Yhteiskunnan pitää hoitaa koronakriisissä myös ihmisiä
Blogi

Yhteiskunnan pitää hoitaa koronakriisissä myös ihmisiä

Kirjoittaja: Juri Aaltonen Julkaistu:

Monen yrityksen liiketoiminta on koronakriisissä pysähtynyt ja yrittäjien tulot loppuneet. Koska yhä useampi yritys joutuu turvautumaan lomautuksiin, on lomautusprosessia nyt radikaalisti nopeutettu tavoitteena välttää konkursseja ja turvata työllisyys koronakriisin jälkeen. Meidän ei pidä kuitenkaan pelastaa vain yrityksiä, vaan myös ihmiset. Tarvitsemme siihen inhimillisesti kestävän ratkaisun.

Arkemme on mullistunut rajummin kuin koskaan aikaisemmin. Monet työpaikat, koulut, ravintolat, ja museot on suljettu. Suomen ja Uudenmaan rajat ovat kiinni. Monen yrityksen liiketoiminta on pysähtynyt ja yrittäjien tulot loppuneet. Yhä useampi yritys on joutunut ja joutuu turvautumaan lomautuksiin. Tänään 31.3. on lomautuksen tai sen uhan kohteena jo yli 300 000 palkansaajaa.

Koronakriisissä lomautusajat ovat osoittautuneet monelle yritykselle liian pitkiksi. Lomautusprosessia on nyt nopeutettu radikaalisti huomenna 1.4. voimaan tulevilla lakien koronamuutoksilla. Ennen koronamuutoksia lomautusprosessi kesti yt-lain piirissä olevissa yrityksissä vähintään 33 päivää, muutosten jälkeen vain 15 päivää. Muutosten voimaantulo eri aloilla vaihtelee, mutta melko nopeasti 15 päivän järjestelyssä ovat kaikki alat, joilla on koronan takia nopea lomautustarve.

Näiden muutosten tarkoituksena on välttää konkursseja ja turvata työllisyys koronakriisin jälkeen. Lomautuksen nopeuttaminen on merkittävä tulonsiirto työntekijöiltä yrityksille. 15 päivän lomautusprosessiin siirtyminen keskeyttää työntekijän palkanmaksun 18 päivää aiemmin. Jos lomautuksia tulee 500 000, luopuvat työntekijät jopa miljardin euron palkoista yritysten tukemiseksi. Miljardissa on yhdeksän nollaa. Yritystuki on massiivinen.

Korvauksena miljardituesta, palkansaajille on luvattu maksaa työttömyyskorvaus ilman viiden päivän omavastuuta heti lomautuksen ensimmäisestä päivästä lukien. Työttömyyskorvaukset kattavat vajaa puolet palkanmenetyksestä. Tämä tarkoittaa, että yritysten palkkasäästöstä maksavat työntekijät jopa 500 miljoonaa ja yhteiskunta yli 400 miljoonaa euroa.

Yritysten pitäisikin nyt koronakriisin aikana turvautua irtisanomisiin ja lomautuksiin vasta, jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Meidän ei pidä pelastaa vain yrityksiä, vaan myös ihmiset.

Työttömyysturvalakia ollaan uudistamassa pikavauhtia, mutta omavastuupäivien poistumisesta keskusjärjestösopimuksen mukaisesti ei ole vielä aivan täyttä varmuutta.

Tarvitsemme inhimillisesti kestävän ratkaisun

Mitä vaikutuksia kriisillä on ihmisten mielialaan, elämiseen ja terveyteen? Suurin osa selviää koronakaudesta terveenä ja ilman massiivisia ongelmia. Usein kriisit osuvat kuitenkin raskaimmin jo valmiiksi hankalimmassa asemassa oleviin.

Lomautuksen tai työn menettämisen vuoksi ihmisten mielissä voi olla jatkuva huoli rahan riittävyydestä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Pystynkö maksamaan ruoan, asumisen ja laskut? Selviydynkö lapsen hankinnoista? Jos talous on jo valmiiksi ollut erittäin tiukilla, muuttuu monen ihmisen tilanne järkyttäväksi.

Alkoholismi ja päihteet voivat nyt nostaa päätään entistä rankemmin, kun kulutus pubeista ja ravintoloista siirtyy koteihin. Viinien hanapakkausten myynti on noussut hurjasti, ja kulutus kasvaa. On iso riski, että päihteiden väärinkäyttö lisääntyy.

Eristäytyminen, yksinäisyys, terveyshuolet yhdessä kriisiajan pelkojen kanssa voivat johtaa mielenterveyden ongelmiin. Mielenterveydelliset syyt olivat 2019 kaikkein suurin työkyvyttömyyseläkkeiden peruste. Miten ihmiset jaksavat kriisin aikana ja sen jälkeen?

Meidän pitääkin lisätä terveyspalveluja ja muita syrjäytymisen välttämisen tukipalveluja. Maan hallituksen ensi viikon kehysriihen päätöksissä pitää turvata palveluiden rahoitus.

Perusoikeuksia pitää suojata

Oikeusvaltioperiaatteet pitää suojata kaikissa olosuhteissa. Olen erittäin tyytyväinen, että eduskunnan perustuslakivaliokunta ei ole hyväksynyt hallituksen sinänsä tarpeellisia ja hyviä esityksiä kuin kumileimasin. Valiokunta on toiminut vastuullisesti ja hyvin varmistaessaan, että prosessit menevät oikein. Hyväksytyt lait toteuttavat oikeusvaltioperiaatteen ydintä.

Erityisen tärkeää on, ettei kriisin keskellä luoda uusia ennalta tuntemattomia päätöksentekojärjestelmiä, jotka vaarantavat oikeusvarmuuden ja luovat sekaannusta. Harkitsemattomasti keskellä kriisiä tehdyt ratkaisut voivat siirtää valtaa kovin helposti kansalaisten ja eduskunnan ulottumattomiin. Lisäksi tällaisista järjestelyistä voi helposti tulla pysyviä, joten niihin tulee suhtautua äärimmäisen kriittisesti. Perusoikeuksia saa rajata vain niin paljon kuin on välttämätöntä ja vain niin pitkäksi ajaksi kuin on pakko.

Haluan, uskon, toivon ja vaadin, että koko kansakuntamme peruskivi, lain ja järjestyksen noudattaminen, jatkuu koronakriisin aikana ja sen jälkeen. Nyt ei ole aika muuttaa yhteiskunnan peruspilareita.

Keskellä kriisiä on vaikea nähdä positiivisesti tulevaan. On kuitenkin selvää, että tämä kriisi on väliaikainen. Järkevällä ja inhimillisellä politiikalla saamme turvattua ihmisten arjen ja tulevaisuuden. Muutaman kuukauden päästä arki jatkuu lähes sellaisena kuin mihin olemme tottuneet.

Juri Aaltonen
Puheenjohtaja

Työtaistelu- ja työoikeuteen erikoistunut oikeustieteen lisensiaatti, joka harrastaa taloutta ja liikuntaa.
Twitter: @JuriAaltonen