Voimaa ilmasta
Haasteiden edessä

Voimaa ilmasta

Kirjoittaja: Jenni Junkala Kuva: Pasi Leino

Turkulainen Tiina Valve sairastaa MS-tautia. Hän on ollut noin kahdeksan vuotta osatyökyvyttömyyseläkkeellä työstään mainostoimiston AD:na. “En jaksaisi tehdä kokonaista viikkoa. Se johtuu MS-tautiin liittyvästä uupumuksesta. Ilma-akrobatiaharrastuksesta saan energiaa arkeeni.”

Elämä tärkeysjärjestykseen

Sain MS-tautidiagnoosin kymmenisen vuotta sitten, pari vuotta sen jälkeen jäin osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Jos en olisi osaeläkkeellä, elämäni olisi luultavasti pelkkää töissä käymistä ja nukkumista. Päätös hakea osatyökyvyttömyyseläkettä, eläkkeen haku selvitystöineen ja lopulta päätös osaeläkkeelle jäämisestä oli rankka ja pitkä prosessi. Onneksi minulla oli apuna hyvä työterveys ja työyhteisön tuki. Osaeläkkeelle jääminen tarkoitti lyhyempää työaikaa, mutta myös taloudellisia rajoitteita ja esimerkiksi haaveet huimasta palkkakehityksestä piti unohtaa. Asiat oli pantava tärkeysjärjestykseen. Minä päätin, että en halua, että elämäni on pelkkää työtä. 

Luotan työkavereihin

Osaeläkkeellä teen töitä neljänä päivänä viikossa 5–6 tuntia päivässä. Työni on muutenkin joustavaa. Luotan työkavereihini ja tiedän, että minun ei tarvitse ehtiä ja osata kaikkea ja voin aina pyytää apua. Olen opetellut myöntämään oman heikkouteni ja olemaan armollinen itselleni. En salaile töissä sairauttani. Osan työkavereista olen tuntenut jo yli 20 vuotta, joten heille on helppo kertoa kaikesta. Sairauden salaaminen söisi hirveästi energiaa. 

Sirkus on oma juttuni

En ole koskaan ollut liikunnallinen tai halunnut esiintyä. Kun täytin 39, päätin aloittaa liikuntaharrastuksen. Lapseni kävi sirkuskoulussa ja uskaltauduin kokeilemaan aikuisten alkeistunteja. Nyt olen harrastanut sirkusta yli 4 vuotta. Se vei minut täysin mukanaan. Harrastan sirkusta noin 6 tuntia viikossa. Ilma-akrobatia on erityisesti minun juttuni. Nyt en ole enää pelkkä työntekijä ja äiti, vaan minulla on jotain omaa, jota teen suurella rakkaudella ja josta saan voimaa ja energiaa.

Kuka?

Nimi: Tiina Valve

Ikä: 43

Työ: visual inventor Hansdotter-mainostoimistossa

Parasta juuri nyt: “Ne hetket, kun ehdin ottaa päiväunet. Teen joskus niin, että kiirehdin töistä kotiin ennen kuin lapsi pääsee koulusta, jotta ehdin nukkua puoli tuntia. Se on perheenäidin ihanaa itsekästä omaa aikaa.”