Suurimman haaveensa paljastaminen pelotti
Haasteiden edessä

Suurimman haaveensa paljastaminen pelotti

Kirjoittaja: Heli Koppelo Kuva: Timo Heikkala

Sisältösuunnittelija Susanna Ekfors on ammatiltaan kirjoittaja, mutta lauluja tehdessään hän luo melodiat ensin. Musiikkiuran korkein kynnys oli uskaltaa kertoa intohimostaan muille.

Susanna Ekfors – taitelijanimeltään Suse Ekfors – ei usko luomisen tuskaan. Tuskaa hänelle ovat aiheuttaneet pikemminkin ne vuodet, kun hän vain haikaili biisien säveltämisen perään.

”Kuvittelin aina, että osatakseen säveltää pitää olla joku yli-ihminen, nero suorastaan, ja ettei minulla ole siihen mitään rahkeita”, lapsesta saakka harmonikan soittoa ja laulujen sanoittamista harrastanut Ekfors kertoo.

Niinpä sisältösuunnittelijana työskentelevä Susanna piti kaikkein suurimman unelmansa piilossa, kutkuttelemassa pinnan alla.

Ihka ensimmäinen biisi syntyi kuitenkin raskaassa elämäntilanteessa, äidin kuoleman jälkeen. Surua lievittääkseen Ekfors istui eräs ilta pianon ääreen. Aamulla ensimmäinen laulu oli valmis.

”Ja se oli muuten todella iloinen laulu”, Ekfors muistelee.

Silloin hän tajusi, että saadakseen päänsä sisällä soivat melodiat soitettavaan muotoon, hänen on vain aloitettava tekemään.

Pikku hiljaa eteenpäin

Ekfors alkoi opiskella itsenäisesti läppärillä musiikkisoftaa, jolla kappaleet sävelletään.

“Kännykkä minulla kulki ja kulkee edelleen mukana joka paikkaan. Sinne hyräilen melodiat, jotka pomppaavat päähän yleensä kesken lenkin tai unen.”

Pikkuhiljaa laulut alkoivat saada muotonsa, ensin sävelinä, sitten tragikoomisina, arjen sattumuksista kertovina sanoituksina.

Hän sai tehtyä ensimmäiset raakademonsa itse, mutta tunsi vähitellen polkevansa paikoillaan. Silloin hän aloitti lauluntekijän opinnot Torniossa ja musiikkiteknologian opinnot Oulun konservatiorion harrastepuolella.

Korkein ylitettävä kynnys löytyi lopulta muualta kuin musiikinteosta itsestään.

”Muistan edelleen sen hetken, kun laitoin Facebookiin ensimmäisen kerran päivityksen siitä, että tässä biisiä säveltelen. Kavereille se ei ollut mikään juttu, mutta minulle muille kertominen oli vaikeinta tähän mennessä.”

Ekforsin mies on ammattimuusikko ja se toi tarinaan oman jännitteensä.

”Alussa aristelin soittaa biisejäni hänelle. Nykyään hän tekee niihin rytmit ja sparraa sanoituksissa. En kuitenkaan edelleenkään hae palautetta läheisiltäni, vaan mieluummin esimerkiksi opettajaltani Jaakko Pohjolalta. Hän kertoo suoraan, mitä lauluni vielä kaipaavat.”

Vastapainoa työlle

Musiikki on vienyt viimeisten vuosien ajan perheenäidin kaiken vapaa-ajan, mutta ei turhaan. Neljä laulua on julkaistu ja erityisesti yksi niistä, Äiti sä vajosit nettiin, on saanut mukavasti radiosoittoja. Tavoitteena on kokopitkän levyn julkaiseminen.

”Biisit ovat jo valmiit, mutta vaativat työstöä. Vaikka teen musiikkiani tavoitteellisesti, en halua siitä ansiotyötäni. Haluan pitää musiikin verenpainetta laskevana asiana. Minulla on mielekäs päivätyö ja kilpaa urheilevat lapset, jotka tarvitsevat myös aikaani. Siksi etenen hissukseen ja nautin joka hetkestä.”

Kuka?

  • Susanna Ekfors, 49, Oulu
  • Sisältösuunnittelija Terve Mediassa
  • Perheeseen kuuluvat muusikkomies Eki Ekfors ja kaksi tytärtä Ella, 14, ja Eedit, 9.
  • Susannan musiikkia on julkaistu digitaalisissa kanavissa, kuten YouTubessa ja Spotifyssä.