Siirry suoraan sisältöön

Työnantaja maksoi laittomasta irtisanomisesta korvausta vuoden palkan

Jäsenemme sai laittomasta irtisanomisesta 12 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen, palkkasaatavat sunnuntai- ja ylitöistä sekä odotusajan palkan.

Puinen puheenjohtajan nuija
Jäsen otti järkyttyneenä yhteyttä työsuhdeneuvontaamme, koska hän uskoi, että hänet oli irtisanottu ilman perusteita. Hän kertoi taustastaan, että oli työskennellyt saman työnantajan palveluksessa jo 18 vuotta osa-aikaisena tuntityöntekijänä. Hän ei ollut koskaan tehnyt kirjallista työsopimusta työnantajansa kanssa.
 
Jäsenellämme oli työnantajansa kanssa erimielisyyksiä, joiden jälkeen työnantaja ehdotti työsuhteen päättämissopimusta. Työnantaja lupasi maksaa 6 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen ja antaa hyvän työtodistuksen, jos työntekijä itse irtisanoo työsuhteensa. Jäsen ei suostunut tähän.
 
Myöhemmin työnantaja tarjosi päättämissopimusta, jolla työsuhde päätettäisiin yhteistuumin.
 
”Jäsen ei hyväksynyt kumpaakaan tarjousta, koska jo lain mukaan työnantajan irtisanomisaika on 6 kuukautta, eikä jäsenelle tarjottu siis mitään ylimääräistä. Lisäksi työsuhteen päättäminen sopimalla aiheuttaa 90 päivän karenssin työttömyysturvaan”, juristi Helena Lievonen kertoo.
 
Jo seuraavana päivänä työnantaja haki lehti-ilmoituksella uutta työntekijää tekemään jäsenen työtehtäviä ja ilmoitti, ettei hänelle anneta enää työtunteja.
 
Työnantaja myös käynnisti muutosneuvottelut, jotka koskivat vain tätä yhtä työntekijää. Perusteena oli, että työnantaja aikoi ulkoistaa jäsenen työtehtävät.
 
Muutosneuvottelujen jälkeen jäsenemme työsuhde irtisanottiin tuotannollisista ja toiminnan uudelleen järjestelyyn liittyvistä syistä päättyväksi 6 kuukauden kuluttua.
 
”Irtisanomisaikana työnantajalla oli useita muita työtehtäviä, joita olisi pitänyt tarjota jäsenelle. Hänen kuitenkin annettiin tehdä vain kuusi tuntia siivousta viikoittain,” Lievonen toteaa.
 
Erto myönsi jäsenelle oikeusturvan ja asia vietiin käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Käräjäoikeus katsoi, ettei työnantaja ollut rikkonut yt-lakia. Työnantaja kuitenkin tuomittiin maksamaan työsuhteen laittomasta päättämisestä 12 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen, palkkasaatavat sunnuntai- ja ylitöistä ja odotusajan palkan.
 
Lisäksi työnantaja tuomittiin maksamaan 75 prosenttia Erton oikeudenkäyntikuluista, jotka olivat yli 27 000 euroa.
 
Lue lisää siitä, mitä oikeusturva tarkoittaa käytännössä? Ja miksi sanomme, että Erton oikeusturva on yksi parhaista?

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin