Karista kiire
Hyvinvointi

Karista kiire

Hommat vyöryvät päälle, eikä pää pysy mukana – saati sitten jalat! Singahtelet sinne tänne, ja kaikki jää kesken. Stop!

Jos on aivan liikaa asioita pöydällä ja sen alla, tuli ehkä sanottua turhan usein ”onnistuu”, vaikka olisi pitänyt välillä sanoa ”ei”.

Kehitämme kiireemme itse, ainakin osin. Allakoosis on tila, jossa ihminen täyttää kalenterinsa pakonomaisesti täyteen – tunteakseen itsensä tarpeelliseksi. Elämässä on toki oikeastikin ajanjaksoja, jolloin tehtävät sekä vastuut kasautuvat ja tunnit valuvat käsistä kuin hiekka tiimalasissa.

Jos turbulenssi kasvaa syöksykierteeksi, pitää toimia eli karsia. Työssä ja kotona on asioita, jotka täytyy ihan pakosta tehdä. Ja sitten on kaikkea aikaa vievää turhaa höttöä. Mikä tekeminen tuottaa toivottua tulosta ja mikä ei?

Omaa oivallusta lisää, jos kirjoittaa viikon ajalta ylös kaiken tekemisensä kokouksista television katseluun ja nukkumiseen. Tuleeko kiire sittenkin siitä, että aika kuluu asioihin, jotka eivät edistä oikein mitään, kuten turhiin palavereihin, marmattamiseen ja papereiden siirtelyyn? Joskus ei saa aikaiseksi mitään ja sekin täytyy hyväksyä.

Ihan kaikkea ei tarvitse tehdä läheskään täydellisesti – riittävän hyvä on monesti sopiva suoritustaso. Vastuun jakaminen sekä kotona että töissä on viisautta; luota muihin ja hyväksy heidän tapansa tehdä.

Pysähdy välillä lataamaan akkuja. Tee väkisin aikatauluusi tilaa kävelyretkelle ystävän kanssa tai rauhalliselle perheillalliselle, jonka teitte lasten kanssa yhdessä.

Etenkin, jos on kova kiire koko ajan, pitää uskaltaa pysähtyä. Silloin huomaa, että maailma pyörii kyllä.

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutama vuosi sitten.