Osaamista korostava, toiminnallinen ansioluettelo on työnhaussa tätä päivää. Se kertoo sinusta ja persoonastasi perinteistä cv:tä enemmän. Näin teet rekrytoijan pöydältä erottuvan ansioluettelon.
1. Yhteystiedot
Tähän kohtaan tulee yhteystiedot, joista sinut saa kiinni. Jos sinulla on verkkosivut tai olet aktiivinen somessa, lisää myös niiden osoitteet, mikäli ne kertovat sinusta tai osaamisestasi jotain olennaista hakemaasi tehtävää silmällä pitäen. Muista myös tuore valokuva itsestäsi.
2.Osaaminen ja taidot
Räätälöi cv hakemasi tehtävän mukaan. Kerro tiiviisti ja konkreettisesti muutamalla bullet-pointilla tai tiiviillä suorasanaisella tekstillä osaamisesi ja taitosi, jotka ovat hyödyksi juuri tässä tehtävässä.
Rekrytoija saa eteensä jopa satoja hakemuksia, ja hän katsoo ansioluetteloasi ehkä vain 10–15 sekuntia. Sen aikana hän päättää, perehtyykö hän hakemukseesi vai siirtyykö se hylättyjen pinoon. Ole siis havainnollinen ja herätä kiinnostus persoonaasi ja osaamistasi kohtaan nopeasti.
Älä epäröi käyttää samoja avainsanoja kuin työpaikkailmoituksessa. Mieti, mitä juuri tähän työpaikkailmoitukseen on tarkoitus vastata. Näin hakemuksesi erottuu myös tekoälyä hyödyntävässä hakuprosessissa.
Tarkista cv:n kieliasu huolella. Kielioppivirheitä vilisevä teksti ei anna sinusta hyvää kuvaa, vaikka osaamisesi olisi huippua.
3. Työkokemus
Listaa tehtävän kannalta relevantti työkokemuksesi aikajärjestyksessä (kuukausi/vuosi, titteli/työnantaja).
Pelkkä titteli ei kerro työn sisällöstä ja vastuualueista, joten avaa tehtäviä lyhyesti. Painota niitä osa-alueita, joista on hakemassasi työssä hyötyä.
Jos olet ollut esimerkiksi mukana projekteissa, kerro mitkä olivat sinun vastuualueesi, projektin kesto, budjetti, tavoitteet ja saavutetut tulokset.
4. Muu kokemus
Osaamista kertyy myös muualta kuin palkkatöistä. Mieti, minkälaista kokemusta ja oppia olet saanut esimerkiksi vapaaehtoistyöstä, harrastuksista tai luottamustoimista.
5. Koulutus ja opinnot
Kerro olennaiset tiedot koulutuksestasi ja opinnoistasi. Avaa konkreettisesti, mitä opinnot pitävät sisällään.
Mieti, liittyykö opintoihisi jokin osa-alue, josta olisi hakemassasi työssä erityistä hyötyä ja korosta sitä.
Jos työhistoriaa on kertynyt vain vähän tai olet alanvaihtaja, voit laittaa tämän osion jo ennen työkokemus-kohtaa.
6. Kielitaito
Listaa, mitä kieliä osaat ja minkä tasoista osaamisesi on.
7. Kiinnostuksen kohteet / Jäsenyydet / Harrastukset / Vapaa-aika
Tuo esiin itsestäsi jotain sellaista, mikä muissa osioissa ei käy ilmi. Minkälainen olet ihmisenä, työn ulkopuolella, mikä sinua kiinnostaa? Voit halutessasi kertoa myös perheestäsi. Voit myös kysyä vaikka hyvältä ystävältä, miten hän kuvailisi sinua. Anna persoonasi näkyä.