Virheet tekevät mestarin
Haasteiden edessä

Virheet tekevät mestarin

Mestarin ja aloittelijan ero on, että mestari on epäonnistunut useammin kuin aloittelija on edes yrittänyt. Toimi näin, kun seuraavan kerran mokaat.

Eihän sitä käy kieltäminen: omat mokat kirveltävät, hatuttavat, ketuttavat, kaihertavat ja mietityttävät pitkään. Kun lunta tulee tupaan ja muut maksimoivat kurjuutta antamalla kitkerää palautetta, tekee mieli nakata hanskat naulakkoon. Heittää pyyhe kehään. Vaihtaa maisemaa. Luovuttaa. Ihan turhaan, sillä virheitä siis pitää uskaltaa tehdä päästäkseen elämässä eteenpäin eikä niitä voi tai kannata turhaan välttää.

Joten toimi näin, kun seuraavan kerran mokaat – siis ihan pian.

1. Syyttelemisen sijaan ota selvää ja pohdi, miksi epäonnistuit. Älä syyttele muita tai itseäsi.

2. Ota opiksi. Virheiden tekeminen ei ole ongelma vaan se, jos niistä ei ikinä opi. Älä juutu menneisiin vaan toimi heti: lue kirja, kysy kysymyksiä ja osallistu kurssille.

3. Kun tulee tunne, että ”nyt riitti”, usko tunnettasi. Kun kipua on tarpeeksi, ilmaantuu motivaatio toimia.

4. Pohdi, mitä sinä tarkoitat menestymisellä. Miltä menestys näyttää, tuntuu, maistuu ja haisee? Minkä taas koet epäonnistumiseksi ja miksi?

5. Nauti matkasta. Älä tyydy ajattelemaan, että ”sitten olen onnellinen, kun…” vaan ole kiitollinen kaikesta siitä, mitä opit tavoitellessasi unelmiasi. Ole kiitollinen myös siksi, että kiitollisuus tuo mukanaan menestyksen ja menestys tuo mukanaan lisää kiitollisuutta.

Juttu on julkaistu alun perin aiemmin julkaistussa Toimi-lehdessämme.