Tällaisia ovat uudet henkilöstöedut, jotka tukevat hyvinvointia
Hyvinvointi

Tällaisia ovat uudet henkilöstöedut, jotka tukevat hyvinvointia

Kirjoittaja: Heli Koppelo

Muuttuvassa työelämässä työntekijöiden hyvinvointi on yrityksen kilpailukyvyn edellytys. Selvitimme, millaisia uusia henkilöstön hyvinvointia tukevia palveluita on tarjolla, ja miten perustella omalle työnantajalle, miksi juuri tällainen etu kannattaisi hankkia.

Valmentaja verkossa

Kuvittele, että käytössäsi olisi kellon ympäri oma hyvinvointivalmentajasi, joka kannustaa liikkumaan enemmän ja syömään paremmin. Lisäksi hän ohjaa mindfulness-harjoituksiasi, opettaa fiksumpia työtapoja ja ties mitä muuta. Voit tehdä harjoitukset omaan tahtiisi joko kotonasi, tai sitten työpaikalla työkavereiden kanssa. Ihan miltä sinusta tuntuu. Saat itse säätää tavoitteesi juuri sillä osa-alueella, jossa haluat kehittyä. Ja kaikki tämä työsuhde-etuna, työnantajasi maksamana.

Tällaisen kokemuksen sai viime keväänä kirjanpitäjä Tiina Laukka, joka oli mukana ERTOn tarjoamassa kymmenen viikon Lifted-verkkovalmennuksessa. Lifted-valmennus oli suunnattu ERTOn jäsenetuna kaikilla halukkaille, erityisesti tietotyöläisille. Menetelmän ydin on tutkituissa ja parhaiksi todetuissa keinoissa muuttaa tapoja hyvinvoinnin eri osa-alueilla. Työnantajalle Lifted on helppo tapa panostaa henkilöstöön. Työnantajan ei tarvitse osallistua valmennuksen toteutukseen, vaan se toteutetaan avaimet käteen -periaatteella.

Laukka sai kolme kertaa viikossa sähköpostiinsa linkkejä, joista avautui luentoja tai jumppia videoina. Luennoilla Laukka oppi muun muassa unesta, vedenjuonnista, ravinnosta, liikunnasta ja meditaatiosta.

”Jooga oli minulle uutta ja innostavaa, ja sitä tein paljon. Sen sijaan meditaatioon en ihan päässyt kiinni”, hän naurahtaa.

Laukan mielestä avain onnistumiseen oli oman motivaation lisäksi se, että valmennuksen materiaalit olivat laadukkaat. ”Mikään niissä ei ärsyttänyt. Ei kenenkään valmentajan ääni tai persoona.”

Kevään aikana valmennuksen ansiosta Laukka jätti ruokavaliostaan pois vehnän ja sokerin. Muutos piristi oloa ja laski turvotusta. Lisäksi hän lisäsi vedenjuontiaan. ”Nyt tulee juotua 1,5–2 litraa joka päivä, mikä on iso muutos entiseen. Myös unen tarvetta olen miettinyt uudella tavalla. Olenkin ottanut aktiivisuusrannekkeen taas käyttöön, jotta pystyn seuraamaan unen pituuden lisäksi sen laatua.”

Työnantajaa kiinnostaa se, miten valmennus vaikuttaa itse työn tekemiseen ja siinä onnistumiseen.

Laukan mielestä valmennus tuki työntekoa monella tapaa. ”Sain uutta energiaa tehdä töitä ja jaksan paremmin työpaikalla. Yleensä olen väsynyt keväisin, koska se on kiireisintä aikaa meidän alalla, mutta tänä keväänä oloni oli ihan toinen. Myös keskittymiskykyni oli parempi, kun en ollut niin väsynyt”, Laukka kuvailee.

20 vuotta kirjanpitäjänä työskennellyt Laukka yllättyi, kun löysi kevään mittaan uutta motivaatiota vanhaan työhönsä. ”Kiinnostuin töistäni uudella tavalla nyt, kun aivot ovat pirteämmät. Ehkä se meditaatio sittenkin vaikutti!”

Työpäivämuotoilu saa tiimin kukoistamaan

Hyötyisikö teidän työpaikkanne siitä, että kiire vähenisi, työnteko sujuisi helpommin, työn imu vahvistuisi ja vuorovaikutus paranisi? Todennäköisesti! Tähän avuksi tulee työpäivämuotoilu.

Workday Designersin työpäivämuotoilu on tiimin yhteinen työkalu, joka auttaa miettimään, miten töitä voisi tehdä fiksummin. Käytännössä kyse on yhden päivän mittaisesta työpajasta ennakkotehtävineen. Tavoitteena on tunnistaa asioita, jotka tuottavat työn imua, ja asioita, jotka häiritsevät työntekoa.

Työpajassa kaivetaan esiin ongelmien juurisyyt. Niihin haetaan ratkaisuja yhdessä, ja parhaita ideoita aletaan testata heti käytännössä. Työpäivämuotoilua voi soveltaa työn tekemisen tapojen lisäksi vaikkapa henkilöstökyselyiden purkuun. Uusien ja viisaampien työtapojen löytyminen vaatii pysähtymistä, mutta lopputulos lisää liiketoiminnan arvoa. Ja työssä viihtymistä.

Kunto ylös työsuhdepyörällä

Työsuhdeauto ei kiinnosta tai on liian kallis, julkiset liikennevälineet kulkevat huonosti tai töihin kävelemiseen menee liikaa aikaa? Ratkaisu voi olla työsuhdepyörä.

Työsuhde-etuna polkupyörä toimii samaan tapaan kuin auto: työnantaja solmii yhteistyösopimuksen esimerkiksi valtakunnallisen Työsuhdepyörä Oy:n kanssa ja tarjoaa etua valitsemilleen työntekijöille. Esimerkiksi niille, joilla ei ole autoetua. Työntekijä saa itse käydä valitsemassa kaupasta mieluisan pyörän varusteineen (myös sähköpyörän), ja kaksivuotisen sopimuksen jälkeen hän voi lunastaa pyörän itselleen. Perushuollot ja varkausturva sisältyvät sopimukseen.

Työsuhdepyörä tulee työnantajalle edullisemmaksi kuin autoetu. Se on myös ekologinen tapa tukea työntekijän liikkumista ja kuntoilua. Pyöräily sopii kaikille, sillä se ei rasita niveliä eikä siinä ole suurta loukkaantumisriskiä. Työmatkapyöräily parantaa kuntoa lähes huomaamatta.

Hierontaa ja smoothieta

Lounas- ja liikuntasetelit ovat jo tuttuja juttuja, mutta miten on hierontaedun ja smoothie-setelin kanssa? Kannattaisiko niitä ehdottaa työnantajalle?

Smartumin hierontaetu helpottaa työnantajan työkuormaa, sillä hänen ei tarvitse enää huolehtia verottajasta tai hierojan ja tilojen hankinnasta. Etu on helppo työntekijällekin: vuosittainen verottajan sallima, noin kymmeneen hierontaan riittävä etu ladataan omalle Smartum-tilille. Sopivan hierojan saa valita annetusta listasta ja ajan varata omien menojen mukaan. Edun voi saada muiden etujen päälle.

Smoothie-seteli puolestaan on väline ilahduttamiseen tai muistamisen. Se on helppo ja terveellinen tapa kiittää tiimiä vaikka viikonlopuksi ainaisen skumpan kilistelyn ja suklaan sijaan. Setelit käyvät Jungle Juice Bar -mehubaareissa, joiden smoothiesta saa lähes päivittäisen tarpeen hedelmiä, marjoja ja kasviksia.