Jotta kaikilla olisi parempi työelämä
Hyvinvointi

Jotta kaikilla olisi parempi työelämä

Kirjoittaja: Juri Aaltonen

ERTOn ja samalla kaikkien ammattiliittojen tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. ERTO täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Menneiden aikojen onnistumiset ja vanhan kaipuu eivät ratkaise nykyisiä tai tulevia haasteita. Tästä huolimatta meidän on pidettävä kiinni juuristamme.

Liittojen, mukaan lukien ERTOn, historiallinen perusta on oikeudenmukaisuudessa, yhteisöllisyydessä, yhdenvertaisuudessa ja sosiaalisesti kestävässä yhteiskunnassa. Luonnollisena jatkumona tuolle perustalle on kestävä kehitys. Velvollisuutemme on edistää sosiaalista, taloudellista, ekologista ja kulttuurista kestävyyttä.

ERTO on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Teemme ERTOssa töitä ymmärtääksemme, mitä työelämältä kaivataan nyt ja tulevaisuudessa.

Parempi työelämä kuuluu kaikille. Emme tee rajausta työsuhteisiin tai yksinyrittäjiin, ja hyväksymme monimuotoisuuden ja erilaisuuden. Työelämän pitää mahdollistaa erilaiset työnteon muodot ja työntekijät yhdenvertaisesti. Yhdenvertaisuus tarkoittaa muun muassa miesten ja naisten välistä palkkatasa-arvoa ja erilaisten ihmisten hyväksymistä tasavertaisiksi.

Työnteon muotojen moninaisuus tarkoittaa ainakin työntekijälähtöisiä työaikoja, mahdollisuutta työskennellä osa-aikaisesti ja itsensätyöllistäjien aseman parantamista. Parempi työelämä tarkoittaa myös työn ja yksityiselämän yhteensovittamista niin yksineläjille kuin perheellisillekin.

Reiluus tarkoittaa työelämässä tasa-arvoisen palkkauksen ja muiden työehtojen lisäksi työssä jaksamisen tukemista. Työttömyyden kohdatessa pitää jokaisella olla oikeus riittävään toimeentuloon ja reiluun kohteluun. Työttömien nöyryyttämisen sijasta heitä pitää tukea ja kannustaa työllistymiseen. Lopulta ainoa työllistymisen mahdollistava asia on työpaikka, ei työttömien kurittaminen.

Jotta kaikilla olisi parempi työelämä.

Yhdenvertaisuus. Tasa-arvo. Kestävä kehitys.

Näiden puolesta on upeaa työskennellä päivittäin.

Juri Aaltonen, ERTOn puheenjohtaja