Nuoret töihin botin avulla
Haasteiden edessä

Nuoret töihin botin avulla

Kirjoittaja: Jenni Junkala

Tampereella toimivan Tailor’s Housen tavoitteena on saada nuoret työelämään. Apuna käytetään muun muassa tekoälyllä toimivaa bottia.

Tamperelainen Miska Halén tapaa työtä hakevia nuoria viikoittain. Hän on töissä nuorten työllistymistä edistävässä Tailor’s Housessa ja käy esimerkiksi TE-toimiston infotilaisuuksissa kertomassa työpaikkansa palveluista.

“Kohtaamani nuoret suhtautuvat työelämään realistisesti. He ymmärtävät, että työssä ollessa täytyy osata olla läsnä. Mitään “työnarkomaniaa” en ole havainnut. Tuntuu, että nuoret tajuavat, että työtä tekemällä pystyy myös mahdollistamaan itselleen mahdollisimman mielekkään vapaa-ajan.”

Tailor’s Housen tavoitteena on muodostaa pareja työtä etsivistä nuorista ja työntekijää etsivistä työnantajista. Halén on yksi palvelun OMA-räätäleistä, jotka räätälöivät nuorille työnhakijoille yksilökohtaisia työllistymisratkaisuita. Palvelun tarkoitus on auttaa myös työntekijöitä palkkaamaan nuoria helpommin.

Tailor’s House käyttää moderneja työkaluja nuorten työllistämisessä. Nuorten on esimerkiksi mahdollista keskustella tekoälyä käyttävän Osaamisbotin kanssa. Botti auttaa heitä löytämään piileviä kykyjä, kuten esimerkiksi harrastuksista saatuja taitoja, joista saattaa olla työnhaussa hyötyä. 

“Minä esimerkiksi olen sosionomi, mutta harrastan myös rullalautailua. Harrastukseni takia olen oppinut rakentamaan erilaisia rakennelmia, tekemään järjestyksenvalvojan työtä, pyörittämään yhdistystä ja järjestämään yleisötapahtumia. Näistä taidoista voi olla apua työtä hakiessa”, Halén selittää. Ilman Osaamisbotin kaltaisia työkaluja nuoret eivät välttämättä osaa tuoda kaikkia omia taitojaan esille. 

Halén uskoo, että tulevaisuudessa nykyinen käsitys työstä tulee muuttumaan. Hän veikkaa, että laskutuspalveluiden kautta tehtävä työ tulee yleistymään entisestään, eikä “palkka tulee tilille kerran kuussa” -tyylistä työskentely ole enää tulevaisuudessa niin yleistä kuin vielä nykyään. 

“Myös moniosaaminen tulee olemaan tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Oman osaamisen laajentaminen helpottaa myös työn hakemista.”

Tutustu palvelun toimintaan: www.tailorshouse.fi