Sairaan kallista
Hyvinvointi

Sairaan kallista

Sairastaminen maksaa, mutta niin maksaa terveyskin. Terveellinen ruoka ja kuntoilu voivat käydä kukkarolle, mutta onneksi terveystekoja voi tehdä myös ilmaiseksi – ja niillä voi jopa säästää.

Omasta terveydestä kannattaa ottaa vastuu jokapäiväisessä arjessa, jotta sairastumisen mahdollisuus pienenee. Ruokavalion hilaaminen terveellisempään suuntaan ja liikunnan lisääminen ovat parhaita keinoja huolehtia omasta terveydestä.

Ennaltaehkäisyn kustannuksia on kuitenkin vaikea kartoittaa. Kasvikset voivat olla kalliita, eikä kuntosalin jäsenyys tule ilmaiseksi. Säästeliäs toki liikkuu lenkkipoluilla ilmaiseksi ja loihtii lautaselleen hyvää ruokaa edullisestikin, jos tekee kaiken itse.  

Monet työnantajat ja eläkevakuutusyhtiöt tietävät, että sairauksien ennaltaehkäisy maksaa usein vähemmän kuin pitkittyneet sairauspoissaolot tai työkyvyttömyyseläkkeet. Työnantajan tarjoamat liikuntasetelit ja muu kannustus itsestä huolehtimiseen kannattaa ottaa käyttöön. Setelit ovat työntekijälle verotonta tuloa. 

Myös yrittäjä voi satsata omaan hyvinvointiinsa, mikäli työllistää samalla muita ja edut ovat kaikkien työntekijöiden käytettävissä. Esimerkiksi kuntosalin kulut voi vähentää verotuksessa, mikäli yritys toimii osakeyhtiönä tai henkilöyhtiönä. Toiminimiyrittäjällä tällaista mahdollisuutta verovähennyksiin ei ole muuta kuin pakollisen työterveyspalvelun osalta.  

Kaikki terveydenedistämiskeinot eivät välttämättä maksa mitään. Suurta säästöä ja samalla merkittävää terveydellistä etua tulee jo siitä, jos lopettaa tupakoinnin tai jättää alkoholin kulutuksen kohtuustasolle.  

Stressin välttäminen on sekin tärkeä terveysteko, ja usein elämä voi muuttua stressittömämmäksi yksinkertaistamalla. Kävelyretki lähipuistoon ei maksa mitään, mutta rentouttaa. 

Vapaaehtoinen sairaskuluvakuutus kaiken varalle 

Itse maksettu aikuisen sairauskuluvakuutus voi kannattaa silloin, kun työnantaja ei tarjoa sairaanhoitoa osana työterveyshuoltoa ja työntekijä haluaa käydä yksityisellä lääkärillä ohi julkisen terveydenhuollon jonojen.

Vakuutus myönnetään terveysselvityksen perusteella ja sen maksut määräytyvät iän mukaan. Vakuutuksen voi joskus ottaa yhdessä tai kytkeä tapaturmavakuutuksen tai kotivakuutuksen kanssa. 

Vakuutus korvaa sairauden tai tapaturman hoitokuluja tietyn omavastuun jälkeen.  Vakuutuksetkaan eivät korvaa sitä, jos henkilö haluaa ilman varsinaisia oireita oman mielenrauhansa varmistamiseksi käydä esimerkiksi mammografiassa tutkituttamassa rintansa rintasyövän varalta tai varjoainekuvauksessa, joka näyttää sepelvaltimoiden ahtaumat. 

Myös mahdolliseen työkyvyttömyyteen voi varautua vakuutuksella. Vakuutus voi olla järkevä esimerkiksi silloin, jos perheellä on lainaa ja lapsia elätettävänä ja tulojen tippuminen vaikuttaisi pärjäämiseen merkittävästi. Vakuutus voi korvata myös esimerkiksi kuntoutusta.  

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutama vuosi sitten. 
 
Muistathan, että ERTOn jäsenenä sinulla on maksutta käytössäsi terveyden ylläpitoa tukeva Lifted -hyvinvoinnin verkkopalvelu.