Taksiuudistus meni odotusten mukaisesti - metsään
Blogi

Taksiuudistus meni odotusten mukaisesti - metsään

Kirjoittaja: Sisko Sundström Julkaistu:

Taksiuudistus meni juuri huonosti kuin alan ammattilaiset osasivat odottaa. Nyt on reilun vuoden ajan selvitty elämästä taksilain muutoksessa, joka oli jo susi syntyessään.

Jokainen taksialalla työskentelevä tiesi lain mukana tulevista ongelmista jo ennen muutoksen voimaan tuloa. Tämä reilu vuosi taksilain uudistuksen jälkeen on ollut välillä aikamoista selviämistä. Niin kuljetusliikkeet kuin jokainen asiakaskin on nähnyt uudistuksen epäonnistumisen.

Uudistuksen piti auttaa kuljettajapulaan, ei auttanut. Uudistuksen piti laskea hintoja, ei laskenut. Sen sijaan häiriöitä on tullut lisää. Taksiyrityksiä on nyt monta, eikä asiakas tiedä, minne pitäisi soittaa eikä mihin palveluun uskaltaa enää luottaa. Alalle on tullut isoja ongelmia muun muassa valtiollisissa ja kunnallisissa kuljetuksissa.

Taksiuudistus oli jo valmiiksi tuomittu epäonnistumaan. Vaikka tämä kerrottiin etukäteen myös lainsäätäjälle, uudistus kuitenkin tehtiin. Hirveästi ei lohduta, että olimme oikeassa. Nyt yritetään keksiä, miten palvelut saataisiin korjattua edes sille tasolle, jossa ne olivat ennen uudistusta.

Kuunnellessa keskusteluja ja suunnitelmia huomaa hyvinkin nopeasti, että alan ammattilaisten ääni puuttuu keskusteluista lähes kokonaan. Meidän taksiajoja välittävien liikenteenhoitajien kokemuksia kannattaisikin kuunnella.

Me teemme hektistä työtä jokaisella asiakaspinnalla. Meidän korviimme kaatuu niin asiakkaiden kuin kuljettajienkin murheet ja ongelmat. Työn sisältö on laajentunut, ja tekniikka tuo koko ajan uutta opeteltavaa, samalla kun asiakkaat odottavat uusia palveluja.

Harvassa on työnantaja, joka suunnittelee aidosti asioiden jalkauttamista käytännön tasolle. Vielä harvempi varaa aikaa muutoksille esimerkiksi kouluttamalla. Aikaa tuntuu olevan entistä vähemmän, ja henkilöstön joustoa pitäisi löytyä loputtomasti. Liikenteenohjaajien niskaan kaatuvat asiakkaiden pettymkset ja turhautuminen epäonnistuneeseen uudistukseen.

Taksialan epävakaus on tuonut myös pelon oman työpaikan puolesta, kun suuntana näyttää olevan isommat keskitetyt tilauskeskukset. Tätä pelkoa käytetään herkästi väärin. Naapurifirman liikenteenhoitajille ei saisi puhua, koska ollaan niin kovassa sodassa keskenämme. Oikeastihan tältä osin tilanne ei ole uusi kuin työnantajille. Lähes kaikilla muilla aloilla tähän on totuttu. Vai oletteko kuulleet kauppiaasta, joka yrittää estää työntekijää puhumasta toisessa kaupassa työskentelevälle? Ongelmat alkavat, kun alkaa uskoa perusteettomia varoituksia.

Mukavaa loppusyksyä ja pitkää pinnaa pikkujoulukaudelle

Sisko Sundström

liikenteenhoitaja,

Autoliikennealojen työehtosopimuksen edunvalvontavaliokunnan jäsen