Älä lannistu, vaan kehity
Hyvinvointi

Älä lannistu, vaan kehity

Kirjoittaja: Juho Paavola ja Jenni Junkala Kuva: Jouni Porsanger 

Kuinka tasapainoilla jatkuvan itsensä kehittämisen ja jaksamisen välillä? Näin DigiMamaan kuuluvat opiskelijat sen tekevät.

Modernin työelämän vaatimukset voivat tuntua poskettomilta – erityisesti nuoren opiskelijan tai vastavalmistuneen silmin. Lapin yliopistossa audiovisuaalista mediakulttuuria opiskelevat Samuli Valkama, 26, ja Mirko Arkimaa, 29, allekirjoittavat väitteen.

”Nykyisin tuntuu siltä, että kaikkea mahdollista pitäisi osata ja tehdä. Pitäisi koko ajan olla valmis uuteen”, Valkama tiivistää. 

Hyvän kuvan työmarkkinoiden tilanteesta antavat työpaikkailmoitukset. Ani harva ihminen kykenee täyttämään edes osan kielitaitoon, tekniseen osaamiseen ja työkokemukseen liittyvistä vaatimuksista. Kun päälle lisätään työsuhteiden pirstaloituminen, urakka alkaa monelle näyttäytyä mahdottomana. Opiskelijoiden burnout on noussut ajan ilmiöksi, eikä ihme.

”Somessa pitäisi koko ajan pitää oma elämä esillä ja kyetä viestimään menestyksestään. Se kasvattaa paineita. Suurimmalle osalle ihmisistä se ei vain toimi, että pitäisi jo opiskellessa olla valmis kaikkeen”, Valkama toteaa.

“Luin jossain vaiheessa, että stressiä on positiivista ja negatiivista. Tietty määrä stressiä voi auttaa puskemaan eteenpäin, mutta pitkäaikaisena se voi kuormittaa ja muodostuu vaaralliseksi rasitteeksi”, Arkimaa jatkaa.

Paineen ja vaatimusten ei kuitenkaan pidä antaa lannistaa. Näin Valkama ja Arkimaa kehittävät itseään opintojen ohella.

Vinkki 1: Ota kaikki hyöty irti opinnoista

Valmistaudu tulevaan työelämään sopivilla sivuainevalinnoilla. Muista ottaa opinnoista kaikki hyöty irti. 

“Pyrin valitsemaan laaja-alaisesti itseäni kiinnostavia opintoja ja kehittämään itseäni niiden kautta. Tähän mennessä olen esimerkiksi opiskellut kesäisin ammattikorkeakoulun puolella pelialaa”, Arkimaa sanoo.

Erilaiset opinnot kartuttavat monipuolisesti taitoja, ja sitähän nykyisin työelämässä vaaditaan.

“Minusta on tärkeää, että vaikka olisikin jonkinlainen vahva osaamisalue, hallitsee myös muita asioita, jotka tukevat sitä osaamista. Vain harvassa työssä riittää enää, että on hyvä yhdessä asiassa”, Arkimaa sanoo.

Vinkki 2: Kerrytä osaamista harrastamalla

Parhaimmillaan harrastuksista on hyötyä ammatilliseen kehittymiseen.

Valkama näyttelee harrastajateatterissa, mikä on antanut esiintymiskokemusta esimerkiksi tilanteisiin, joissa hänen on pitänyt myydä omaa osaamistaan.

Arkimaa taas on harrastanut koko elämänsä luovaa tekstintuottoa biisejä, runoja,  blogitekstejä, käsikirjoituksia ja novelleja kirjoittamalla. Monipuolinen luovuuden kehittäminen on tärkeä taito, koska hän haaveilee tulevaisuuden työstä esimerkiksi mainosalalla tai elokuvien, sarjojen, musiikkivideoiden tai pelien parissa.

Vinkki 3: Löysää vähän

Kaikenlaisesta tietoisesta itsensä kehittämisestä on tärkeää ottaa myös vapaata. Se tarkoittaa löysäämistä aina välillä.

”Ennen ajattelin, että kaiken tekemäni pitää kehittää jotenkin. Jokin aika sitten huomasin, ettei kaiken tekemäni tarvitse viedä minua eteenpäin. Jos katson joskus illan vain Game of Thronesia, sekin on ihan fine”, Valkama sanoo. 

Arkimaa muistuttaa, kuinka kaikki kehitys lähtee siitä, että muistaa pitää huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista.

“Pitää muistaa syödä, nukkua ja liikkua tarpeeksi ja pitää yllä sosiaalisia suhteita. Kun nämä perusjutut ovat kunnossa, stressi ei pääse ottamaan niskalenkkiä. Tosin olen itsekin välillä onnettoman huono näiden asioiden kanssa.” 

Vinkki 4: Luo sosiaalisia verkostoja

Valkama on huomannut, että työelämässä verkostoilla on suuri rooli. 

”Välttämättä kyse ei ole mistään hyvä veli -verkostoista, mutta totta kai hommaan mielellään otetaan tyyppi, joka tunnetaan niin osaamiseltaan kuin ihmisenäkin.”

Valkama kehottaa aloittamaan oman ammattiverkoston rakentamisen jo opintojen aikana. Siihen oma oppilaitos tarjoaa hyvät puitteet. Hän itse on lyöttäytynyt yhteen parin kaverinsa kanssa ja alkanut tuottaa tiiminä markkinointivideoita. Yksi asiakas on löytynyt juuri Lapin yliopistosta.

”Kavereita kannattaa hankkia ja pysyä ihmisten kanssa väleissä. Omat opiskelukaverithan ovat niitä, jotka parhaassa tapauksessa jonakin päivänä ostavat sinulta työtä.”

Vinkki 5: Hanki työ, jossa opit

Opintojensa ohessa Valkama teki töitä elokuvateatterissa kolmisen vuotta. Se oli hänelle unelmaduuni: erityisesti alkuvaiheessa työ tuki opintoja ja palkkakin oli opiskelijalle hyvä.

”Lopulta sanouduin kuitenkin haikeuden vallassa irti. Huomasin, että en enää oppinut työssä mitään uutta, mikä olisi kasvattanut ammatillista osaamistani.”

Opiskelijalle tärkeintä on usein lisätulo. Miksi kituuttaa, jos ei ole pakko. Valkama kuitenkin vinkkaa etsimään töitä ennen kaikkea sillä perusteella, miten ne auttavat rakentamaan polkua kohti sitä oikeaa ammattia.

Myöhemmin työnhaussa merkitystä on sillä, minkälaista osaamista on ehtinyt kerryttää.

”Jossakin vaiheessa on hyvä pysähtyä miettimään, mitä haluaa ja miten omat tekemiset vievät siihen suuntaan.”

2 x väylää kehittyä

Youtube

”Aika usein vapaa-ajalla katson vain huvikseni jotakin Youtubesta. Sieltä löytyy tutoriaali asiaan kuin asiaan. Hyödyn ja huvin yhdistävä edutainment eli viihdyttävä mutta opettava sisältö on tärkeää, sillä koulu ei kaikkea opeta”, Samuli Valkama sanoo.

LinkedIn Learning

“Meillä on opinnoissa käytössä lisenssi LinkedIn Learningiin. Sen avulla löysin tutoriaaleja, joiden kautta pystyin opiskelemaan itse niin paljon kuin halusin. Nettitutoriaaleja on saatavilla loputtomasti, joten niiden kautta voi opiskella niin paljon kuin vain haluaa ja melkein mitä tahansa”, Mirko Arkimaa sanoo.

Samuli Valkama on ERTO Nuoreten puheenjohtaja sekä STTK-Opiskelijoiden varapuheenjohtaja. ERTO Nuoret suunnittelee ja toteuttaa toimintaa alle 30-vuotiaille työssäkäyville ja opiskelijajäsenille. Tapahtumissa on luvassa koulutusta, tekemistä, toimintaa, rentoa menoa, tietoa, kokemusten vaihtoa, tutustumista muihin ertolaisiin nuoriin ja hauskoja hetkiä.