Haamuhoitajia ja potilasturvallisuuden vaarantumista – miksi hoiva-alaa kilpailutetaan hengiltä?
Blogi

Haamuhoitajia ja potilasturvallisuuden vaarantumista – miksi hoiva-alaa kilpailutetaan hengiltä?

Kirjoittaja: Saara Arola Julkaistu:

Viime päivinä julkisuudessa esillä olleet Esperin ja muiden hoiva-alalla toimivien yritysten ongelmat ovat olleet surullista luettavaa. Erityisen surulliseksi meidät ammattiliitot tekee se, että olemme jo vuosien ajan yrittäneet kertoa näistä vakavista ongelmista.  

Työntekijät ja ammattiliitot ovat jo vuoden ajan yrittäneet kertoa vanhustenhoidon laiminlyönneistä. Kesällä 2017 teimme yhdessä Superin ja Tehyn kanssa yksityisellä sosiaalipalvelualalla toimiville luottamusmiehille kyselyn, jossa tuli ilmi heidän huolensa muun muassa haamuhoitajien käytöstä. Saman vuoden joulukuussa varoitimme Attendon säästötoimien vaarantavan potilasturvallisuuden. Viime vuoden lopulla yritimme kertoa huolemme henkilökunnan jaksamisesta. Olemme viestineet kaikki nämä huolemme myös työnantajille, mutta meitä ei ole otettu vakavasti.

Nykyinen toiminta tullut tiensä päähän

Kunnat yrittävät säästää yhä enemmän ulkoistamalla sote-toiminnot. Samaan aikaan yritykset yrittävät kääriä toiminnastaan yhä suurempia voittoja ja samalla toteuttaa laadukasta hoivapalvelua. Väestön ikääntyessä tämä yhtälö on osoittautunut mahdottomaksi. Jos kunta valitsee palveluntuottajan pääasiassa halvan hinnan perusteella, pärjäävät kilpailussa yritykset, joilla ei ole varaa reiluihin työsuhteen ehtoihin tai varaa toteuttaa hoivaa tarvittavalla mitoituksella. Motivoituneet työntekijät venyvät, väsyvät ja vaihtavat alaa. Potilaiden turvallisuus ja hoidon laatu kärsii.

Positiivista on se, jos viesti on vihdoin mennyt perille ja asiaa aletaan korjaamaan. Ikävää on se, että jotain hyvin järkyttävää täytyy tapahtua ennen kuin asioihin saadaan muutos. Lupaattehan päättäjät ja työnantajat, että se muutos alkaa nyt.

Saara Arola
Edunvalvontajohtaja, varatuomari

Työmarkkinayksikön esimies, joka vastaa jäsenten oikeudellisten palvelujen johtamisesta. 

Neuvotteluvastuu: yksityinen sosiaalipalveluala, yksityinen terveyspalveluala.