Eläinystävä auttaa
Hyvinvointi

Eläinystävä auttaa

Kirjoittaja: Heli Koppelo

Eläinten läsnäolo vaikuttaa meihin hyvällä tavalla. Oma terapeutti voi löytyä niin koirasta, kissasta, liskosta kuin linnustakin. Mutta mitä tarkalleen meissä tapahtuu, kun silitämme pehmeää turkkia tai juttelemme papukaijan kanssa?

1. Keskittymiskyky paranee

Tutkimusten mukaan eläinten kanssa puuhastellessa aivojen välittäjäaine dopamiinin määrä nousee. Dopamiini auttaa meitä keskittymään, olemaan sosiaalisempia ja toimimaan yhteistyössä muiden kanssa. Dopamiinin takia eläin on siis eräänlainen masennuslääke: perustuvathan nykyajan depressiolääkkeetkin dopamiinitason vahvistamiseen aivoissa.

2. Nauru raikaa

Kaikki netin hassuja kissavideoita nähneet sen tietävät: eläimille ei voi olla nauramatta. Harva pystyy mököttämään lemmikin temppuilua katsellessaan. Eläimillä on kyky saada meidät rennolle ja hyvälle fiilikselle. Nauru taas nostaa kehon endorfiinitasoja. Endorfiini on kehon oma morfiini, joka vähentää kipuja ja aiheuttaa hyvänolontunnetta, jopa euforiaa.

3. Empatia vahvistuu

Eläinten silittely ja halailu nostaa oksitosiini-nimisen hormonin pitoisuutta kehossa. Oksitosiini on hoivahormoni, jota erittyy myös esimerkiksi imetyksen ja suutelun yhteydessä. Sen tiedetään lisäävän empatiaa eli kykyä asettua toisen asemaan, luottamusta ja yhteenkuuluvuutta sekä vähentävän stressiä ja ahdistusta.

4. Mieliala piristyy

Eläinkontaktin on havaittu nostavan aivojen psykoaktiivisen fenyylietyyliamiini-kemikaalin määrää elimistössä. Kyseessä on aivojen välittäjäaine, jota löytyy myös suklaasta, ja jonka pitoisuus kohoaa myös silloin, kun ihminen ihastuu. Jos siis olo on jopa riemukas lemmikin kanssa leikkimisen jälkeen, tiedät saaneesi annoksen tätä luonnon omaa piristettä.

5. Stressi laukeaa

Stressihormoni kortisoli saa kyytiä, kun läheisyyteemme astuu ihana eläin. On huomattu, että stressaavassa tilanteessa eläimen läsnäolo saa kortisolitason laskuun nopeammin kuin toisen ihmisen läsnäolo. Tämän hormonin laskun vaikutukset voit huomata nopeastikin sykkeen ja verenpaineen laskuna ja mielen tasaantumisena.