Lomautuksen neuvottelu- ja ilmoitusaikoja on lyhennetty väliaikaisesti, jotta yritykset voivat nopeasti sopeuttaa toimintaansa äkillisesti alkaneessa koronakriisissä. Kuitenkin jotkut yritykset ovat nyt käyneet nopeutetut lomautusten yt-neuvottelut, vaikka koronakriisi ei vaikuttaisikaan negatiivisesti kyseisen yrityksen toimintaan. Tulkintamme mukaan lomautus rikkoo tällöin yt-lakia ja on vastoin väliaikaisten lakimuutosten tarkoitusta ja henkeä.
Lomautuksen neuvottelu- ja ilmoitusaikoja on lyhennetty väliaikaisesti koronakriisin takia. Lomautuksen voi nyt toteuttaa 15 päivässä aiemman 33 tai 61 päivän sijasta. Lyhennetyt ajat koskevat vain 30.6. mennessä käynnistyviä yhteistoimintaneuvotteluja. Jos neuvottelut käynnistyvät kesäkuun jälkeen, pitää noudattaa 33 tai 61 päivän aikaa. Poikkeuksellisista lomautusajoista voi lukea tarkemmin ERTOn sivuilta.
Joissakin yrityksissä on nyt käyty lomautusten yt-neuvottelut lyhyitä määräaikoja noudattaen, vaikka koronakriisi ei olisikaan aiheuttanut tarvetta lomautuksille. Neuvottelujen päätteeksi työnantaja on voinut ilmoittaa, että lomautukset toteutetaan tarvittaessa ilman neuvotteluja loppuvuodesta 2020.
ERTOn tulkinnan mukaan edellä mainitulla tavalla toteutettava lomautus rikkoo yt-lakia. Lisäksi meidän mielestämme se on vastoin väliaikaisten lakimuutosten tarkoitusta ja henkeä.
Yhteistoimintalaki edellyttää, että lomautustarvetta käsittelevissä neuvotteluissa käydään mahdollisimman yksityiskohtaisesti läpi uhkaavien lomautuksen perusteita, syitä sekä toteutustapaa. Lisäksi aina pitää neuvotella mahdollisuuksista välttää irtisanomiset ja lomautukset.
Jos neuvottelut käydään nyt koronakriisin takia, mutta lomautuksen syy on syksyllä mahdollisesti laskeva kysyntä, eivät yt-lain vaatimukset täyty. Perusteita ei voida käsitellä asianmukaisesti, jos lomautustarve ei ole akuutti, vaan nyt käydään yt-neuvottelut loppuvuonna mahdollisesti toteutettavista lomautuksista, joiden tarve on erittäin epävarma. Neuvotteluilla, lomautuksilla ja niiden perusteilla ei myöskään olisi lain vaatimaa ajallista yhteyttä.
ERTO tutkii jäsenten pyynnöstä kaikki epäilyt yt-lain rikkomisista. Tarvittaessa tulkintaerimielisyydet viedään liiton oikeusturva-asiana tuomioistuimen ratkaistavaksi.