Mikä ihmeen oikeusturva? 
Blogi

Mikä ihmeen oikeusturva? 

Kirjoittaja: Saara Arola

Kun työelämässä ilmaantuu ongelmia, liitosta saa apua muun muassa oikeusturvasta. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Ja miksi sanomme, että ERTOn oikeusturva on yksi maan parhaista?

Kun työelämässä ilmaantuu ongelmia, ensimmäisenä kannattaa olla yhteydessä omaan ammattiliittoon. Esimerkiksi me ERTOssa autamme jäseniämme työsuhdeasioissa ongelman ilmetessä aina ensimmäisestä neuvontapuhelusta mahdollisen oikeudenkäynnin loppuun saakka.

Useimmat asiat ratkeavat joko työsuhdeneuvontapuhelimesta saatavilla neuvoilla tai viimeistään lakimiehemme tai asiantuntijamme yhteydenotoilla työnantajaan.

Oli sitten kyse laittomasta irtisanomisesta, työpaikkakiusaamisesta tai maksamattomista palkoista, työsuhderiidat ovat jäsenelle aina äärimmäisen raskaita. Useimmat tapaukset saadaan sovittua, mikä onkin usein nopein ja helpoin ratkaisu jäsenelle. Tällöin työnantaja maksaa työntekijälle korvauksen eikä jäsen joudu raskaaseen, pahimmillaan vuosia kestävään oikeusprosessiin.

Siltä varalta, ettei työnantaja kuitenkaan suostu kohtuulliseen sovintoratkaisuun ilman oikeudenkäyntiä, on ERTOn apu ja maksuton oikeudenkäynti jäsenelle paras turva.

Miksi ERTOn oikeusturva on yksi parhaista?

Ammattiliittojen tarjoamassa oikeudenkäyntiturvassa on suuria eroja. Oman liiton oikeudenkäyntiturvan ehdot kannattaa tarkistaa huolella, sillä sen kattavuus saattaa tosipaikan tullen tulla yllätyksenä.

Monet liitot tarjoavat jäsenilleen oikeusturvavakuutuksen oikeuteen päätyvien riitojen varalle. Tällainen vakuutus kattaa kuitenkin vain hyvin rajatun osan kuluista: vakuutuksessa on yleensä omavastuuosuus ja enimmäiskorvaus on usein 10 000–15 000 euroa, vaikka kulut voivat helposti nousta oikeusriidassa korkeammaksikin.

Lisäksi oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli joutuu usein korvaamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jolloin maksettavaa voi tulla useita kymmeniä tuhansia euroja. Siten oikeusturvavakuutuksesta huolimatta työntekijä joutuu ottamaan ison henkilökohtaisen riskin viedessään jutun oikeuteen. Monella tähän ei ole varaa.

Kun jäsenellemme on myönnetty ERTOn oikeusturva, se kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut, myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jos juttu hävittäisiin. ERTOn jäsen ei siis koskaan joudu itse maksamaan mitään. Tästä syystä oikeusturvamme on yksi maan parhaista.

Saara Arola
Edunvalvontajohtaja, varatuomari

Lakitiimin esimies, joka vastaa jäsenten oikeudellisten palvelujen johtamisesta.

Neuvotteluvastuu: yksityinen sosiaalipalveluala, yksityinen terveyspalveluala.