, että tarvitset apua, kannattaa ottaa yhteyttä Takuusäätiön Velkalinjaan, josta saat maksutonta neuvontaa arkisin klo 10-14 numerosta 0800 98009.

Jarmo Lahti
Asiantuntija

Työhyvinvointiasioihin perehtynyt asiantuntija.