Kansa on puhunut – mitä odotettavissa työmarkkinoilla?
Blogi

Kansa on puhunut – mitä odotettavissa työmarkkinoilla?

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Eduskuntavaalit on käyty ja pian meillä on uusi hallitus. Mitä on nyt odotettavissa työmarkkinoilla?

Työmarkkinoille on tulossa alkavallakin hallituskaudella muutoksia, mutta niiden tyyli on todennäköisesti erilainen kuin edellisen hallituksen aikana. Selvää on, ettei tulevan hallituksen agendalla ole työehtoheikennykset. Hallituksen tavoitteissa tuskin on laajentaa paikallista sopimista hallitsemattomasti tai poistaa työehtosopimusten yleissitovuus. Näitä uudistuksia olemme pelänneet kaikkein eniten. Nyt niitä ei tule.

Perhevapaiden ja yt-lain uudistus

Tulevan hallituskauden aikana työelämään vaikuttavia uudistuksia ovat todennäköisesti muun muassa perhevapaauudistus ja yt-lain uudistaminen.

Perhevapaauudistus on välttämätön useasta syystä. Naisten työmarkkina-asemaa pitää parantaa ja perhevapaita jakaaparemmin miesten ja naisten välillä. Toimihenkilökeskusjärjestömme STTK on esittänyt perhevapaisiin ns. 6+6+6 mallia. Sen ideana on, että isällä ja äidillä olisi kummallakin henkilökohtainen oikeus 6 kuukauden vapaaseen ja lisäksi vanhemmilla olisi yhteinen 6 kuukauden vapaaoikeus, jonka käytöstä perhe voi itse sopia. Tällä tavalla saisimme kasvatettua isien osuutta pidetyistä perhevapaista. Mallin puolesta ovat puhuneet ainakin SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto. Kokoomus ei todennäköisesti mallia vastusta, toisin kuin Keskusta ja Perussuomalaiset saattavat tehdä.

Yt-lain uudistamiseen ovat valmiita vaaliohjelmien mukaan SDP ja Vasemmistoliitto. Muut puolueet eivät ole asiaa ohjelmissaan huomioineet. STTK on esittänyt yt-lain uudistamista siten, että laki edistäisi oikeasti aitoa yhteistoimintaa yritysten positiivisen kehittämisen ja uudistamisen suuntaan. Tällä tavalla siitä saataisiin irrotettua irtisanomislain leima. Tätä tuskin yksikään puolue vastustaa.

Työllisyysasteen nostaminen

Kaikki puolueet haluavat nostaa työllisyysastetta. Tämä on loogista, koska julkistalouden rahoituspohja ei ole kestävä ilman riittävää työllisyyttä. Yksi prosenttiyksikkö työllisyysastetta parantaa julkista taloutta miljardilla eurolla vuodessa. Ilman työllisyyden parantumista joutuisimme leikkausten tielle. Keinot työllisyysasteen nostamiseksi ovat erilaisia erilaisissa hallituskokoonpanoissa.

Työllisyysasetta nostavia uudistuksia olisivat muun muassa maksuttoman päivähoidon laajentaminen, perhevapaauudistus, henkilökohtaisten työllistämispalveluiden ja palkkatukien lisääminen sekä sosiaaliturvan uudistaminen nykyistä paremmin työntekoon kannustavaksi. Nämä kaikki uudistukset ovat todennäköisesti tulevassa hallitusohjelmassa. Ne voidaan toteuttaa inhimillisesti ja positiivisesti kannustamalla, keppilinjaa emme tarvitse enää lisää.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen