Toivo auttaa eteenpäin
Haasteiden edessä

Toivo auttaa eteenpäin

Kirjoittaja: Heli Koppelo

Kriisin keskellä tai suuren ponnistuksen edessä voi iskeä epätoivo. Miten luovia selville vesille, miten ikinä päästä tavoitteeseen? Silloin toivon säilyttäminen on tärkeää.

1. Toivo rauhoittaa mielen

Ilman toivoa mielen valtaa stressi ja toivottomuus – jopa epätoivo ja merkityksettömyys. Sen sijaan toivo, jo pilkahdus, auttaa luottamaan siihen, että tulevaisuudessa on jotain parempaa, eivätkä vaikeudet jatku ikuisesti.

Kokeile tätä: Etsi uusia näkökulmia. Mieti esimerkiksi, mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua. Entä parasta? Mikä olisi ok-vaihtoehto? Mitä voi tehdä sen eteen, että joko ok tai paras vaihtoehto toteutuisi?

2. Toivo antaa energiaa

Toivo on voimakas tunne, kuin majakka keskellä myrskyä. Se antaa sisua ja sitkeyttä ja syyn ponnistella kohti parempaa. Toivoton lamaantuu, mutta toiveikkaan mieli pysyy kirkkaana ja myönteisenä.

Kokeile tätä: Pysähdy miettimään ihmisiä, joita ihailet tai jotka inspiroivat sinua. Yksikin riittää! Huomaa, että myös hän on kohdannut vaikeuksia elämässään. Pohdi, mitä hän tekisi tai ajattelisi vastaavassa tilanteessa.

3. Toivo kannustaa toimimaan

Toivo muistuttaa siitä, että on aina on mahdollista vaikuttaa ja tehdä jotain. Toiveikas näkee tien eteenpäin tai ainakin seuraavan askeleen. Siksi se on tärkeä matkakumppani polulla kohti omaa tavoitetta tai unelmaa.

Kokeile tätä: Älä jää yksin murheidesi kanssa. Mieti, kuka tai mikä voisi auttaa sinua eteenpäin. Joskus lyhytkin keskustelu esimiehen tai työkaverin kanssa voi aukaista solmun, joskus sen tekee hyvä kirja, podcast tai verkkokurssi.

4. Toivo vahvistaa

Vaikeuksien keskellä ja väsyneenä ihmisen mieli menee herkästi paitsi uhkakuviin, myös omiin heikkouksiin. Toivottomuuteen ei kuitenkaan kannata vajota, vaan mieltä kannattaa tietoisesti suunnata omia vahvuuksiin ja onnistumisiin.

Kokeile tätä: Muistele, milloin aiemmin olet kohdannut haasteita. Mikä oli tilanne, miten toimit ja mikä oli lopputulos? Mitä opit itsestäsi? Muista, että myös työterveys ja työsuojeluvaltuutettu auttavat työhön liittyvissä vaikeuksissa.