Pyörällä duuniin
Hyvinvointi

Pyörällä duuniin

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Yhä useampi menee töihin pyörällä, mikä näkyy etenkin kesäaikaan suurten kaupunkien katukuvassa. Kaksipyöräisiä on liikkeellä välillä ruuhkaksi asti. Millaisia ilmiöitä työmatkapyöräilyyn sisältyy?

1. Mutkaton matka. Yhdellä kulkupelillä pääsee kätevästi perille asti, eikä ruuhkissa joudu jonottamaan. Leppoista nopeutta polkien ennättää puolessa tunnissa kahdeksan kilometrin etäisyydelle lähtöpisteestä. Plussaksi voidaan laskea myös vähäiset hiilidioksidipäästöt ja ulkoilun aikaansaama hapekkaan raikas fiilis.

2. Hyötypyörät suosiossa. Yhä useampi taittaa duunimatkansa niin sanotulla hyöty- tai kuormapyörällä. Kyseisissä kulkupeleissä on suuret taakkatelineet, joilla onnistuu niin kauppatavaroiden kuin jälkikasvunkin liikuttelu.

3. Lisävauhtia sähköllä. Sähköavusteiset fillarit yleistyvät vauhdilla, vaikka ne maksavat enemmän kuin normipyörä. Niillä pääsee 25 kilometriä tunnissa. Sähköavusteiset pyörät ovat vaihtoehto niille, jotka eivät niin piittaa liikunnasta.

4. Fillaristit järjestäytyvät. Pyöräilijöiden asiaa ajavia yhdistyksiä ja liittoja on syntynyt viime vuosina tiheään. Niillä on vaikutusvaltaa myös päättäjien suuntaan. Kaupunki- ja liikennesuunnittelussa pyöräilijät otetaan aikaisempaa paremmin huomioon, mikä näkyy esimerkiksi kevyenliikenteenväylien petraantumisena.

5. Pyöräilijät vs. autoilijat. Pyöräilyn lisääntyminen on kasvattanut skismaa pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä. Rikka havaitaan herkästi vastapuolen silmästä ja raivon annetaan näkyä kadulla sekä sosiaalisessa mediassa.

6. Turvavarustelua. Yhä useampi työmatkapyöräilijä huomioi oman turvallisuutensa. Enemmistö vetää kypärän päähänsä, ja valo muistetaan sytyttää pimeällä. Kirkkaat heijastinliivit alkavat olla tuttu näky pyöräteillä.

7. Siviilit vai urheiluvaatteet? Useimmat työmatkapyöräilijät pukeutuvat työmatkalle säänmukaiseen urheilu- tai liikuntavarustukseen. Työvaatteet on pakattu siististi reppuun tai odottavat henkarissa työpaikalla.

Juttuun haastateltiin Kampiapina-blogin Jaakko Alajokeja, joka mankeloi kesät ja talvet työpisteelleen. Artikkeli on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä 2/2016.