Koronapandemia ei ole peruste huonontaa työsuhteen ehtoja
Blogi

Koronapandemia ei ole peruste huonontaa työsuhteen ehtoja

Kirjoittaja: Helena Lievonen Julkaistu:

Työsuhdeneuvontaamme on tullut yhteydenottoja siitä, että työnantaja painostaa työntekijöitä hyväksymään työehtojen heikennyksiä. Niitä ei pidä hyväksyä.

Taloushallintoalalla työskenteleviä jäseniämme on ottanut minuun yhteyttä työpaikan ahdistavan ja painostavan ilmapiirin vuoksi. Maaliskuussa yhtiön pääjohtaja lähetti henkilöstölle viestin, jonka mukaan koronan vaikutuksia on tulossa myrskyn lailla. Myrskystä luovitaan ulos laajojen säästöohjelmien kautta, joista henkilöstöä koskevat sisältävät mm. lomautuksia, palkattomia vapaita, lomarahaleikkaukset ja palkanalennukset. Taloushallintoalan työehtosopimusta ei jatkossa noudateta, vaan tilalle tulee yhtiön yleiset käytännöt. Niistä päättää yhtiön hallitus.

Esimies kutsui jokaisen toimihenkilön kahdenkeskiseen puhutteluun, jossa piti heti vastata, hyväksyykö yhtiön tarjoaman uuden vakiotyösopimuksen vai ei. Vakiotyösopimusta ei edes näytetty etukäteen toimihenkilölle ennen kuin hän ilmoitti hyväksymisestään.

Työsuhteen ehtoja voidaan muuttaa sopimalla muutoksista työnantajan ja työntekijän kanssa. Sopimisen pitää olla vapaaehtoista, ei uhkaamalla tai painostamalla aikaan saatua. Työnantaja saa työnjohto-oikeuden perusteella tehdä vähäisiä tai väliaikaisia muutoksia työsuhteen ehtoihin, esimerkiksi työtehtäviin. Omia etujaan ei kannata mennä heikentämään, vaan muutokset kannattaa jättää työnantajan yksipuolisesti tehtäväksi, jolloin niiden laillisuudenkin voi jälkikäteen selvittää liiton avulla.

Työsuhteen olennaisen ehdon muuttaminen on mahdollista vain tuotannollisella tai taloudellisella irtisanomisperusteella ja irtisanomisaikaa noudattaen. Tuotannollinen ja taloudellinen irtisanomisperuste tarkoittaa, että työn tai työn tarjoamisedellytysten tulee olla vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Tilapäinen työn vähentyminen ei siis oikeuta työsuhteen ehtojen muuttamiseen. Lisäksi ensin on käytävä yt-neuvottelut, jos työpaikalla säännöllisesti työskentelee vähintään 20 työntekijää. Työsuhteen olennaisia ehtoja ovat nimenomaisesti työsopimuksessa sovitut ehdot, kuten palkka ja noudatettava työehtosopimus sekä pitkään jatkuneen käytännön kautta vakiintuneet ehdot, esimerkiksi työntekopaikka ja lomarahaoikeus.

Jos työnantaja painostaa teitä koronapandemiaan vedoten tai muulla verukkeella, hyväksymään työehtojen heikennykset, älkää hyväksykö niitä, vaan olkaa yhteydessä ERTOn työsuhdeneuvontaan. 
 
Ollaan yhteydessä! 

Helena Lievonen
Lakimies

Helenan neuvotteluvastuulla ovat taloushallintoalan ja Accountorin työehtosopimukset.