Rohkea ottaa uusia askelia epävakainakin aikoina
Haasteiden edessä

Rohkea ottaa uusia askelia epävakainakin aikoina

Kirjoittaja: Sami Turunen

Epävakaina aikoina harvalla on uskallusta tehdä työelämässä isoja ratkaisuja. Joensuulaisella Irja Hämäläisellä riitti rohkeutta irtisanoutua.

Työasiat olivat Irja Hämäläisellä mallillaan. Hän työskenteli Joensuussa 30 hengen yksityisessä tilitoimistossa, joka oli osa kansainvälistä konsernia. Työt kirjanpitäjänä pitivät sisällään vaihtelevia taloushallinnon tehtäviä eri kokoisten asiakkuuksien parissa. Hämäläinen viihtyi hyvin, työpaikan tunnelmassa ei ollut moittimista – päinvastoin.

”Se oli aivan ihana työyhteisö. Porukassa oli loistavia ihmisiä ja hyvä ryhmähenki. Olin kiintynyt sekä paikkaan että ihmisiin.”

Työtkin olivat kivoja, mutta kuorma kasvoi.

”Konsernin toimintatapoja yhtenäistettiin ja kehitettiin, mikä aiheutti jatkuvia muutoksia. Piti tehdä yhä enemmän, vähemmällä ajalla”, Hämäläinen kertoo.

Hän alkoi pohtia tilannettaan.

”Olin ollut talossa jo seitsemän vuotta ja nähnyt sen, mitä siellä oli nähtävää. Halusin kokeilla muutakin.”

Onnea ja haikeutta

Joensuun seudulla on jonkin verran taloushallinnon työpaikkoja tarjolla, ja Hämäläinen alkoi kaikessa hiljaisuudessa katsella ympärilleen. Hän haki useampiakin paikkoja, ja lopulta löytyi sopiva. Seurasi työhaastattelu, sen jälkeen muutamia tarkentavia sähköposteja ja puheluita.

Tilanne alkoi näyttää hyvältä, ja vielä tehtiin selvitys Hämäläisen taustoista – se on normaalia toimintaa alalla, jossa käsitellään luottamuksellisia asioita.

Sitten tuli tieto valinnasta. Hämäläinen oli jo tehnyt lopullisen päätöksen irtisanoutumisesta, joten olo helpottui, kun ei tarvinnut hypätä tyhjän päälle.

”Olin innoissani ja onnessani. Samaan aikaan oli myös haikeutta, koska olin saanut työpaikasta niin paljon hyvää, olin saanut oppia ja kokea todella paljon. Ja tietysti tiesin, että tulen kaipaamaan ihmisiä, joten tunteet olivat myös ristiriitaiset.”

Päätös hyvinvointi edellä

Hämäläinen aloitti maaliskuun lopulla uudessa työpaikassa, Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksessa, tuttavallisemmin Palkeissa. Se hoitaa valtion laitoksille talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluja. Keskuksessa työskentelee noin 650 henkilöä, joista Joensuussa pari sataa.

”Alussa oli paljon perusasioiden opettelua ja järjestelmiin tutustumista. Olen saanut hyvää perehdytystä kokeneemmilta.”

Hämäläisen tehtäviin  kirjanpitäjänä kuuluvat muun muassa pääkirjanpito, käyttöomaisuuskirjanpito, kauden vaihteen tehtävät ja tilinpäätökset. Yhteydenpito ja yhteistyö asiakkaiden kanssa on tärkeässä roolissa.

”Uudessa paikassa ilmapiiri on erilainen kuin entisessä työpaikassa. Täällä tehdään kyllä paljon ja tehokkaasti, mutta silti ei ole
samanlaista kiireen tuntua. Työtä tehdään osana tiimiä, ja yhteistyö korostuu.”

Ajat ovat olleet viime kuukaudet epävakaat, ja koronakriisi lisäsi epävarmuutta entisestään. Hämäläinen haluaa silti rohkaista ihmisiä miettimään työssä viihtymistään. Hänen omaan irtisanoutumiseensa työpaikan ilmapiiri ja kiristynyt työtahti olivat vaikuttavia – mutta eivät ratkaisevia – tekijöitä.

”Työpaikan vaihto oli tärkeää ja merkityksellistä oman hyvinvoinnin kannalta. Siksi rohkenin ottaa ison askeleen. Kannattaa miettiä, mikä työssä motivoi, palkan lisäksi. Pidän kirjanpitäjän työstä ja nyt pääsen tekemään sitä hieman eri näkökulmasta.”