Työn ja vapaan hämärällä rajalla
Haasteiden edessä

Työn ja vapaan hämärällä rajalla

Kirjoittaja: Leena Filpus Kuva: Kirsi Tuura

Työelämätutkija Mira Karjalainen on huolissaan työn ja vapaan rajojen hämärtymisestä. Millä tavoin työ laajenee ja muuttuu?

1. Työ valuu uusille alueille.

“Työn rajat hämärtyneet siitä, mikä on työtä, mikä vapaa-aikaa. Toisille sopii, että työtä voi tehdä missä ja milloin vain. Vaarana on, että ollaankin aina töissä. Tarkistamme huomaamattamme lukemattomista kanavista tulevia työviestejä ennen aamiaista ja viimeiseksi ennen nukahtamista. Kukaan ei ole suunnitellut tätä, tai edes ajatellut että näin tapahtuisi. Saati että työnantaja velvoittaisi tähän paitsi ehkä piilotetusti. Me teemme näin, koska se on mahdollista ja helppoa.”

2. Siisti pukeutuminen ei riitä, on oltava fyysisesti sopiva.

“Esteettisellä työllä tarkoitetaan sitä, että muokkaamme itseämme ja ulkonäköämme työhön sopivaksi. Vaatimuksia ei sanota ääneen. Ne ovat hiljaista, asenteisiimme iskostunutta tietoa: Kelvatakseen on oltava tietyn painoinen, fyysisesti hyväkuntoinen ja pukeuduttavakin tietyllä tavoin. Sopivuus näkyy  jopa palkassa, urakehityksessä tai siinä, saako työtä vai ei. Sisäisenä oletuksena on , että ulkomuoto kertoo ammattitaidosta ja luotettavuudesta. Todellisuudessa sillä ei ole mitään tekemistä pätevyytemme kanssa.“

3. Henkisyys on muuttunut privaatista työnantajan resurssiksi

“Perinteisesti henkisyys on ollut Suomessa  yksityisasia. Siihen liittyvä ei ole kuulunut työelämään uskonnollisia organisaatioita lukuunottamatta. Yhä hektisemmän työelämän vaateiden taklaamiseksi moderni työnantaja tarjoaa mindfullnessia ja muita henkistä kehitystä edistäviä harjoituksia. Niiden ajatellaan parantavan stressinsietokykyä ja tehostavan työskentelyä. On hyvä, jos niistä on apua. Mutta kuinka huonoksi työntekijä tunteekaan itsensä, jos joogasta ja meditaatiosta huolimatta stressi kalvaa ja hän palaa loppuun.”

Mira Karjalainen on filosofian tohtori ja dosentti, joka tutkii työn rajojen hämärtymistä tulevaisuuden työelämää tutkivassa We All Finland -tutkimushankkeessa Helsingin yliopistossa. Hän kertoi ajatuksiaan työn murroksesta lounaalla toimittajan kanssa.