Sipilän hallitus vie irtisanomislakia eteenpäin kuin paineesta räjähtämäisillään olevaa höyryjunaa. Paine ei vähentynyt, vaikka soveltamisrajaa muutettiin enintään 10 työntekijän yrityksiin. Ammattiliittojen pitäisi nyt kuulemma suostua kompromissiin. Ei pidä. Intoa kompromissiin vähentää muun muassa se, että lakihankkeen syynä on käytännössä yksipuolinen kosto työaikalain paikallisen sopimisen laajennuksen ongelmista.
Sopimisen vaikeutta voi kuvailla tarinalla: Naapurin Ville sanoi meidän Raipelle, että haluaa lyödä Raipen hampaat kurkkuun. Raipe ei tästä innostunut, vaan vastusti jyrkästi. Ville sitten tähän, että okei tehdään kompromissi, lyön vain litsarin. Johon sitten Raipe, että ei käy kompromissi minulle.
Oliko Raipe kohtuuton? No ei tietenkään ollut, vaan Ville oli kohtuuton. Samalla tavalla Sipilän hallitus on kohtuuton. Hallitus ei ole neuvotellut irtisanomissuojan muuttamisesta. Edes hallituksen oman pohjaesityksen mukaan irtisanomissuojan heikennys ei paranna työllisyyttä. Hallitus on jättänyt kokonaan huomiotta sen, että henkilökohtainen irtisanomissuoja on Suomessa eurooppalaisittain keskitasoa ja taloudellisin syin irtisanominen helppoa kuin purkan syönti kävellessä. Edellä mainitusta huolimatta vain henkilökohtaista irtisanomissuojaa halutaan muuttaa. Huomiotta jätetään sekin, että irtisanomislaki kasvattaisi työttömyyden niin sanottua kovinta ydintä, eli vaikeasti työllistyvien osuus työttömistä kasvaisi.
Miksi sovittaisiin kostosta?
Hallituksen päätös irtisanomislaista kuulostaa kostolta pääministerin 27.9. A-Studiossa sanoman jälkeen. Sipilä sanoi TV:ssä irtisanomislain syyksi sen, että työmarkkinaosapuolet eivät päässeet sopuun paikallisten sopimisen lisäämisestä työaikalaissa. Siis irtisanomislaki oli liitoihin suunnattu kosto siitä, että työmarkkinaosapuolet eivät sopineet paikallisen sopimisen hallitsemattomasta avaamisesta sillä tavalla kuin hallitus tai Suomen Yrittäjät halusivat. Työaikalailla ja irtisanomislailla ei ole mitään asiallista yhteyttä keskenään. Yhteys on vain siinä, että maan hallitus kostaa paikallisen sopimisen muuttamisen haasteet irtisanomislailla. Ei kovin rakentavaa yhteistyötä.
Irtisanomislain taustaa, syitä, tavoitteita, vaikutuksia ja valmistelun prosessia miettiessä on selvää, että hallituksen pitää yksipuolisesti luopua irtisanomislain valmistelusta. Vain tämä voi luoda mahdollisuudet rakentavalle yhteistyölle. Vastuu on hallituksen.
Pääministeri Sipilä kertoo, että syy irtisanomislaille on epäonnistuminen työaikalain paikallisen sopimisen lisäämisessä (ohjelmakohta 32.35-33.10) https://yle.fi/uutiset/3-10424372.