Vain muutos on pysyvää
Haasteiden edessä

Vain muutos on pysyvää

Kirjoittaja: Juho Paavolainen Kuva: Kristiina Kontoniemi

Koronavirus toi uuden epävarmuuden ajan työelämään, mutta kulttuurin tuottamiseen epävarmuus on kuulunut aina. Jyväskylässä toimivan keikkapaikka Lutakon promoottori Raine Pulkkinen kertoo, miten hän on oppinut selviämään siitä.

1. Hallitse riskiä, luo puskureita

Toimin promoottorina luovalla alalla. Se merkitsee jatkuvaa tasapainoilua kulttuurin ja kaupallisuuden välillä: on oltava riittävästi varmaa myyntiä, jotta voi tehdä heikommin tuottavia mutta sisällöllisesti arvokkaita keikkoja. Kokonaisuus on riskien hallintaa, ja samalla rahaa on hyvä laittaa säästöön, sillä vain epävarmuus on varmaa. Lutakossa opittiin jo 1990-luvun lamasta tarkan markan kulttuuri, ja se on jatkunut yhä. Yhdessä hyvän alkuvuoden kanssa se on luonut meille puskurin, jolla pärjäämme jonkin aikaa, vaikka täysin yllättäen tullut koronavirus lopetti kaiken keikkailun. Vaikka ei tavoittelisi voittoa, tulosta pitää tulla sen verran, että pysyy jaloillaan ja voi tehdä, mitä haluaa.

2. Luota itseesi, osaat kyllä

En ehkä halua kehua itseäni liikaa, mutta tiedän olevani työssäni aika hyvä. Mielestäni sen sanominen itselleen on tärkeää, sillä se auttaa hallitsemaan työssä vastaan tulevia epävarmoja tilanteita. Omat virheet pitää tunnistaa, eikä päättömiä riskejä pidä ottaa, mutta kokemus on osoittanut: osaan kyllä. Usein jos keikka ei myy, olen jotenkin osannut arvata sen etukäteen. Toisaalta tiedän, että se ei ole maailmanloppu. Koska voin luottaa omaan osaamiseeni, voin ottaa hallittuja riskejä ja buukata esimerkiksi kalliin ulkomaisen artistin. Se ei näy kassassa heti, mutta tuo meille jatkossakin uutta yleisöä. Sitä paitsi, asiat järjestyvät yleensä parhain päin.

3. Juokse ja anna ajatuksen vapautua

Kun aloitin työssäni, vapaa-aika tarkoitti usein keikoilla käyntiä tai levyjen kuuntelemista kotona. Halusin oppia alasta lisää, mutta jossakin vaiheessa huomasin, että vaikka työssä pitää olla imua, se tarvitsee myös vastapainoa. Minulle työstä irrottava tekeminen löytyy parhaiten liikunnasta. Tykkään retkeillä lähiseudun metsissä tai juosta Jyväsjärven ympäri. Ajatukset lentävät huomaamatta vapaasti, ja olenkin saanut juuri lenkkipolulla monia hyviä ideoita työhöni – vaikka juuri sitä työtähän ei silloin pitäisi ajatella. Parhaat oivallukset tulevat käskemättä, kun tekee jotakin ihan muuta ja mieli on rento.

Kuka?

Nimi: Raine Pulkkinen, 41

Työ: Promoottori ja tiedottaja, Tanssisali Lutakko

Parasta juuri nyt: “Ruokahan on aina parasta, mutta koronatilanteessa parasta on ollut lähiluonto. Siellä lepää mieli. Pakollinen tauko antaa myös mahdollisuuden tutustua luontoon rauhassa.”