Onko sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä velvollisuus rokottautua?
Blogi

Onko sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä velvollisuus rokottautua?

Kirjoittaja: Juha-Matti Moilanen Julkaistu:

Työnantajalla on 1.2.2022 lukien velvollisuus vaatia sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviltä työntekijöiltä rokotesuojaa, jos tehtäviin liittyy lähikontakteja covid-19 -taudin vakaville seuraamuksille alttiiden asiakkaiden tai potilaiden kanssa.

Velvoite koskee myös optikkoliikkeitä ja siellä työskenteleviä. Rokotuksen vaihtoehtona on kuuden kuukauden sisällä sairastettu covid-19 -tauti. Jos työntekijä ei lääketieteellisistä syistä voi ottaa rokotetta, hän voi työskennellä mainituissa tehtävissä esittämällä enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun negatiivisen covid-19 -testituloksen.

Rokotteen ottamiseen ei ketään pakoteta, mutta työnantajalla on oikeus siirtää työntekijä sellaisiin tehtäviin, joissa lähikontakteja ei synny. Tarjottavan työn pitää olla mahdollisimman lähellä työsopimuksen mukaista. Jos sellaista ei ole, työnantaja voi tarjota muuta työntekijälle sopivaa työtä. Jos työnantajalla ei ole tarjottavanaan muuta työtä tai työntekijä ei ota työtä vastaan, palkanmaksu voidaan keskeyttää. Kyse ei tällöin ole lomautuksesta, vaan palkanmaksu voidaan keskeyttää suoraan tartuntatautilain 48 a §:n nojalla. Työntekijällä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, koska työnteon katsotaan estyneen työntekijän omasta syystä. Palkanmaksu voi olla keskeytyneenä vuoden 2022 loppuun saakka, jolloin väliaikaisen lain voimassaolo päättyy. Rokotteesta kieltäytyminen ei ole peruste irtisanoa.

ERTO kannustaa kaikkia ottamaan covid-19 -rokotteet, jos se on mahdollista.

Jos sinulla on asiaan liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä ERTOn työsuhdeneuvontaan.

Juha-Matti Moilanen
Juristi

Juha-Matin neuvotteluvastuulla ovat autoliikennealan ja huolinta-alan työehtosopimukset sekä Yleinen runkosopimus.