Valitse heikommalle parempi
Blogi

Valitse heikommalle parempi

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Sipilän hallitus tavoittelee edelleen henkilökohtaisen irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 hengen yrityksissä. Hallituksen projekti yhdistää koko palkansaajaliikkeen jopa vahvemmin kuin vasta kolme vuotta sitten pysäytetty hallituksen pakkolakihanke, jolla yritettiin muun muassa pidentää työaikaa, leikata pysyvästi lomarahoja ja lomia sekä heikentää sairasajan palkkoja.

Liitot kaikista keskusjärjestöistä vastustavat kiivaasti irtisanomissuojan heikentämistä. Niin teollisuustyöntekijät, opettajat, sairaanhoitajat kuin kuntien virkamiehet, niin hyvätuloiset kuin pienituloiset ovat samassa rintamassa. Työtaisteluvalmiudesta ovat ilmoittaneet STTK:sta muun muassa Pro, Tehy ja Jyty, SAK:sta Teollisuusliitto ja Akavasta ainakin OAJ. ERTOn hallitus käsittelee asiaa seuraavan kerran kokouksessaan pe 21.9.

Irtisanomissuojan heikentämisen työllisyysvaikutukset ovat vähintäänkin epävarmat (lue edellinen blogikirjoitukseni "Irtisanomissuojan heikentäminen veisi Suomen Turkin tielle"). Edes hallituksen oma muistio ei väitä, että työsuhdeturvan heikennys lisäisi työllisyyttä. Hyvä ohje päätöksenteossa on aina ollut ja on, että jos et tiedä kumman vaihtoehto valita, niin valitse se heikommalle parempi. Kun muistaa koko työoikeuden perustan ja universaalin tarkoituksen työntekijän suojelusta, selvää on että valinnan tulee tukea työntekijää.

Työmarkkinoilla on totuttu kolmikantaiseen valmisteluun, jonka avulla vaikeistakin asioista on päästy lähes aina sopuun. Hyvänä esimerkkinä eläkeuudistukset. Sovun löytyminen on toki edellyttänyt, ettei yhtään osapuolta ole yritetty vetää kölin alta ja jokainen on voinut kokea saavansa kokonaisuudesta jotakin lisäarvoa tai edes siedettävän lopputuloksen. Nyt irtisanomissuojan heikennystä viedään eteenpäin vastuuttomasti kuin höyryjunaa ilman minkäänlaista kokonaisuuden arvioimista. Maan hallitus on ajanut tilanteen sellaiseksi, ettei sopimisen mahdollisuuksia ole. Hallituksen on luovuttava irtisanomisen heikentämisestä.

Ministeriössä tutustutaan parhaillaan irtisanomissuojan heikentämisesityksestä saatuihin lausuntoihin. Toivottavasti hallitus tajuaa murskakriittiset lausunnot luettuaan luopua hankkeesta. Jos näin ei käy ja hallitus vie esityksen lopulta eduskuntaankin, niin syksystä ja alkutalvesta voi tulla rauhattomin työmarkkinasyksy erittäin pitkään aikaan. Tämä olisi kaikkien kannalta erittäin huono asia. Hallituksella on vastuu ja mahdollisuudet ratkaista asia. Sen tulee pysäyttää lakihanke mahdollisimman nopeasti ja yksiselitteisesti.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen