Ville Ruotsalainen sai lomakorvauksen sinnikkyytensä ansiosta
Haasteiden edessä

Ville Ruotsalainen sai lomakorvauksen sinnikkyytensä ansiosta

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Meeri Utti

Kesätyönä pakettiautoa ajaneella Ville Ruotsalaisella meinasivat lomakorvaukset jäädä kilahtamatta tilille. Asian selvittäminen työnantajan kanssa pelotti Villeä etukäteen.

”Vähän jäi sellainen fiilis, että nuorta ja tietämätöntä koetettiin vetää höplästä”, Ville Ruotsalainen, 29, muistelee kymmenen vuoden takaista episodia kesätyön loppupalkan maksamisesta.

Lähihoitajaksi opiskeleva Ville ei vielä päässyt oman alansa kesätöihin, joten hän pestautui ajamaan pakettiautoa. Autolla suhaaminen ympäri Uuttamaata oli hauskaa. Kyydissä kulki erilaisia työkaluja ja hitsaamiseen liittyviä tavaroita työmaille. ”Oli mielenkiintoista nähdä erilaisia asiakkaita ja jutella heidän kanssaan”, Ville sanoo.

Kun kesäpesti päättyi ja Ville sai palkkakuitin käteensä, hän ihmetteli, ettei loppupalkkaan tullut kuukausipalkan päälle lomakorvausta. Hän oli laskeskellut, että lomaa olisi kertynyt parin kuukauden pestistä neljä päivää.

“Oletin saavani lomani rahana, sillä en pitänyt vapaata kesäpestin aikana. Soitin palkanlaskentaan, mutta he kuittasivat, ettei kesätyöntekijöille mitään lomaa kerry. Tunsin itseni vähän hölmöksi”, Ville sanoo.  

Kaikesta työstä kertyy lomaa

Ruotsalainen ei silti niellyt palkanlaskennan puheita, vaan soitti ammattiliittoon, johon hän oli liittynyt heti opintojensa alussa. Liitosta vahvistettiin sama, mitä Ruotsalainen oli ajatellutkin: Myös kesätyöntekijälle kertyy lomaa. Yleensä lyhyissä työsuhteissa lomaa ei pidetä vapaana, joten lomat maksetaan rahana työsuhteen päätyttyä lomakorvauksena. Liitosta luvattiin myös auttaa, jos asia ei etenisi työnantajan kanssa.

Villen oli siis pakko soittaa uudestaan palkanlaskentaan, vaikka häntä pelotti ja jännitti etukäteen.

“Mietin, miten saan asian selvitettyä ja mitä he ajattelevat minusta. Oletin tietenkin, että palkanlaskenta tietää asiat paremmin kuin nuori kesätyöntekijä. Hetken piti kerätä rohkeutta ennen soittoa.”

Kun Ville kertoi, mitä liiton työsuhdeneuvonnasta oli sanottu, palkanlaskennassa oltiin ihan toista mieltä kuin ensimmäisellä soitolla.

“He sanoivat heti, että tässä oli sattunut väärinkäsitys. Että toki kesätyöntekijällekin kertyy lomaa. Asia korjattiin saman tien ja sain loman rahana tilille. Jos en olisi ollut itse tarkkana ja pitänyt puoliani, rahat olisivat jääneet saamatta.”

Luotettavaa tietoa työehtosopimuksesta tai luottamusmieheltä

Ville voi hyvin kuvitella, että moni jättää vastaavassa tilanteessa asian selvittämättä, eikä kehtaa tai uskalla kysyä asiaa tarkemmin. Kun on työuransa alussa, haluaa antaa itsestään joustavan vaikutelman.

“Mietin itsekin, että saan hankalan tyypin maineen, kun kaivelen tällaista. Omalla kohdalla asiat sujuivat työnantajan kanssa lopulta hyvin, eikä mitään jäänyt hampaankoloon. Sain samasta paikasta myöhemminkin hommia. Tämän jälkeen olen kyllä tarkastanut palkkakuitin aina huolella, että lomat ja muut asiat on merkattu oikein”, Ville sanoo.

Hän suosittelee pitämään puolensa ja myös hakemaan tietoa luotettavista lähteistä.

”Ei siis mistään netin keskustelupalstoilta, eikä välttämättä kavereiltakaan, sillä heillä ei ole aina oikeaa tietoa. Eri aloilla voi olla omia käytäntöjä ja työehtosopimuksetkin poikkeavat toisistaan. Oman työpaikan luottamusmies ja työehtosopimus ovat hyviä lähteitä ammattiliittojen lisäksi”, Ville Ruotsalainen vinkkaa.